Önkéntes

Vegyél ki egy év szabadságot az egyetem alatt! Ötletek “gap year”-re

Korábban már írtunk a gap year (az egyetemi évek előtti/alatti/utáni "egy éves kihagyás”) adta lehetőségekről, most igyekszünk még több ötletet bemutatni nektek ezzel kapcsolatban! Bármikor is vágsz bele, mindenképpen érdemes az alábbi tippek közül csemegézni. Fantasztikus élményekben lehet részed, ráadásul mindez még az önéletrajzodban is nagyszerűen mutat majd!

A gap year remek alkalom, hogy megismerhesd önmagad, új barátságokat köss és felfedezd a világot. Nem lesz mindig könnyű, de hidd el megéri! Ne feledd, ha külföld a cél, mindenképpen szükséges legalább egy nyelv középfokú ismerete, úgyhogy az indulásod előtti pár hónapra mutatunk tíz nagyszerű tippet, amivel egyszerűbbé válik a nyelvtanulás. A kintlét alatt amúgy garantáltan könnyedén megtanulhatsz egy új nyelvet, vagy a meglévő tudásod fejlesztheted tökélyre.

Csak rajtad múlik, hogy kihasználod-e a lenti lehetőségeket, ne habozz, vágj bele a kalandokba!

Pályázz ösztöndíjakra!

Ha továbbtanuláson gondolkozol, pályázz minél több ösztöndíjra! Ne feledd, megpróbálni semmibe nem kerül! Korábbi cikkünkben már írtunk nektek a legjobb külföldi öszöndíjakról, ezt kötelező átbogarászni minden fiatal felnőttnek, aki szeret nagyot álmodni. Kis szerencsével és sok-sok kreativitással a tiétek lehet a Budapest Bridge ösztöndíj is.

Au-pairként külföldön

Au-pairként az “új külföldi családod” részévé válsz, fő feladatod segíteni a gyermeknevelésben és a házimunkában, cserébe ellátást, lakhatást, jobb esetben még zsebpénzt is kapsz. Olvassátok el Orsi történetét, aki nyolc hónapot töltött Olaszországban, itt pedig minden hasznos infót megtaláltok az au-pair munkákról.

gap year© Christian

Dolgozz itthon/külföldön hostelben!

Ha ezt a lehetőséget választod, elkerülhetetlen, hogy napi szinten fejlődjön majd a nyelvtudásod. Az angol nyelv középfokú ismerete elengedhetetlen, de hamar feltornászhatod felsőfokra ezzel a munkával. A világ minden részéről érkeznek vendégek, a legtöbben nagyon nyitottak és kedvesek. Érdemes beszédbe elegyedni velük, esetleg munka után meginni egy porhár valamit - rengeteg új barátra, kapcsolatra tehetsz így szert.

Garantált pörgés pultosként, vagy felszolgálóként

Nem árt, ha van némi tapasztalatod, de a legfontosabb a lelkesedés. Ebben az esetben is érdemes nyakadba venni a várost, és olyan helyekre beadnod a jelentkezésedet, melyek neked is szimpatikusak, ahol el tudod képzelni magadat a mindennapokban.

gap year© Sigfried

Önkéntes munka szállásért és ellátásért cserébe

Talán a leghasznosabb módja a gap year kihasználásának, ha önkéntes munkát vállalsz külföldön. Mindenképpen olyan területen keress, ami érdekel, így nagyobb a motiváció, és remekül mutat az önéletrajzodban is. Érdemes körbenézni az EVS, AIESEC, Helpx és a Workaway oldalakon. Itt olvashattok egy interjút Katával, aki egy évet töltött Skóciában egy EVS program keretén belül. Arról pedig, hogy miért éri meg az EU-ban önkénteskedni, itt találtok egy szuper írást.

Fedélzetre! Írány az óceán

Így akár az egész világot körbeutazhatod, igaz kemény munkával, de remek kaland és pénzkereseti lehetőség egy hajón elhelyezkedni bármilyen pozícióban. Kikötéskor lehetőséged van felfedezni a városokat, üdülőparadicsomokat, új élményekre és barátokra tehetsz szert. A témához kapcsolódó cikkeinket itt, és itt olvashatod!

gap year© Matt

Keress külföldi székhelyű cégeket!

Érdemes körülnézni azok között a cégek között, melyeknek bázisa nem itthon található, vagy külföldön is van irodájuk. Gyakran keresnek olyan flexibilis embereket, akik vállalnák az utazást és a kinti életet gyakornoki, vagy kezdő pozícióban, sok nagyobb multinál is találhatunk ilyen lehetőségeket.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.