Viva Tenerife

Élet a hotelben - egy dolgozó és egy nyaraló szemével

Amikor vendégként megérkezel és elfoglalod az előre elkészített szobádat úgy érzed, szuper lehet itt élni. Nap közben a medence melletti nyugágyakon hűsölhetsz a hideg frissítők kíséretében és finomabbnál finomabb ételeket fogyaszthatsz az ízlésednek megfelelően, hisz választékból soha nincs hiány. Amennyiben tényleg jó hotelt választasz, minden ami csak szükséges, hogy kipihenten és jó érzésekkel mehess haza, rendelkezésedre fog állni. Mindezért viszont rengeteg ember munkálkodik a háttérben, és az ő életük közel sem olyan nyugalmas és pihentető, mint amit te tapasztalsz ott helyben.

De te a vendég vagy...

Minderről neked fogalmad sincs. Ha csak nem te is hasonló területen dolgozol, akkor nagy valószínűséggel bele se gondolsz, hány ember dolgozik ebben a pillanatban is érted. Azért, hogy jól érezd magad és ne szenvedj hiányt semmiből. Jó érzéssel sétálsz végig a tiszta, tündöklő, rendezett hotel területén., jókat eszel, iszol, alszol a kényelmes, tiszta, hűvös szobádban, valamint a medence melletti előre kikészített nyugágyadon, a mellé állított napernyőd alatt. Élvezed a programokat, műsorokat, egész nap csak henyélsz, pihensz, és mindeközben több száz ember felel érte, hogy ezt gondtalanul tehesd.

hotel munka© eGiude

De mindebből a sok jóból mit érzékel egy szállodai dolgozó

Semmit! Leginkább.. Jelenleg egy 4 és egy 5 csillagos hotelben dolgozom fotósként, így elég nagy belelátásom van a hotel sötétebbik világába, amiből nekem is ki jut rendesen. A dolgozóknak külön étterem áll a rendelkezésükre, így nagyjából szinte mindenkivel találkozok, beszélgetek. Miután szóba kerül, hogy miért is van könnyebb dolga a másiknak, gyorsan mindenki rá is tud cáfolni, így a végére megegyezünk annyiban, hogy egy hotelban mindenkinek meg van a saját feladata, ami könnyűnek semmiképp se mondható!

Mégis miről szól egy munkanap a hotelben?

A recepción dolgozó személyek egy percre se ülhetnek le

De még ha lenne is rá idejük, akkor sem tudnának, hisz szék leggyakrabban nem áll rendelkezésükre. Egész műszakjukat úgy viszik véghez, hogy vagy a recepció mögött készenlétbe állva fogadják az újonnan érkező/távozó vendégeket, vagy azokat, akiknek éppen valami óhajuk sóhajuk van. Ezeket persze igyekeznek mihamarabb teljesíteni is, sok esetben le fel rohangálnak az emeletek között, de közben válaszolnak az e-mailekre és telefonhívásokra is. Mindezt egész nap mosolyogva, hisz ez alap elvárás, ha egy hotelben dolgozol. Legyen bármilyen rossz napod vagy bármennyire is fájjon bármelyik részed, te csak mosolyogj tovább és állj mindig a vendégek rendelkezésére.

Amennyiben szobalányként dolgozol, megint csak kizárt, hogy egy percre is megállj

Ki van adva, hogy X időd van, X szobára.. Sok esetben a rendelkezésükre álló idő olyan kevés a szobák számához képest, hogy egész nap versenyt futnak az idővel. Nincs ez máshogy a többi tisztasági osztályon dolgozó személyzet tagjaival sem, hisz az egész hotelnek csillogni villogni kell 0-24 órában!

Mi a helyzet a felszolgálókkal, bárban dolgozókkal?

Isten ments, hogy közéjük tartozzak! Nem számít, hogy 20 vagy 45 fok van, az egyenruha kötelező - hosszú ujjú ing, esetenként zakó és sötét hosszú nadrág. Még a légkondicionált étteremben mindez elmegy, de a medence melletti bárokban szó szerint embert próbáló nem elájulni. Azt hiszem ezt a munkát nem kell bemutatnom. Egész nap jönnek-mennek a tűző napon a tálcáikkal, vagy épp a bár mögött tevékenykednek, de egy biztos: meg nem állnak egy percre sem.

Külön személyzet van a medence körüli a poharak és a szemét összeszedésére. Az ő munkájuk napi 8 órán át a tűző napon sétálni a körbe-körbe (lengének egyáltalán nem mondható öltözékben ) és tisztaságot tartani. Ez sem olyan nagy buli.

Mindezek után elnézve a vízimentőt, aki nagyrészt csak ül az árnyékban, már szinte kívánatosnak tűnik az ő munkája

London költözés© surfergirl30

De mindezt csak addig érzed, amíg beszélgetésbe nem elegyedsz vele. Lehet, hogy csak ül egész nap, de lankadatlan figyelemmel, 8 órán át. "Roppant unalmas és megterhelő órákon át ugyanabban a pózban ülni. Közben nem üthetem el az időt telefonálással vagy ezen-azon gondolkodással. A figyelmemnek folyamatosan a helyén kell lennie. Felelős vagyok a vendégek életéért. Ha bármi baj történik, rögtön kell reagálnom. Próbáld csak ki egyszer egy órára. Utána biztos, hogy a saját munkádnál maradnál inkább." Reagálta a minap egy vizimentő a "jaj de ne nehéz egyeseknek miközben mi meg megszakadunk a munkától." megjegyzésemre.

Esetleg animátornak készülnél?

Személy szerint ezt a munkát választanám utolsóként magamnak. Nagyon nyitott, türelmes, odaadó, ember szerető és energikus személyiséggel kell, hogy rendelkezz. Mindemellett itt Tenerifén elvárják. hogy perfekt szinten beszélj angolul, spanyolul, de az se árt, ha beszélsz még franciául, portugálul, németül is. Reggeltől éjszakáig nem szól másról az animátorok élete, minthogy különböző programokkal, tevékenységekkel szórakoztatják a szálloda vendégeit, heti 6 napban. Sokszor persze bohócot csinálva magukból, az amúgy is tikkasztó hőségben melegebbnél melegebb jelmezekben kell szórakoztatniuk a kicsiket és nagyokat. Ráadásul egy idő után elképesztően unalmassá is válik, amit csinálnak. Aki először látja, annak izgalmas, mint ahogy a napi programok is. De nekünk ott dolgozóknak már a könyökünkön jön ki. Hát még nekik. Folyamatosan ugyan azok a szövegek, poénok. Mindezt mindig lelkesen előadni, mintha ez lenne az első eset. Sok esetben csoportokban dolgoznak, de mindenkinek van saját szakterülete is. Van , aki jóga órákat tart, mások vízi aerobikot, a gyerekeknek külön foglalkozásokat, tánc órákat… és így tovább, és így tovább. De a lényeg itt is ugyan az. Egész nap talpon vagy mások szórakoztatására.

És akkor a konyhai dolgozókról még nem is beszéltünk

Akik nem csak a hotel vendégei számára készítenek rengeteg ételt és változatos felhozatalt, de a száz fős személyzet sem maradhat éhen. Ha már dolgoztál akár csak egy kisebb konyhán, biztos tisztában vagy azzal, milyen nehéz munka is egész nap pucolni, darabolni, főzni, tálalni… Képzeld el ezt főszezonban napi 3x megcsinálni sokszáz emberre.

Nekem sokszor mondjàk, hogy te csak fotózol, de jó neked. Csak, hogy én is egész nap a tűző napon dolgozom, én is csak kívülről nézem a medencében hűsölőket, és mindezt szabadnap nélkül, akár heteken át. Nekem is állandóan toppon kell lenni, mosolyogni és kedveskedni, egy héten akár száz nevet megjegyezni, hisz az a szimpatikus a vendégnek, ha a nevén szólítod őket.

Kapcsolatot kell kialakítani minden egyes modellel, hogy jó kép készüljön és elégedetten is távozzon. Mindenkivel ugyanazt a társalgást lefolytatni, ugyan úgy lelkesnek és érdeklődőnek maradni, és egy nap számtalanszor válaszolni a honnan származol, mióta vagy itt, szereted e, meddig tervezed, miért jöttél ki, mióta fotózol és hasonló kérdésekre. Én konkrétan egész nap talpon vagyok, és mikor a vendég visszavonul az egész napos fürdőzéséből, hogy a vacsorához készüljön, már mi is javában készülődünk, csak nem a vacsorára, hanem az esti fotózásokra. Hisz ők nem csak fürdőruhás képeket szeretnének, hanem olyat is, amire készültek. Olyan fotót, ahol csinosan kiöltözve állhat a család a kamera elé. Így bár egész nap dolgoztam, még mindig nincs vége, és örülhetek, ha hajnali egy óra előtt ágyba kerülök. De reggel minden indul újra!

Szóval összefoglalva, a hoteles életforma kő kemény

Ezeken kívül is természetesen rengeteg más munkát biztosít egy hotel, de a lényeg, hogy mindegyik igazán kemény és megterhelő. Persze ugyan úgy, ahogy más munkáknak, úgy ennek is meg vannak az előnyei. Magas a kereset, szokott lenni 13. havi fizetés is, és néha vakáció pénz is csurran-cseppen… De tény ami tény: hotelben dolgozni nem egy leányálom...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.