Így kerüld el a NAV bírságot, ha külföldre költözöl!

A Pénzcentrum nemrég részletes írást közölt arról, mikre kell figyelnie a más országba munkát vállaló magyaroknak, ha nem akarnak a NAV által kiszabott bírságot, illetve évekre visszamenő tb-járulékot fizetni. A tét nem kicsi, hiszen akár több százezer forintnyi összeget is „felhalmozhatsz”, ha nem vigyázol.

Sokan elfelejtik jelezni a hatóságoknak, hogy más országban vállalnak munkát, mellyel pedig elkerülhető lenne a kettős járulékfizetés kötelezettsége. Ha EGT tagállamba készülsz, és létrejön a külföldi biztosítóval való jogviszony, 15 napon belül be kell jelentened ezt Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), ellenkező esetben bírságot is kiszabhatnak. Az EGT tagállamokra érvényes kétoldali megállapodásoknak köszönhetően ezután nem kell két helyre járulékot fizetned.Amennyiben korábban bejelentkeztél járulékfizetésre, és ez a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnne,köteles vagy a NAV-nak a külföldi munkavállalást bejelenteni.

nav bírság külföld

Azokban az országokban, amely nem tagja az EGT-nek, utána kell járnod, van-e a célországgal kétoldalú egyezmény, és ha igen, milyen feltételekkel. Amennyiben nincsen (például Amerikában), az ideköltözéskor az állandó lakcímedről is ki kell jelentkezned: ellenkező esetben köteles vagy a havi 6810 forintos tb-járulék fizetésére. Ha ezt elmulasztod, az összeget öt évre visszamenőleg bármikor behajthatja az adóhatóság, amely így több százezres költséget is jelenthet.

Egyedi eljárás keretében kérheted a járulék fizetése alól való mentesítést: ilyenkor érdemes gondolnod arra is, hogy valaki át tudja venni és valamilyen formában eljuttassa neked az eljárás sorána magyar lakcímedre érkező leveleket, különben ezeket a NAV kézbesítettnek fogja tekinteni. További, részletesebb információért ide kattints.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.