Így tanulj nyelveket!

ANGLIA - 2016 januártól ellenőrzött nyelvtudás szükséges az egészségügyben!

Ápolók, szülészek számára kötelező nyelvvizsgát kell tenni Angliában a 2016 januártól az érkező munkavállalóknak.

A szabályozás nem csak rájuk érvényes, hanem azokra is, akik korábban helyezkedtek el a Szigetország valamelyik intézményében, és nyelvtudásuk megkérdőjelezhető!

Angliában 2016 januártól ellenőrzött nyelvtudás szükséges az egészségügyben! 

Minden munkaviszony megkezdéséhez kötelező az IELTS nyelvvizsga. Eddig ez a fajta ellenőrzés, kötelezettség csak az EU-n kívüli munkavállalókra volt érvényes, azonban januártól az EU-ból érkezőkre is alkalmazza Anglia ezt a szabályt!

Kiket érint a szabályozás?

Egyelőre az ápolókat és a szülészeket, de korábban volt olyan felvetés is, hogy az orvosokra is kiterjesztik a törvényt.

Mit jelent a visszamenőleges hatály?

Ez azt jelenti, minden nővérnek, szülésznek, aki nem tudta munkahelyi környezetében bizonyítani, hogy megfelelő nyelvtudással rendelkezik, azt is nyelvvizsgára kötelezheti a munkáltatója.

Ugyanakkor a Nursing and Midwifery Council nevű szervezet felveti az orvosokban rejlő kockázatot is, példaként említik állásfoglalásukban Dr. Daniel Ubani esetét, amely a beteg halálával végződött. A sajnálatos eset még 2014-ben történt, az említett orvos német állapolgár, ezért nem kellett nyelvvizsgáznia az Egyesült Királyságban, de a vizsgálat során egyértelműen kiderült, hogy a nyelvi korlátok vezettek a beteg halálához.

A NMC vezérigazgatója, Jackie Smith azt mondta: "Mostantól minden ápoló és szülésznő szervezeti regisztrációja során bizonyítania kell, hogy folyékonyan beszél angolul. A nyelvvizsga szabályozás mától érvényes az EU-s országokból érkezőkre is. 
Az a képesség, hogy hatékonyan tudjon az ápoló kommunikálni angolul, a betegek alapvető biztonságát biztosítja." 

(Megjegyzés: az egészségügyi szektorban való munkavállalás feltétele a Nursing and Midwifery Councilnál való regisztráció, tehát a szabály nem kikerülhető meg a magánpraxisok esetében sem.)

Ha régebbi munkavállaló esetében merül fel nyelvi probléma, akkor az a munkavállaló is köteles nyelvvizsgát tenni, természetesen egy nyelvtanfolyam igazolása segít a munkahelyen.

Az NMC nyilvántartásában több mint 690.000 ápoló és szülésznő szerepel, közülük 66 ezren EU-n kívüli országból érkeztek, és 33 ezren az EU-ból. Az utóbbiak ellenőrzésére fordítanak most kiemelt figyelmet amellett, hogy az Egyesült Királyság törekszik arra, hogy egyre több külföldi ápolót, szülészt foglalkoztasson. 

Mivel az EU-n kívüli országokból érkezők számára eddig is kötelező volt a nyelvvizsga, nekik nem újdonság ez a új szabály.

Az eredeti hírt itt olvashatod: http://www.bbc.com/news/health-35341354

Ha Angliában szeretnél munkát vállalni, iratkozz fel az ingyenes próba-órára, melyen pontos visszajelzést kaphatsz jelenlegi tudásod szintjéről.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.