Önkéntes

Menni vagy maradni - csak először kérdés!

Ahogy megérzed az ízét a nagy utazásnak, első alkalommal megállod a helyed külföldön, alig várod a következő okot, hogy újra útra kelhess. 

Egy magyar lány, Nóra, néhány éve Csehországba tette át székhelyét, amit egy hirtelen jött tanulmányi ösztöndíj miatt megszakított. "Visszatért" Franciaországba, ahol korábban már dolgozott önkéntesként...

Pár szóban magamról

Nóra vagyok, 25 éves diák, külföldi munkavállaló és lelkes utazó.

Lassan 5 éve már, hogy egy franciaországi tanulmányi lehetőség csábításának engedve, első ízben külföldre költöztem egy rövid időszakra. A kezdeti nehézségek és az újonnan felfedezett honvágy érzésének ellenére azonban, nem volt kérdéses, hogy ha módomban áll, amint tudok újra útrakelek. Azóta az állandó lakhelyem Csehországra váltottam, de alkalmam nyílt visszatérni Franciaországba is előbb, 2013-ban önkéntesként, majd idén tavasszal ismét, diákként. 

Tapasztalataim nyomán, az elkövetkező hetekben és hónapokban cikkeimen keresztül igyekszem feltárni számotokra a nemzetközi önkéntes programok világát, a francia és cseh mindennapok rejtelmeit és a zökkenőmentes utazás és költözés zálogául szolgáló jól bevált tippeket és fortélyokat.

3 alapvető tévhit az önkéntességről

Az önkéntes programok nyújtotta lehetőségek a mai napig kevéssé ismeretek - és ezáltal kiaknázatlanok - a hazai fiatalság körében. De mi is a célja valójában az önkéntességnek? Kik is tulajdonképpen az önkéntesek, és mi az ő feladatuk? Íme 3 széles körben elhíresült tévhit az önkéntesek világáról.

Önkéntesség = Jótékonyság

A legtöbb önkénteseket toborozó projekt célja a közérdek szolgálata, a közjó építése. Ám ennek formája és helye a projektek természetétől függően széles skálán mozoghat.

Önkéntesként hozzájárulhatsz környezeted tisztaságához egy pár órás szemétszedéssel, vállahatod jegyek ellenőrzését egy sporteseményen, vagy kisegíthetsz egy hajléktalan szállás konyháján, hogy csak a legklasszikusabb példákat említsük. Ugyanakkor, ha ezeket a projekteket nem tartod testhezállónak, egy kis internetes kutatás árán akár nem mindennapi lehetőségekre is rálelhetsz itthon, Európa és a világ távoli tájain.  

Restaurálhatsz emlékmű jellegű épületeket Mexikóban, készíthetsz olíva olajat egy biofarmon Görögországban, de akár dolgozhatsz ifjúság támogatási ügyeken is Spanyolországban, esetleg egy köztámogatásból létrehozott galériában Franciaországban.

Önkéntesség = Ingyen munka

Ugyan az önkéntesség valóban nem tekinthető a könnyű meggazdagodás bevált módjának, a legtöbb esetben, az elvégzett munka fejében, önkéntesként részesülhetsz valamilyen formájú jutalmazasában. Ez lehet egy oklevél, egy ebéd vagy egy jól megfogalmazott ajánlólevél...  Országos vagy nemzetközi szintű pályázatok esetén többnyire garantált az ingyenes szállás, étkezési lehetőségek és az útiköltségeid visszatérítése is. 

Több programról tudok, ahol napidíjat biztosítanak a résztvevőknek, megint máshol nyelvtanfolyamra van lehetőség, van ahol kirándulásokat, programokat szerveznek a segítők számára. Olyan helyekre jutsz el a kollégák, új barátaid segítségével, amiket turistaként sosem láttál volna, vagy csak nem tudtál volna megfizetni.

Önkéntesség = Önzetlenség

Az önkéntesség kiváló módja lehet annak, hogy visszaadj valamit a társadalomnak, viszont ennek véghez vitele során lehetőséged nyílik új képességek elsajátítására, értékes emberi és szakmai kapcsolatok kiépítésére vagy épp egy érdekes munkakör területén való tapasztalatszerzésre. 

Az országot elhagyva, idegen közegben önkénteskedve a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon tanulhatsz meg egy idegen nyelvet, ismerhetsz meg egy másik népet és annak kultúráját. Az ilyen tapasztalat elsajátítására nem sok lehetőség adódik, ezért egy önkéntes időszak nem csupán a személyiséged gazdagodását szolgálja, hanem későbbi terveidet is nagyban elősegíti. 

Itthon és külföldön is számos munkáltató részesíti előnyben a külföldi referenciával érkező kollégákat, így nagyobb eséllyel találsz magadnak munkát, de jó ha tudod, hogy sokan új pályát keresnek hazatérve.

Olyan emlékeket - élményeket szerzel, melyek pénzen nem lettek volna megvásárolhatóak, a rengeteg kapcsolatról, kialakult barátságokról nem is beszélve.
Összességében elmondható: egy rövidebb program is képes hosszú távú előnyöket biztosítani számodra!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.