Elege lett Angliának a bevándorlókból

Brit lapértesülések szerint a jelenleg is hatalmon lévő Konzervatív Párt a tagállamokra is kiterjedő korlátozást vezetne be a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben.

A szabályozás elsősorban azokat az uniós tagországokat érintené, amelyek hazai összterméke (GDP) negatív irányba eltér Nagy-Britanniáétól. „Továbbra is fogadnának munkavállalókat az EU keleti régióiból, de megszabnánk egy felső számszerű határt arra, hogy hányan jöhetnek” - idéz egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőt a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap.

angliai munkavállalás
© Rajan Manickavasagam

„Teljesen más alapokra kell helyezni az EU tagállamaival szembeni átmeneti munkavállalás szabályozását” – mondta David Cameron brit miniszterelnök már tavaly év végén, amikor az Európai Unió 2004-es keleti bővítésének tanulságairól beszélt.

A kormányfő akkori kijelentése szerint új megállapodásban az EU "központi, ám nem minden feltétel nélküli" alapelveként ismerné el a munkaerő szabad áramlását az unión belül, és lelassítaná a hozzáférést egymás munkapiacaihoz. A miniszterelnök szerint szükség lenne olyan átmeneti szabályozásra, amely addig nem teszi lehetővé az új uniós tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más országokban, amíg hazájukban az egy főre jutó átlagjövedelem nem ér el egy bizonyos szintet.

Nagy-Britanniában a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített korlátozások 2014. január 1-jével lejártak, azóta egyre élesebb vitatéma az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása. A briteknek több mint a háromnegyede pártolja a bevándorlás korlátozását, és több mint a felük drasztikus mértékű csökkentést szeretne egy országos felmérés adatai szerint.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció már az idei év elején is különböző szigorításokat vezetett be.

Uniós országokból érkezők például nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat, és a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást. David Cameron ez év elején megjelent BBC-interjú szerint nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Konzervatív Párt hetvenötezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai bevándorlásának éves kvótáját.

A bevándorlás szabályozása a jövőben EU-taggá váló új tagországokra vonatkozott. A The Sunday Telegraph szerint a Konzervatív Párt vezetői által is támogatott elképzelésekből egy "kétkörös Európa" modellje rajzolódhat ki. A külső körbe tartozna Nagy-Britannia, Dánia és Svédország; hivatalosan deklarálnák, hogy soha nem csatlakoznak az euróövezethez, inkább az EU-val folytatott kereskedelemre összpontosítanának, a jelenleginél sokkal lazább társulási formában.

angliai munkavállalás
© EU Exposed

A brit kormányfő kitért arra is, hogy amennyiben a jövőre esedékes parlamenti választások után is ő marad a kormányfő, a brit választók népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia EU-tagságáról: maradjanak, vagy kilépjenek az unióból.

Az újraszabályozás kérdését Martin Schulz , az EP elnöke is elutasította. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az unión belüli szabad mozgás elvének érvényesítése az unió egyik legnagyobb sikere, és nem lehet újratárgyalás alapja.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU- biztos korábban sajnálatos túlreagálásnak nevezte Cameron felvetéseit, mint mondta: „a munkavállalók szabad mozgásának szabályait az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát is”.

Év elején még Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Németország érdekeinek veszélyeztetésével vádolta a brit kormányfőt a bevándorlás és munkavállalás szigorítása miatt.

Mostanra már a német kormány is szigorítaná az uniós munkavállalókra vonatkozó szabályokat, a szociális visszaélések miatt.

A javaslatok között szerepel, hogy távoznia kell az országból azoknak a külföldi uniós állampolgároknak, akik három hónap alatt nem találnak állást és segélyre szorulnának. Egy másik javaslat szerint adóazonosító szám megadásához kell kötni a családi pótlék kiutalását. Valamint a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlókat bizonyos időre kitiltanák az országból. Emellett szigorúbban büntetnék a bevándorlókat kihasználó német munkáltatókat is.

A Destatis (német statisztikai hivatal) előzetes adatai alapján 2013-ban 58 993 Magyarországról érkező bevándorlót regisztráltak, ami 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54 827-hez képest.

Vitatott adatok...

David Cameron, brit miniszterelnök szerint a 2004-es EU-bővítés óta hozzávetőleg egymillióan telepedtek át Kelet-Európából Nagy-Britanniába, és ez "megváltoztatta az országot, a brit politikai kultúrát".

Becslések szerint 580 ezer magyar dolgozott 2013 végén különböző uniós országokban. A kftkreator.hu úgy véli, az idén meghaladja a 600 ezret a külföldön dolgozó és élő magyarok száma. A legvitatottabb adat az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok száma. A Nemzetgazdasági Minisztérium a nagykövetségek adataira támaszkodva 300 ezer munkavállalót feltételez. Nagy-Britannia mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.