Kihagyhatatlan helyszínek Londonban

London nagyon sokszínű város, talán nagy merészség lenne egy cikkben összefoglalni, mit is érdemes megnézni. Ezért csak azokat a helyeket, épületeket soroltam fel, amelyek bennem eddig maradandó emlékeket hagytak. Sétálj velem gyorsan egyet a világ kulturális - kereskedelmi központjában.

Amit mindenképp látnod kell: a Big Ben és a parlament épülete

Ha rögtön valami látványossággal szeretnéd indítani a túrádat, akkor a Westminster városrésszel kell kezdened. Az angol parlament eredetileg egy királyi palota volt, de a tűzvészek miatt egy teljesen új épületet kellett építeni a XIX. század végén, aminek száz lépcsőháza és ezer szobája van, mint egy mesebeli kastélynak. Ennek tornyában található a Big Ben, ami nem az óratoronyt jelenti, hanem ez magának a harangnak a neve. A legszebb látványt a Westminster híd felől nyújtja ez az épületegyüttes, az épület másik oldalán fel tudsz ülni a London Eye nevű óriáskerékre, ami negyven perc alatt fordul körbe és onnan beláthatod egész Londont.

London látnivalók© Maurice

Mindig lesben állva: a Buckingham-palota

Ez Londonnak az a része, ahol mindig tömegek gyűlnek össze azért, hogy hátha végre megpillanthatják a királyi család egyik tagját, vagy valami rendkívüli fotót készíthetnek a napi őrségváltásról. Mikor II. Erzsébet otthon van, akkor azt a felvolt zászló jelzi. Idei aktualitás, hogy őfelsége 2015. szeptember 9-én ükanyját, Viktória királynőt felülmúlva, Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett. A közelben több park is található, ahol kedved szerint fotózhatsz mókusokat, virágokat és madarakat. Kacsás kép nélkül haza ne gyere.

London látnivalók© Captain Roger

Van, aki csak azért utazik Londonba, hogy megnézzen egy amerikai futball mérkőzést a Wembleyben vagy csak végigtomboljon egy koncertet a Hyde Parkban.

A tér, ahol Hollywood színre lép: Leicester Square

A Piccadilly Circustól és a National Gallerytől néhány lépésre található az a tér, ahol Európában először mutatják be a legújabb európai és hollywoodi filmeket. Az Odeon mozi 1937-ben épült és körülbelül kétezer ember fér be. Általában csütörtök esténként találkozhatsz a sztárokkal, legutóbb Brad Pitt, Robert Downey Jr. és Tom Hanks járt erre. A helyi nagyobb rádiók székhelyét is itt leled, ha figyelmes vagy és játszol velük, akár exkluzív vacsorát is nyerhetsz valamelyik sztárral. Nekem még nem sikerült, nem adtam fel.

London látnivalók© Elliott Brown

Van Gogh, Rembrandt és Leonardo Da Vinci egy helyen: a Nemzeti Képtár a Trafalgar téren

A Trafalgar Square nem csak a turisták kedvenc megállóhelye, hanem itt állítják fel hamarosan a Mindenki Karácsonyfáját, de húsvéti rendezvényeket és politikai tüntetéseket is rendszeresen ide szervezik. A tér közepén áll a Nelson emlékmű, ami negyvennégy méter magas és a mellette lévő oroszlánokra még én is felmásztam. Ha itt járok, mindig beugrok egy kávéra a Costába, akár könyvet is tudsz kölcsönözni egy kis időre. A National Galleryt (Nemzeti Képtár) feltétlenül nézd meg a hihetetlen gazdag felhozatal (főleg festmények és szobrok) miatt, bár ez az épület most felújítás alatt áll.

London látnivalók© Edward Moen

Az erőd legyen veled: Tower

Ami engem a legjobban érdekelt és nem is csalódtam benne, az a Tower vára és a mellette lévő híd. Végre egy olyan része Londonnak, amire a monumentális dolgokra éhes magyar szem is elégedetten pislog. Eredetileg favárként kezdte, ha most látogatod egy árokkal, fallal, bástyákkal körülvett erődöt fogsz látni. Érdemes jegyet váltani és bemenni a Tower Bridge belsejébe, ahol megtudod, hogyan és miért működik a felnyitható híd, ami London legismertebb szimbóluma.

London látnivalók© Doc

A futball szentélye: a Wembley Stadion

Az angol nemzeti válogatott tulajdonát képezi, ezért gyakran nevezték A Futball Otthonának. Már régóta terveztem, hogy ellátogatok ide és 2015 szeptemberében megnéztem egy mérkőzést (Anglia és Svájc EB-selejtező) ebben az impozáns létesítményben. Tényleg nagyon hátborzongató érzés, amikor nyolcvanezer ember egyszerre tombol egy gólnál. 2007-ben adták át újra a felújított stadiont, ahol 1953-ban játszották az évszázad mérkőzését, a 6:3-at. Amikor még ott laktam mellette, akkor Robbie Williams koncertet hallgattam végig az ablakból négy egymást követő napon. A második fellépés után már előre tudtam, hogy mi lesz a befejező szám.

London látnivalók© Lee

Plusz egy: Richmond és környéke

Ha kikapcsolódásra vágysz, ezt egybekötnéd fotózással és szarvasokat is szeretnél látni egész közelről, akkor nyomás a Richmond Park. Eredetileg egy kastély elzárt parkja volt, ahova annak idején több, mint ezer szarvast telepítettek be. Mára a főépületnek és az azt körülvevő mocsárnak nyoma sincs, de ehelyett túrázó fiatalok és kerékpáros családok számára ideális célpont. Habár Tisza-parti gyerekként néha olyan érzésem volt, mintha a töltésen sétálnék. Ha még most elindulsz otthonról, akkor nem maradsz le a felejthetetlen élményt nyújtó szarvasbőgésről. Indulok is rögtön Richmondba, le ne maradjak róla.

London látnivalók© Jack

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.