Menjek/Maradjak – New York epizód

A Menjek /Maradjak dokumentumfilm sorozat első részét New York-ban forgatta a Speak Easy Project csapata még 2012 decemberében, azóta pedig már a második londoni epizódon dolgoznak. A filmsorozat magyar kivándorlók történetein keresztül mutatja be a témával kapcsolatos dilemmákat, lenyűgöző képi világgal megfűszerezve.

menjek/maradjak

A filmesek, Imre Loránd Balázs, Józsa László és Hernáth Csaba közel 1 hónapot töltöttek New York-ban a két szereplő megismerésével, amit végül egy félórás anyagban foglaltak össze. Gondolom mondanom sem kell, hogy akit mozgat a külföldre költözés gondolata, annak ez alapmű!

Mirjam New York egyik legjobb környékén, a Central Parkot is magában foglaló Manhattan- ben él és a világ egyik legnagyobb hírügynökségénél, a Reutersnél dolgozik. Ennek ellenére mégsem érzi magát úgy, ahogy szeretné. A honvágy egyértelműen marcangolja, és szívesen visszatérne Magyarországra, ha a kint megszerzett tanulmányai és tapasztalatai után egy megfelelő állásajánlatot kapna itthon. A másik szereplő Attila egy kicsit más nézőpontot biztosít számunkra. Brooklynban él, egy ételcsomagoló cégnél dolgozik illegálisan és mégis, mintha az derülne ki a filmből, hogy ő egy kicsit jobban érzi magát kint, mint Mirjam.

A két szereplő eltérő szellemiségének és világnézetének kontrasztja nagyon érdekesen hat, de a sok különbség ellenére mégiscsak van valami közös bennük. Mindkettejük dilemmája ugyanaz. Menjek vagy maradjak? Ez a gondolat nem csak az itthon élő és külföldre vágyó embereket foglalkoztatja nap mint nap, hanem a már kivándorolt honfitársaink fejében is folyamatosan ott motoszkál a kérdés.

A filmsorozat London epizódját június 13-án mutatják be a Trafóban. Mi biztosan ott leszünk!!!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.