Az ország, ahol az ablak is kifelé nyílik

Ha azt gondoltad, hogy a bal oldali közlekedés az egyetlen, ami furcsa Angliában, akkor tévedsz. Anglia nagyon más világ, számos olyan dolgot ismertem meg itt eddig, ami másként működik, mint otthon. Tudtad, hogy le kell inteni a buszt, különben meg se fog állni? Vagy hogy a villanykapcsoló is fordítva működik? Szokatlan szokások következnek.

Haladjunk időrendi sorrendben. A repülőtérről a szálláshoz vezető úton már egyből nagyon különös élményben volt részem, amikor láttam, hogy a másik oldalon halad a busz. Erre magyarázat nincs, hogy miért maradt meg ez Angliában. Erre érdemes gyalogosként is figyelni, hiszen nem hiába írták ki minden zebra elé, hogy merre nézz szét, mielőtt lelépsz az útra. Habár azt jó tudni, hogy Magyarországon is csak 1938 után vezették be a jobb oldali közlekedést, addig mi is a "másik oldalon" mentünk.

Később, amikor elkezdtem itt sofőrként dolgozni, akkor arra kellett átállnom és figyelnem, hogy az autó másik oldalán kell több helyet hagyni vezetés közben. Ezt nem tudta a lengyel kollégám, mert az első útján - ott ültem mellette - két tükröt is letört a visszaúton. Hiába mondtam neki, hogy túl közel megy a parkoló autókhoz.

London munka© Bob

A szálláshoz érve újabb kalandok következtek. Az ablakok - helytakarékossági okok miatt, mivel kicsik a szobák - kifelé nyílnak. Ebből kifolyólag nagyon nehéz volt a külső részüket takarítani. A fürdőszobában a villanyt madzag segítségével tudtam felkapcsolni és - ami nagyon sokkolt, hogy - külön volt a meleg és hideg víz csapja. Ezt nem is értettem. Hogyan lehet így borotválkozni vagy csak kezet mosni? Nehezebben, mint gondolnád. Azokban a házakban, ahol már zömmel kelet-európai népek laknak, már kicserélték normálisra.

A teát legtöbben csak tejjel isszák. Eszpresszó kávét nem annyira ismerik, inkább félliteres mennyiségben fogyasztják, rendszerint a metrón munkába menet.

Ha az utcán mész, akkor simán tudsz úgy sétálni, hogy ne menj neki a másiknak, mert itt figyelnek egymásra az emberek. Ha véletlenül összeér a kabátod vagy az esernyőd a szembe jövővel, akkor hangos "Sorry!" kiséretével hagyjátok el a helyszínt. Ez a sűrű bocsánatkérés már egy idő után zavaró. Ha Magyarországon öt percenként elnézést kérnék a másik embertől, már inkább hülyének néznének, mint udvariasnak.

London munka© Garry

Ha Angliában telefonálsz vagy elkezdesz egy beszélgetést a másikkal személyesen, akkor "Are you all right?" vagy "How are you?" az első kifejezés, ami elhagyja a szádat. Teljesen mindegy, hogy ismered-e vagy először beszélsz vele. Ez annyit tesz, hogy "Hogy ityeg?" vagy "Mi újság?". Ilyenkor a válasz már nem olyan fontos. De híres az angolok segítőkészsége. Ha elesel vagy megbotlasz és csak úgy érzed sántikálva tudnál továbbmenni, akkor ők szinte a vállukon visznek be a sürgősségi osztályra.

Az elején nagyon figyelmetlen voltam, mert több fajtájú chipset vásároltam a boltban, de nem néztem meg, hogy pontosan milyen fűszerekkel ízesítették. A legmeglepőbb hatást az ecetes érte el nálam. Utána öblögetni kellett a számat rendesen.

Az angol konyháról később bővebben fogok írni, nagyon más, mint a magyar. Először csak annyit említek meg róla, hogy vasárnap rendszerint nem ebédelnek otthon, mindig elmennek étterembe enni. Azok is, akik annyira nem tehetik meg. A tradicionális angol reggeli, az “English Breakfast” alap összetevői pedig: bacon, tojás (tükörtojás vagy rántotta), sült paradicsom, sült gomba, grillkolbász, pirítós és paradicsomos bab. Egészségükre.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.