Interjúk

Milyen az élet Svájcban?

Flóra két és fél éve 25 évesen költözött ki Svájcba Debrecenből a barátjához, akit az interneten keresztül ismert meg. Végzettségét tekintve informatikus- könyvtáros, ám jelenleg saját kutyakozmetikáját vezeti Oltenben. Elmondása szerint nem azért ment külföldre, mert nem érezte volna jól magát itthon, egyszerűen svájci szerelméhez szeretett volna közelebb lenni.

Hogyan ismerkedtél meg a svájci barátoddal? Miért ott és nem Magyarországon telepedtetek le?

Még 7 éve ismerkedtünk meg a neten és ez lett belőle. Azért éppen Svájc, mert neki saját cége van, amit Magyarországról nem lehetne úgy csinálni. Plusz én akkor fejeztem be a főiskolát és a kutyakozmetikus sulit mielőtt kiköltöztem, ezért nekem még nem volt konkrét kialakított életem otthon, tehát nekem könnyebb volt a költözés.

Milyennek ítéled az eddig a Svájcban eltöltött időt?

Két és fél éve élek itt és imádom! Imádom a környezetett, a természetet, az emberek hozzáállását a dolgokhoz. Az én kedvenc konkrét példám, hogy miben más itt, mint otthon volt, hogy az emberek szombaton és vasárnap nem a bevásárlóközpontban vagy hipermarketekben töltik el kellemesen a napjaikat, hanem kimennek a friss levegőre, a szabadba sétálni, túrázni, biciklizni.

Svájc munkavállalás

Hogyan fogadják Svájcban külföldről érkezőket? Nehéz beilleszkedni szerinted?

Csak saját tapasztalatból tudok beszélni, engem nagyon könnyen befogadtak. Bár talán az én estem kicsit speciálisabb, mivel én kutyás vagyok. Két svájci kutyás klubban is tag vagyok, ahol engem mindenki az első perctől fogva kedvesen és segítőkészen fogadott. Sose azt nézték, hogy honnan jöttem, hanem azt, hogyan dolgozom a kutyákkal. Aki Svájcban szeretne a közel jövőben élni és szeretne hamar beilleszkedni egy jó tipp:

A svájci embereknek nagyon fontos a hobbi. Rengetek klub és csoportok létezik itt szinte mindenféle hobbi “kiélésére”.

Szinte biztos, hogy mindenki talál magának való klubot. És ha már tagja egy ilyennek, akkor nagyon hamar tud ismeretségeket, barátságokat kötni az ott lévő emberekkel.

Mi az, amit a legjobban szeretsz Svájcban?

Amit már írtam is az emberek felfogását, sokkal pozitívabban állnak hozzá a dolgokhoz, és akkor most jöhet a jó duma, hogy persze mert több a pénz.... De, ha visszatérünk kedvenc bevásárlóközpontos példámhoz, akkor rá lehet jönni, hogy egy sétára a szabadban nem kell túl sok pénz.

Mi kell ahhoz, hogy valaki Svájcban telepedhessen le?

Minden kantonban más és más szabályok érvényesek, valahol sokkal szigorúbbak, valahol enyhébbek. Ahhoz, hogy valaki megkapja a tartózkodási engedélyt, először kell egy munkaszerződés és biztosítás, utána elbírálják hogy megkapja e az illető vagy sem. A B engedély 5 évre szól, a C korlátlan, az L pedig hónapokra talán, de ebben nem vagyok biztos.

Ami a bürokráciát illeti, az állatoknál is van pár procedúra, amin át kell “esniük” mielőtt hivatalosan is Svájcban élhetnek. Először is kell egy állatorvos, ott be kell jelenteni az ANIS rendszerbe, ami a kutya mikrochip számát rögzíti, ez kötelező mindenkinek. Ezután be kell jelenteni az adott városba, majd a kutya kap egy számot. A regisztráció után jön évente a kutya adó, ami városonként, kantononként nagyon eltérő. Még egy fontos szabályozás kutya ügyben. Vannak az úgynevezett listás kutyák, persze ez is kantononként más és más, de a lényeg, hogy ezekre a fajtákra plusz adót kell fizetni és kötelező kutyaiskolát is el kell a gazdáknak végezniük.

Volt valami más állásod kint, mielőtt kutyakozmetikát nyitottál volna?

Nekem munkakereséssel nem volt komoly gondom szerencsére, mert a barátom cégénél kezdtem, mint adminisztrátor, de ez csak egy kezdő állás volt, hogy megkapjam a tartózkodásit. Akkor már terveztem, hogy nyitok egy kutyakozmetikát, de engedély nélkül nem tudtam volna elindítani a dolgot.

Svájc munkavállalás

Hol érdemes munkát keresni annak, aki a közeljövőben szeretne szerencsét próbálni Svájcban?

Annak ajánlom Svájcot, aki tényleg dolgozni akar. Német vagy francia nyelvtudás nélkül esélytelen munkát találni.

Tanácsom a szerencsét próbálóknak, hogy itt sincs kolbászból a kerítés, itt is dolgozni kell keményen, és senki se lesz 3-4 hónap alatt milliomos. Ha valaki erre vágyik, akkor rossz az úti cél.

Talán a legtöbb svájci munkát felsorakoztató oldal a www.jobs.ch, itt érdemes nézelődni.

Mik az előnyei és mik a hátrányai szerinted a külföldre költözésednek?

Hátrányai sajnos, hogy a család elég messze van, de mást nem is tudnék említeni. Előnye sok van, például megismerünk más embereket, kultúrákat, nyelveket, tájakat. Én az vettem észre magamon, hogy mióta itt élek sokkal nyugodtabb vagyok, pedig alapból nem vagyok nyugodt természet.

Svájc munkavállalás

Mennyivel drágább kint az élet és ez milyen arányban van a fizetéssel?

Annyival nem drágább az itteni élet, mint az otthoni. Élelmiszer és ruhanemű közel azonos árakon mozog. Ami drága az a lakásbérlés és a biztosítás. A fizetés szerintem nagyjából 8-10x több mint otthon, szóval az ember elég könnyen félre tud tenni akármire.

Nagyjából hány magyar él Svájcban?

Elvileg nagyon sok, bár én nem nagyon tartom a magyarokkal a kapcsolatot. Nincs kedvem a folytonos panaszkodást hallgatni. Az elején még kerestem a magyarok társaságát, de volt sajnos 1-2 ember, akikben nagyon nagyot csalódtam, sokan csak érdekből barátkoznék.

Többet csalódtam itt kint a magyarokban, mint a svájci emberekben és ez sajnos elég szomorú.

Elméletileg vannak magyar klubok, de hogy mennyire tartják a kapcsolatot vagy csak a képmutatás és felszíneskedés megy, azt nem tudom.

Kinek tudod ajánlani, hogy Svájcba költözzön?

Aki akar és tud is dolgozni, és persze aki beszéli a nyelvet, de elsősorban az állatbarátoknak! Kutyások paradicsoma ez az ország.

Elképzelhetőnek tartod, hogy hazaköltözöl a jövőben? Ha nem vagy igen, akkor miért?

Nem tartom valószínűnek, bár soha ne mond hogy soha J És hogy miért? Valahogy Svájcot nagyon magaménak érzem, félig az otthonom is, de magyar vagyok és leszek és ezt mindig büszkén vállalom.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.