Lépésröl lépésre

Úton az „amerikai álom” felé: munkavállalás az Egyesült Államokban

Legyél szakértő valamiben, ne garasoskodj, beszélj angolul, és jó előre gondoskodj a papírjaidról – ez csak néhány tanács a sok közül, amit érdemes megfogadnia mindazoknak, akik az Egyesült Államokban szeretnének állást találni. Ássuk bele magunkat az ottani munkavállalásba!

Sokan, akik külföldön szeretnének új életet kezdeni, nem állnak meg kontinensünk határánál, és bár Magyarországról nézve az Egyesült Államok nem épp a legközelebbi célpont új otthon választás szempontjából, mégis sokan vágnak neki az útnak. Egy nemrégiben készült, amerikai magyarokról szóló kutatás azt az eredményt mutatta, hogy legtöbben hosszú távon maradnának az államok valamelyikében, a felmérésben rész vevők kiemelték a munkavállalási és karrierépítési lehetőségeket, valamint az anyagi jólét megalapozásának magas esélyét.

Tamás, aki már sok-sok éve kint él és dolgozik az Egyesült Államokban úgy látja, a kiköltözési procedúra nem megy olyan gyorsan és egyszerűen, mint ahogy azt sokan képzelik.

Szerinte a legtöbben azért keresnek kint munkát, mert úgy vélik, pillanatok alatt megvalósíthatják az amerikai álmot, és akár valódi munkavállalás nélkül is hónapok alatt meggazdagodhatnak. Nézzük meg, mit kell tenni ahhoz, hogy esélyt kaphasson az álom elérésére az Amerikába beutazó munkavállaló.

amerikai munkavállalás© Ian

Álommegvalósítás, 1. lépés: papír papír hátán!

Érdemes előre megijedni a rengeteg adminisztrációtól? Az attól függ, mennyi időre menne ki valaki!

A legfontosabb szabály, hogy hosszú távú munkavállaláshoz mindenképp szükség van vízumra. Mivel 2008 óta érvényben van a Vízummentességi Program, a 90 napot meg nem haladó üzleti vagy magáncélú tartózkodáshoz nincs szükség vízumra. Aki azonban dolgozni szeretne, de mégis vízum nélkül utazik be, és valamilyen okból ez kiderül, az a hatóságok egy életre kitilthatják az országból. Ez tehát azt jelenti, hogy még az utazás megkezdése előtt érdemes pontos tervet készíteni: meddig maradunk és mit szeretnénk csinálni. Ne úgy induljunk útnak, hogy majd ha megérkeztünk, kitaláljuk, mi is legyen. Sokan hajlamosak elkövetni ezt a hibát.

Ami a vízumot illeti, azt már viszonylag korán ajánlatos igényelni.

Tamás szerint már Magyarországról el kell indítani ezt a folyamatot, mert a legkönnyebben beszerezhető, utazásra használható tartózkodási engedély akár 3-6 hónapon belül is lejárhat.

A vízumot ún. elektronikus beutazási engedély (ESTA) kiváltása kíséri, aminek hiányában nem engedik be az ország területére a munkakeresőt. Ezt a kiadást (14$) is érdemes belekalkulálni az előzetes költségvetésber, ugyanis a sok kis kiadásból a végén hatalmas összegek gyűlhetnek össze.

Vízumigénylésnél fokozottan figyelni kell arra, hogy számos verziója létezik ennek az engedélynek. Nem mindegy például, hogy a beutazó milyen típusú munkát végez (pl. szakképzett vagy nem szakképzett munkaerő, idénymunka, gyakornok, stb.). Az igénylés menetéről bővebb információ itt található.

Megoldás lehet az amerikai munkavállalásra a zöldkártya megszerzése is, ami olyan jogokat biztosít tulajdonosa számára, mint amilyenek az állampolgárokat illetik meg.

Mit kell tenned ahhoz, hogy zöldkártyád legyen, vagyis állandó amerikai lakosnak minősülj?

1.

A legérdekesebb módszer a zöldkártya lottó. Itt most nem a hazaihoz hasonló lottózó üzleteket kell elképzelni, hanem egy olyan programot, amely során jelentkezni lehet a kártyáért, ha az illető számos feltételnek megfelel. De még ezek után sem biztos, hogy éppen őt választják ki. Az alapvető adatok mellett fontos a középiskolai végzettség vagy két év szakmai gyakorlat megléte, a megfelelő fotók csatolása, és így tovább. A kérelmező a zöldkártya megszerzése esetén a családját is magával viheti Amierikába, ám itt nem számítanak a szülők és testvérek; az engedély csak házastársra és gyermekekre vonatkozik. A házaspár mindkét tagja külön-külön is beadhatja a pályázatot.

Érdekességek a zöldkártya lottóról:

 • a program 1994-1995 óta létezik, de sokan beszüntetnék, mert veszélyforrásnak látják
 • államait régiókba sorolják, és az adott régió alapján kapnak “kvótát”
 • tavaly 11 millióan próbáltak szerencsét a sorsoláson
 • csupán 50 ezer jelentkező nyerheti el a zöld kártyát ilyen módon. Ebből az évek során a nyertes magyarok száma átlagosan 100 és 370 fő között mozog.

2.

Lehetőség a házasságkötés olyan személlyel, aki amerikai állampolgár vagy már rendelkezik zöldkártyával. Ezt az eljárást többek között nagyon sok adminisztráció, interjúsorozat és ujjlenyomatvétel kíséri.

3.

A munkaadó is igényelhet zöldkártyát, de ez általában csak a speciálisan vagy magasabban képzett munkaerőre érvényes.

Zöldkártyához jutni láthatóan rizikós és kétesélyes folyamat, akárcsak a szerencsejáték, így nem árt több oldalról bebiztosítani magát az embernek, ha valóban Amerikában szeretne új életet kezdeni. Az ideiglenes munkavállalást (azaz amikor az egyén nem tervez végleges letelepedést) például segítheti egy különleges petíció benyújtása is, az országban ugyanis korlátozzák a külföldi munkavállalók számát. A petíciót már a tervezett munkakezdés előtt fél évvel érdemes benyújtani az alkalmazó cégnek.

amerikai munkavállalás© David

Álommegvalósítás, 2. lépés: az anyagiak!

Tamás beszámolója alapján a munkakereső akkor jár a legjobban, ha nagy ismerettségi körrel rendelkezik mind kint, mind itthon.

A kint élők eleinte tudnak segíteni az olcsóbb lakás keresésében vagy az ideiglenes elszállásolásban, míg az otthoniak (ha van rá anyagi háttér) segíthetik az életszínvonal fenntartását némi extra pénzzel, ameddig egyenesbe nem kerülünk kint az új környezetben a kiköltöző. A spórolás szinte csak így lehetséges és lelkileg nem árt felkészülni a nagy árkülönbségekre, főleg a nagyvárosokban.

Tamás nagyon fontos gondolatokat osztott meg velünk a pénzügyekkel kapcsolatban: „Én nem állnék neki az útnak jópár ezer dollár nélkül, de a lakástól, a kapcsolatoktól és a munkától függ, hogy mennyi kell.

Vannak olyanok, akik kevesebbel is megoldották, de annál több segítséget kaptak itteni barátoktól, családtagoktól.” Szerinte a legtöbb pénzt a lakbér mellett a közlekedés viszi el. Várostól függően érdemes mérlegelni, hogy be kell-e fektetni egy autó vásárlásába vagy sem. Ugyanakkor jó tudni, hogy az amerikainál kevesebb mobilis népről tudunk: az országban a hatalmas távolságok miatt mindig jól jön egy autó. Bármikor előfordulhat, hogy munkaügy miatt utaznia kell a munkavállalónak, vagy egy távoli államba helyezik át. Akinek ez fontos szempont, tegyen félre legalább 2-3 ezer dollárt, amíg meg nem találja a megfelelő járművet.

Álommegvalósítás, 3. lépés: azok a bizonyos elvárások...

Bár eleinte nehéznek tűnhet, meg kell próbálni átvenni azt a „tipikus amerikai mentalitást”. Ez Tamás szavaival élve annyit tesz, hogy „hogy a helyiek sokkal pozitívabban állnak a dolgokhoz. “Persze panaszkodnak az emberek itt is, de itt nem az a lényeg, hogy miért NEM sikerül valami. Nem a tehetetlenségről van szó, hanem arról, hogyan tudjuk megoldani a dolgokat.” Ha valaki nehezebben sajátítja el ezt a hozzáállást, azt a munkatársak és a munkaadók nagy eséllyel megérzik.

Az Egyesült Államokban sokféle elvárásnak kell eleget tenni, és ezek nemcsak a tudáshoz vagy a megjelenéshez kapcsolódnak.

Emellett, ha már a tudásról és a megjelenésről volt szó, természetesen mindkettő lényeges lehet, munkahelytől függően. A nyelvtudás kiemelten fontos, hiszen a helyiek közül sokan nem beszélnek idegen nyelven, nyelvtudást igazoló papírt azonban általában nem kérnek, bár a vízumnál ez elvárás szokott lenni. Az is jó pont lehet, ha a munkára jelentkező szakértője valamilyen területnek – majdnem mindegy, hogy melyiknek. “Amerikában szinte senki nem ad alibi munkát csak azért, hogy jófej legyen” – mondja Tamás.

amerikai munkavállalás© Angus

Álommegvalósítás, 4. lépés: hogyan adózz?

Mint mindenhol, a munkavégzést itt is adózás kíséri, gonolom ebben semmi meglepő nincs. Viszont a munkavállalás státuszától és ezzel párhuzamosan vízumtípustól is függ az adó mértéke.

A leggyakrabban levont adók közé tartozik például a tagállami adó, aminek nagysága attól függ, hogy a munkavállaló melyik állam területén dolgozik. Ide tartozik a szövetségi adó és a magyar társadalombiztosításhoz hasonló social security elnevezésű adó, amely 4,2%-ot jelent.

Ami az áfát illeti, a kiutazóknak egy teljesen új rendszerhez kell hozzászoknia. Az USA-ban nincs valódi áfa, helyette sales tax-et számolnak, amelyet egy-egy termék, szolgáltatás stb. „végső fogyasztója” áll. A boltokban látható árakon például nem tüntetik fel ezt az árat, hanem fizetéskor számolják ki az extra költséget (kb. a végösszeg 5%)-a. További információk itt.

Szeretnél Amerikában élni? Néhány alap adat az országról, amit nem árt ismerned

A friss bevándorlók 319 millió másik lakossal osztják meg ezt a hatalmas országot, ami a világon a harmadik legnagyobb népességgel és szintén harmadik legnagyobb területtel rendelkezik. Ebből is következik, hogy régiói és 50 állama igencsak eltérőek; mindegyiknek megvannak a maga szokásai, csak rá jellemző hangulata. A kiköltözést tehát az is sokban befolyásolhatja, hogy milyen életvitelre vágyik az oda utazó. A prérihangulattól kezdve a hatalmas erdőségek jellegzetességein át a termőföldek végtelenségéig minden megtalálható itt, és természetesen ehhez a helyiek életvitele is igazodik. A megélhetés költségei az országon belül nagyon eltérőek, viszont megnyugtató lehet, hogy egy amerikai város sem szerepel a világ legdrágább városai között.

Bármi is legyen a végső döntés, látható, hogy a kiköltözésig való eljutás, az adminisztráció és a kinti élet megszervezése meglehetősen bonyolult, ezért érdemes már egy évvel korábban nekiállni a szervezésnek.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.