Pro és kontra

New York Citybe mennék – pro és kontra

Mai cikkünkben bővebb betekintést nyerhettek a new york-i mindennapokba, illetve hasznos infókat találhattok a kiköltözéshez szükséges legfontosabb tényezőkről, lakhatásról, anyagiakról. Megtárgyaljuk a munkavállalás és az egészségügy problémakörét, végezetül pedig a kultúra és a látnivalók széles palettája teszi teljessé a városról alkotott átfogó képet.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt Ági, aki már húsz éve él az Államokban, ebből 8 évet New York Cityben töltött, majd 2003-ban egy New Jerseyben található kertvárosba költözött családjával.

A kérdésre, hogy mégis milyen érzés fogja el így két évtized távlatából, ha visszatekint erre a korántsem kis döntésre ezt válaszolta:

„Nagy ugrás volt mindent itthon hagyni, s olyan fiatalon kiutazni (húsz évesen), de tudtam, hogy ez a legjobb döntés. Egyáltalán nem volt könnyű, sőt, meglehetősen nehéz hónapokat éltünk meg kezdetben odakint, de akkor sem bántuk meg a döntésünk egy pillanatig sem.”

New York pro és kontra© Greg Knapp

Amire szükséged van, hogy túléld New Yorkot

Ágiék kiköltözéséhez szerencse és bátorság kellett a leginkább. Férjével pályáztak a zöldkártya lottóra, amelyet meg is nyertek, úgyhogy nem maradt más hátra, mint összepakolni és szerencsét próbálni.

„Alig pár száz dollárral a zsebünkben indultunk útnak. Az első év nagyon nehéz volt, hiszen angolul is alig beszéltem, így a munkavállalással is akadtak problémák. De a legfontosabb, a siker valódi kulcsa az akaraterő és az elszántság. New Yorkban nem feltétlenül szükséges a magas képzettség ahhoz, hogy el tudj helyezkedni. Nem kell lángésznek születni, hogy elboldogulj, a lényeg, hogy ne hagyd magad és élj a lehetőségekkel. Hiszen abból van elég odakint.”

Ha nincs olyan mázlid, hogy megnyerted a zöldkártyát és még jegygyűrűt sem kaptál az amerikai Nagy Ő-től, akkor már nehezebb dolgod van. Hosszú, legalább fél évig elhúzódó procedúra vár rád, s az sem biztos, hogy sikerül. Hiszen csak akkor fogadnak szívesen, ha hiányszakma az általad képviselt munka, ill. sikerül szponzort találnod, petíciódat elfogadja a Bevándorlási Hivatal (USCIS), megkapod a munkavállalói vízumot, de még ez sem garancia.

Ha te is fontolgatod, hogy hamarosan az USA-ba költözz, mindenképp olvasd el a ’Munkavállalás az Egyesült Államokban’ című cikkünket.

Tegyük fel tehát, hogy minden jól ment és sikerült kijutnod.

New York pro és kontra© Céline

Hogy mennyi kezdőtőkére lesz szükséged, hogy New York-ba költözhess?

Ha úgy számolunk, hogy szükséged lesz minimum három havi lakbérre, tömegközlekedés bérletre, egészségbiztosításra és valamennyi pénzre, amit ételre/italra költesz, akkor 7 000 dollárnál (2 millió forint) kevesebbel ki se lépj az ajtón.

Lakásügyek – Hogyan és mennyiért?

Aki legalább egy icike-picikét is jártas amerikai területen (értsd ezalatt, hogy akár már filmeknek köszönhetően bepillantást nyertél néhány nagyobb állam, ill. város életébe), annak nem lesz meglepetés, ha azzal nyitunk, New Yorkban lakni drága.

Na jó, de mennyi az az annyi? Ha konkrét számokra vagytok kíváncsiak, akkor körülbelül 1 600 dollárral (450 000 forint) kell számolni egy kétszobás lakásbérlésre a metró vonalán, Manhattanben pedig ennek legalább két-két és félszeresét kell kifizetni. A rezsi egy átlagos lakásnál kb 200 dollár között mozog, melyben nincs benne az internet, ami még plusz kb. 50 dollárt jelent havonta. Ebből kifolyólag a városban dolgozók kevésbé tehetős rétege kénytelen munkahelyétől távol lakni. Ez akár egy-másfél óra autóutat is jelenthet, ami csak az oda út. Ez egy magyar számára ijesztő és őrült vállalkozásnak tűnhet, az amerikaiaknál viszont kicsit sem meglepő.

Bizonyára megfordult néhányatok fejében, hogy mennyibe kerülhet akkor házat venni, ha már a bérlés ilyen összeget foglal magába? Ennek is utánanéztünk, az eredmény pedig: kb. 455 ezer dollár átlagban, amelybe beleszámították a külvárosi ingatlanok árát is, tehát Manhattanben ez még ennél is jócskán magasabb.

Ideje végre szót ejteni az ingatlanadóról is, mely az egész Egyesült Államok területén elterjedt, noha összege államonként változó. Természetesen nagy és gazdag városban az adóárak is emelkednek, New Yorkban majdhogynem eléri a tízezer dollárt, míg a déli államokban pár százat fizetnek a lakosok (pl.: Louisianában a legolcsóbb: 243 dollár ingatlanonként Jó hír viszont a sok negatívum mellett, hogy a költségekkel együtt a fizetés is meghaladja a többi államban remélni, mert összeget, itt van esély gyakorlatilag a legtöbbet keresni. Nem véletlenül New York a karrierista fiatalok elsőszámú célállomása.

New York pro és kontra© Fuzzy Images

Tömegközlekedés – A mélyben a legjobb

Figyelembe véve, hogy igencsak nyüzsgő és zsúfolt városról van szó (8.5 millió ember él NY-ban), autó helyett mindenképpen érdemesebb a tömegközlekedést igénybe venni. Azon kívül, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb, nagyon jól kiépített, ennek köszönhetően gond nélkül eljuthatsz a metropolisz bármely pontjára.

Egy havi bérlet ára 116 dollár (32 000 forint), mellyel igénybe vehető az összes járat. Mi leginkább a “subway”-t, azaz a metrót javasoljuk. Habár meglepően koszos (még a 3-as metróhoz képest is), ill. a mozgólépcső is hiányzik (így nem a legjobb ötlet bőrönddel ezt a közlekedésformát választani), mégis gyors és mindenhova eljuthatsz vele.

Ezen kívül ott van még a taxi, rengeteg van belőle és egész megfizethető az ottani keresethez képest. Előnye, hogy kényelmes, tiszta és nyáron nagyon jól légkondicionált, hátránya, hogy dugóba kerülhet, így könnyen elkéshetsz. Ha ennek ellenére az autóhoz ragaszkodsz, a parkolásról tudnod kell, hogy 533$-ban fog fájni havonta, ami kétszerese a los angelesi áraknak. A biztosítás évente négyezer dollár, a benzin pedig 5-10%-kal magasabb az átlagnál (egész USA-t figyelembe véve), de így is kevesebb, mint 150 forint/liter-ért tankolhatunk, ami az európai árakhoz képest bagónak számít. Érdekességként még annyit, hogy 2016-ban, azaz idén jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, annyiba kerül most a benzin, mint 20 évvel ezelőtt!

New York pro és kontra© Manu Dreuil

Munkahely – jó kereseti lehetőség

A lehetőségek városaként is emlegetett New York Cityben munkát találni jóval egyszerűbb, mint lakást. Ráadásul a fizetnivalókkal arányosan a fizetés is itt a legmagasabb. Legjobban az aneszteziológusok és sebészek keresnek (évente kb. 234 ezer dollárt), az orvostudomány egyéb területein dolgozó szakembereknek sincs azonban okuk a panaszra. Őket követik a vezérigazgatók, különböző pénzügyi és egyéb menedzserek, ügyvédek, informatikusok. További infók a kinti fizetésekről ITT.

Ha nincs ehhez hasonló magas végzettséged, de beszéled a nyelvet, akkor sincs okod az aggodalomra. Folyamatosan vannak betöltendő állások, s ha keresel, biztosan fogsz találni neked megfelelőt. (Csak ahhoz előbb szükséged van arra a bizonyos zöldkártyára és nyelvtudásra).

Ági mesélt nekünk a kinti munkamorálról: “Az amerikaiaknál viszont a munka az munka! Gyakran hallani magyaroktól, hogy bezzeg idekint mennyit keresnek az emberek! Ez így van, de meg is dolgoznak érte. Gyakran inkább nem veszik ki a szabadságot, túlóráznak, és képesek órákat utazni a munkahelyükre, így az egész napjukat feláldozzák. Itt a munkának kultusza van, az emberek munkamániások, s a fiatalok is már 15 évesen dolgoznak suli mellett. Ez szinte elvárás a szülők részéről.”

New York pro és kontra© Diego López Román

Egészségügy - Ha nincs pénz, nincs biztosítás

Az USA-ban az egészségügyi ellátás egyéni igénybevétele gyakorlatilag megfizethetetlenül magas költségekkel jár, így mindenképpen célszerű biztosítást kötni. Előfordulhat viszont, hogy erre sincs pénz. Ágiék például majdnem 8 évig éltek egészségbiztosítás nélkül, mert egyszerűen nem tudták megfizetni. Később szerencsére sikerült egy olyan cégnél elhelyezkedniük, ahol a szerződésük magába foglalta a család biztosítását, s ennek köszönhetően magas színvonalú ellátásban részesülnek szükség esetén.

Egyéni insurance (egészségbiztosítás) igénylés esetén kb. 800 dollárt (220 000 forintot) kell fizetned. Cserébe nem kell hónapokat várnod a vizsgálatra vagy a kezelésre és egészen mások a körülmények a kórházakban.

Kultúra, látnivalók

Még néhány mondatot a helyi kultúráról és az emberek természetéről. New Yorkba érkezve az első, amit észre fogsz venni, hogy mindenki siet (jobban, mint Pesten), sokan vannak és sokszínűek az emberek. Ez alatt nem csak a különféle nációkat vagy rasszokat értjük, hanem hogy mindenkinek egyéni stílusa van, amit fel mer vállalni. Itt nem néznek ki azért, ha épp piros harisnyához volt hangulatod lila szoknyával és narancssárga kalappal. Fő, hogy önmagad légy, ők elfogadnak, sőt, el is várják.

New York pro és kontra© Jeffrey Zeldman

Az utcán járva, ill. boltokba belépni meg fogsz lepődni, milyen nyitottak és kommunikatívak az emberek. Nem ritka, hogy csak úgy leszólítanak és megdicsérik a cipőd vagy a hajad, csak mert tetszik nekik mindenféle mögöttes szándék nélkül. Ehhez jó, ha hozzászoksz, ők ilyenek.

New Yorkban a baseballnak nagy kultúrája van, így mindenképpen érdemes ellátogatnod egy meccsre. Érdemes még megnézni a Central Parkot (ott kék-sárga csíkos ernyős árusnál venni a hot-dogot), egészen üdítő élmény a betondzsungel után. Ezen kívül is persze rengeteg a látnivaló, ehhez hasznos alkalmazás a Tripadvisor, ami sok segítséget nyújt, ha nem tudod mit érdemes megnézni.

Íme, néhány lehetőség Manhattanben ízelítőnek: Broadway, Charging Bull (a Wall Street bikája), Federal Hall (ugyancsak a Wall Streeten), China Town (kínai negyed – Csak el ne tévedj! Nehezen keveredsz ki, mert alig tudnak ott angolul az emberek), Liberty Island (itt a Szabadság-szobor), Greenwich Village (ha egy kis vidámságra vágysz), a Természettudományi Múzeum (egyszerűen hatalmas), Madison Square Garden (ha odavagy a hokiért vagy a kosárlabdáért) és természetesen a Times Square (melyet már annyi filmben láthattál, de muszáj élőben is).

Jó, ha tudod, annak ellenére, hogy cikkünkben Manhattan kapott kiemelt hangsúlyt (népszerűségére való tekintettel), New York többi kerülete: Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island is bővelkedik nevezetességekben, így alkalom adtán ide is látogass el.

PRO

 • Könnyen találsz munkát (ha beszéled a nyelvet) és jól megfizetnek.
 • Kiruccanhatsz a Times Squarre shoppingolni (csak nem egy Váci utca), vagy a Central Parkba futni (ez pedig picit nagyobb a Margit-szigetnél).
 • Mindenki nyitott és elfogadó – bátran lehetsz önmagad, nincsenek előítéletek.
 • Nem számít, hogy honnan jöttél, az a fontos, hogyan dolgozol és viselkedsz.
 • Ha van egészségbiztosításod, garantáltan minőségi jó ellátásban részesülsz.

KONTRA

 • Nagyon drága város, minden ár az átlag fölött van (lakbér, autó, egészségügy).
 • Ha sokat szeretnél keresni, dolgozni is kell!
 • Zsúfolt és nyüzsgő város, a metrók borzasztó koszosak.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.