Önkéntes

5 önkéntes program - érvek pro és kontra

Ha vonz az önkéntesség világa, de még nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb lehetőséget, segítünk a választásban!

Az interneten barangolva önkéntes projektek százaira lelhetsz pillanatok alatt, ám a legtesthezállóbb program megtalálását gyakran hosszadalmas keresgélés és mérlegelés előzi meg.

Melyik az igazán nekem való?

Összeállítottunk számodra egy listát 5 itthon és külföldön is nagy sikernek örvendő önkéntes programról és azok legnagyobb előnyeiről és hátrányairól.

1. Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service)

Az Európai Unió Erasmus+ programján belül előkelő helyet betöltő mobilitási program célja, szakmai és személyes tapasztalatszerzési lehetőségek biztosítása a 17-30 éves korosztály számára. Az EVS által Európa-szerte több száz, különféle tematikájú és időtartamú projektben vehetsz részt, ízlésednek megfelelően. Az Európai Önkéntes Szolgálat alapelveinek megfelelően, a szállásod, étkezéseid, illetve az oda és vissza utad során felhasznált menetjegyeid visszafizetése biztosított. 

Emellett, önkéntesként lehetőséged nyílik a fogadó országod nyelvének elsajátítására és a munkaköröddel kapcsolatos tréning lehetőségek igénybevételére.

EVS - PRO

Az Európai Önkéntes Szolgálat projektjeiben bárki részt vehet! A jelentkezéshez nem szükséges erős  nyelvtudás, vagy kiépített szakmai, tanulmányi háttér, az egyetlen szigorú feltétel a korhatárt illeti.

EVS - KONTRA

Az EVS önkénteseként a szállásod és az étkezéseid biztosítása mellett, minden hónapban részesülhetsz egy kisebb zsebpénz-szerű anyagi jutattásban, mely 80 és 150 € között mozoghat, a fogadó országod életszínvonalától függően. Ez az aprócska fizetés pedig, igen hamar el tud illanni szigorú beosztás híjján. Emellett, az EVS hosszútávú önkéntes programjában mindössze egyszer áll módodban részt venni, ám ez kombinálható rövidtávú önkéntes projektekkel, különleges feltételek teljesülése esetén.

2. Service Civique

A Service Civique egy francia kezdeményezés nyomán jött létre, ám nem csupán francia állampolgárok részére. A program az Európai Önkéntes Szolgálatéhoz hasonló koncepción alapszik, célja a 25 év alatti ifjúság megismertetése a közcélra létrehozott egyesületek és a non-profit szféra világával. A projektek zöme francia nyelvterületen kerül meghirdetésre, ám ez természetesen magába foglal olyan egzotikusabb úticélokat is, mint Új Kaledónia, Martinique vagy éppen Korzika. 

Service Civique - PRO

A Service Civique-ben való részvétel nem zárja ki az önkénteskedés mellett folytatott tanulmányokat,  de még a részidőn vállalt munka lehetőségét sem. A Service Civique szerződés heti minimum 24 óra munkavégzést ír elő számodra. Ennek megoszlása azonban, a fogadó intézménnyel való személyes megállapodásodon nyugszik.

Service Civique - KONTRA

Noha a Service Civique önkénteseként 573 € havi bérezésben részesülsz, a fogadó intézményed számára nem kötelező szállásod és étkezési lehetőségeid biztosítása. Így ezesetben is indokolt lehet a fizetésed megfontolt beosztása.

3. WWOOF

Ha szeretsz kertészkedni és érdekel a mezőgazdaság világa, a WWOOF egy igazán egyedi élményt kínálhat számodra! A program önkénteseként egy farmon élve nyerhetsz betekintést a bio élelmiszerek előállításával kapcsolatos mindennapi tevékenységek rejtelmeibe. Átlagban 1, maximum 2 hét az önkéntesség ideje, ám ez könnyen meghosszabbítható a fogadó családoddal való megállapodás nyomán. A munkavégzésért cserébe ők szállást és ételt biztosítanak számodra.

WWOOF - PRO

A WWOOF segítségével rálátást nyerhetsz az organikus élelmiszerek útjára, a farmtól egészen a vásárlók tányérjáig. Az unalom pedig kizárt, mivel a WWOOF farmjai általában több, a világ különböző pontjáról érkező önkéntest foglalkoztatnak egyidőben.

WWOOF - KONTRA

A WWOOF önkénteseként nem részesülsz semmilyen anyaginemű díjazásban, így az utazásod és a mindennapi kiadásaid fedezetéről is magadnak kell gondoskodnod.

4. Workcamps

A Workcamps jóvoltából részese lehetsz nagyszabású építkezések kivitelezésének, iskolák,  emlékművek, parkok felújítási munkálatainak. A program során, a WWOOF-hoz hasonlóan, egy nagy nemzetközi csapat tagjaként veheted ki a részed a mindennapi feladatokból. Ha mindig érdeklődve figyelted A nagy házalakítás csapatának munkáját, akkor megtaláltad a leginkább neked való lehetőséget!

Workcamps - PRO

A programban való részvételed során a szállásod és az étkezéseid miatt nem kell aggódnod, így szabadidődben pihenhetsz, utazhatsz kedvedre.

Workcamps - KONTRA

A Workcamps projektjeire való jelentkezés nem díjmentes. A jelentkezési díjad magában foglalja 6 különböző tábor megjelelölésének lehetőségét, illetve a véglegesített projekted előkészületeivel járó költségek fedezetét. Emellett utazási költségeid és költőpénzed fedezetét is magadnak kell előteremtened.

5. AIESEC Önkéntesség

Az AIESEC szervezet elsősorban diákoknak szóló, rövidtávú önkéntes projektjei, a hosszútávú gyakornoki projektek mellett kevéssé váltak ismertté. Az AIESEC önkéntes programja a kulturális érzékenyítés, nyelvoktatás, az emberi jogok és a környezet védelemének témái köré fűződik. A projektek jóvoltából bejárhatod a világ távoli tájait és testközelből megismerheted idegen kultúrák titkait.

AIESEC - PRO

A projektek hossza 6 hét és 18 hónap között mozoghat. Ezidő alatt a szállásod, étkezéseid és bizonyos esetekben még egy kisösszegű zsebpénz is biztosított számodra.

AIESEC - KONTRA

Az AIESEC szabályainak megfelelően a projektekre való jelentkezésed ingyenes, mindössze a programdíj megfizetését kérik a jelentkezőktől, valamint az útiköltségeid fedezetéről is magadnak kell gondoskodnod.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.