London már nem Anglia?

Erről beszélgettem múltkor egy ír ismerősömmel, Kevinnel, aki az életének jelentős részét az angol fővárosban élte, de pár éve Bristolba költözött, ami Nagy-Britannia nyugati részén fekszik. “Aki Angliára kíváncsi, az ne a fővárosba menjen, hanem vidékre. Ott lehet megtalálni az igazi régi hangulatot, ami erre az országra jellemző.” A széles legelők, a reggeli leszálló köd, a házias ízek, a vidéki emberek vendégszerete és a friss levegő.

A minap olvastam egy cikket a MNO oldalán, ami arról ír, hogy “Azok a fiatal egyedülállók és családok, akik jelenleg albérletben laknak, de saját lakást vagy házat vennének, gyakorlatilag menekülnek Londonból.” Az mindig is köztudott volt, hogy a brit főváros a legdrágábban lakható városok közé tartozik Európában. Az a folyamat pedig nem mostanában indult, hogy az emberek inkább a külsőbb kerületeket és vidéket keresik fel lakhatás céljából.

Kevin elmondása szerint az utóbbi évtizedek problémája - hogy menekülnek az angolok - részben a magas ingatlanárakban kereshető, de nem ez az egyetlen ok. “London már nem élhető egy itt született angolnak, a munkásnegyedek tele vannak bevándorlókkal. Arról nem is szólva, hogy itt már sok minden drágább, mint vidéken.” Egy négy évvel ezelőtt készült felmérés alapján azt bizonyították, hogy ez az első olyan nagyváros Európában, ahol több külföldi él, mint helyi. És azóta csak romlott a helyzet a hazaiak szempontjából.

London© Nicholas Hutchinson

Azokon a városrészeken, ahol az itteni minimálbérrel kényelmesen kifizethető a lakás, alig látni igazi angolt. Van egy olyan utcasor - Alperton metrómegálló és a Wembley High Road között - ahol inkább már Indiában érezheted magad, vagy Harlesden városrész, amit a Londoni Harlem-nek is lehetne nevezni. Gondolom nem volt ez mindig így. Már Budapesten is egyre több külföldi él, így talán nem merészség azt kijelenteni, hogy ha London az első, ahol ez a változás bekövetkezett, akkor utána jönnek sorba a nagyobb városok, beleértve a mi fővárosunkat is.

Mindezek ellenére, ha nekem választani kéne, hogy London vagy vidék, akkor én még mindig az előzőre voksolnék. Igaz, hogy drága az élet Londonban, de annyiféle szórakozási, kulturális esemény van, hogy az hihetetlen.

1995 és 2011 között 9 millióan érkeztek külföldről az Egyesült Királyságba. Ez a téma mindig aktuális a helyi politikában, a politikában van, aki erre építi az egész kampányát. Csak az a kérdés, pár év múlva lesz-e egyáltalán helyi választópolgár. Az sem elhanyagolható tény, hogy Anglia a külföldi munkavállalók nélkül jelentősen visszaesne gazdasági téren, hiszen itt minimálbérért senki - gondolok az angolokra - nem végezné azt a munkát (mosogatás, takarítás, felszolgálás, gyári munkák), amit például egy kelet-európai ember.

Persze most kérdezhetnétek, hogy akkor én miért írok erről, ha én is vendégmunkás vagyok és miért nem megyek én is vidékre dolgozni.

Egyszer már próbáltam, hogy kiköltözök a nagyvárosból, de nem volt nagy siker. Southhamptonban kínált nekem állást egy cég szállással, étkezéssel együtt, mesés összegért, hosszú távra. El is utaztam, de ebből sajnos a fele nem volt igaz, a szállás borzasztó volt, a pénz töredéke nem volt annak, amit ígértek, és így végül újra visszajöttem Londonba. Akkor eldöntöttem, hogy inkább maradok itt és nem próbálkozom a vidékkel, csak látogatóba.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.