Lépésröl lépésre

Kanadai munkavállalás lépésről lépésre

Kanada gyönyörű természeti kincseivel és stabil gazdaságával kedvelt célpontja a külföldi munkavállalóknak. Ennek ellenére mégis elég bonyolult rendszer szolgálja a bevándorlási és munkavállalási folyamatokat. A lehetőségekről és az adminisztrációs eljárásokról Szabó Katával, a Taylor & Shepherd kanadai munkaközvetítő cég munkatársával beszélgettünk.

Kanada munkavállalás
Alex Indigo

Hogyan épül fel a kanadai rendszer? Mire számítsunk, amikor belevágunk?

Az egész munkáltatói és munkavállalói folyamat nagyon szerteágazó és bonyolult, több hivatalon is keresztülmennek a papírok, mire a munkavállaló elindulhat Kanadába. Készüljünk fel tehát egy nagyon lassú és hosszadalmas procedúrára, sok türelemre lesz szükségünk. Emellett mielőtt elkezdünk munkát keresni, érdemes tisztában lennünk az alapfogalmakkal is. Ahhoz, hogy külföldiként dolgozni tudjunk Kanadában, mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről meg kell felelni bizonyos előírásoknak.

A munkáltató esetében két résztvevőt érdemes megemlíteni, akikkel a folyamat során találkozhatunk: az emigrációs tanácsadókat/ügyvédeket és a toborzókat.

Az emigrációs tanácsadók dolgozhatnak a cégek vagy a jelentkezők részére is, ezért a szolgáltatásaikért pedig az adott megbízónak kell fizetnie. Az emigrációs oldalon dolgozók munkája például az, hogy kérvényezzék a kormánytól az úgynevezett „Labour Market Opinion-t” (LMO), ami lehetővé teszi az adott cég számára, hogy külföldieket foglalkoztasson. Ez ráadásul a munkavállalónak is elengedhetetlen, hiszen az LMO nélkül nem kaphatja meg a munkavállalási engedélyt.

Az úgynevezett toborzók az egész folyamat közepén találhatók. Ők azok, akik megkeresik a megfelelő jelentkezőt a vállalatok számára. Fontos kiemelni, hogy a toborzók nem a munkakeresőknek nyújtanak segítséget, hanem a cégeknek. Így ők nem kérhetnek pénzt a munkavállalóktól a munkaközvetítésért. Viszont sok olyan cég van, amelynél dolgoznak emigrációs ügyintézők és toborzók is, így ők teljesen le tudják fedni az egész folyamatot.

Kanada munkavállalás
wd wilson

Milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy valaki Kanadában dolgozzon?

Az alábbi papírokat a magyar állampolgároknak vagy a bécsi kanadai nagykövetségen (mivel a budapesti kirendeltség csak a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokért felel), vagy a kanadai határ bevándorlási irodájába kell benyújtaniuk, miután a leendő munkaadó megküldte az érvényes, a jelentkező nevét is feltüntető LMO-t:

 • Érvényes, a leendő munkáltatóval kötött munkaszerződés és a már korábban említett LMO
 • A személyiséget igazoló eredeti papírok (hivatalos angol vagy. francia nyelvű fordítással)
 • Erkölcsi bizonyítvány (clearence, criminal record check)
 • Diplomák, engedélyek, valamint ezek fénymásolata és hivatalos fordítása
 • Munkavállalási engedély (work permit)

Ezek mellett fontos, hogy mindenki elkészítsen egy Resume-t, amit nem szabad összekeverni a klasszikus önéletrajzzal. Ennek ugyanis magában kell foglalnia a korábbi munkahelyek nevét, címét, a pontos beosztást és feladatokat. Valamint érdemes Skype elérhetőséggel és angol nyelvű referenciákkal is készülni, amik nagyban megkönnyíthetik a munkakeresést.

Szükséges jogi képviselet a dokumentumok benyújtásához?

Kanadában a bevándorlási hivatal által vizsgált dokumentumokat bárki beadhatja, nem kell ügyvédet vagy emigrációs ügyintézőt megbízni ezzel. Ha mégis szeretnénk, hogy valaki képviseljen minket, akkor csakis az adott tartományban tevékenykedő bevándorlási ügyvéd jöhet szóba, vagy regisztrált bevándorlási ügyintéző. Tehát hivatalosan kizárólag ők tölthetik ki az Immigration Canada felé beadandó papírokat és csak ők képviselhetik az aláírásukkal igazolva a munkavállalót.

Kanada munkavállalás
VLADIMIR NAUMOFF

Milyen képzettséggel érdemes rendelkezni a kanadai munkavállaláshoz? Milyen különbségek vannak a különféle szakmák között?

Kanadába a világ számos országából érkeznek letelepedni vágyók, így a szakmai képzettségek, gyakorlatok és elvárások között is jelentős különbségek lehetnek. A kanadai kormány ezért kiépített egy szakmákat kategorizáló rendszert. Ez azért is fontos, mert bizonyos szakmák esetében hitelesítésre van szükség. Az igazolásnak mindenképp érdemes utánajárni, mivel e nélkül Kanada nem adja ki a munkavállalási engedélyt. Ezt mindenkinek saját magának kell intéznie, az eljárás ára pedig tartománytól és szakmától függően változhat. További információt itt és itt találtok.

Mi az a Federal Skilled Worker Program?

A Federal Skilled Worker Program egy letelepedési program, amely a Kanadán belüli hiányszakmákra fókuszál. Aki megpályázza, és pozitív visszajelzést kap, az kanadai letelepedőként érkezik és megkapja a „Permanent Resident” státuszt, amely szinte egyenlő az állampolgársággal. Vagyis ez a program sokkal több egy szimpla kanadai munkavállalásnál. Akik így jutnak el Kanadába, azoknak nem kell munkavállalási engedély, gyakorlatilag bárhol, bármikor és bármit dolgozhatnak. A szakmai igazolásokra azért továbbra is szükség van.

Kanada munkavállalás
Carissa Rogers

Ha valaki nem beszél sem angolul, sem franciául, milyen esélyei vannak Kanadában?

Annak nincs esélye.

Sajnos Kanada két hivatalos nyelvének ismerete nélkül nem érdemes elindulni. Hivatalosan ugyanis tilos olyan munkavállalót felvenni, aki nem beszél angolul vagy franciául.

Bár sokaktól lehet hallani, hogy így is szereztek munkát, rendszerint ez valamelyik kanadai magyar munkáltatónál történik. Ennek pedig sok esetben az a vége, hogy a kapcsolat megromlik és nyelvtudás nélkül nullára csökken az esély arra, hogy máshol munkát találjon valaki. Ráadásul a külföldi munkavállalóknak egészen komoly és mindenre kiterjedő jogaik vannak Kanadában. Azonban ahhoz, hogy valaki kiálljon a jogaiért, muszáj angolul vagy franciául beszélnie.

Idővel van lehetőség arra, hogy munkahelyet váltsunk Kanadában?

Igen, aki hivatalos munkavállalási engedéllyel rendelkezik, az bármikor válthat, csak az új munkaadónak is kérnie kell az LMO-t. Ezen kívül be kell jelenteni a Service Canadának, hogy új munkahelyet kaptunk, valamint új munkavállalási engedélyre van szükség az aktuális munkáltató nevével ellátva.

Velünk utazhat a családunk?

Egyedül a low-skilled és unskilled munkáknál nem, mint például a takarítás vagy a segédmunka. Ha azonban valaki szakképzettként, vagy annál magasabb végzettséggel vállal munkát Kanadában, akkor már költözhet vele a házastársa, élettársa és a nappali tagozaton tanuló gyermeke (akár kiskorú, akár nagykorú). A házastárs úgynevezett „open work permit-et” kap ilyen esetben, amivel ő is munkát tud vállalni. A gyerekek is járhatnak iskolába, ráadásul egészségügyi alapellátás jár a család minden tagjának.

Elküldhetnek az országból? Kiutasíthat, akinél dolgozom, az ügynököm, a főbérlőm stb.?

Nem. Senkinek sincs joga hivatalos munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldit kiutasítani Kanadából, csakis az Immigration Canadának abban az esetben, ha az illető törvénytelen magatartást tanúsít.

További hasznos oldalak:

Bécsi Kanadai Nagykövetség
Canada.ca
Canadajobs.com
Kanadai munka és letelepedés

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.