Hogyan érdemes kiutazni Londonba?

Tegyük fel, hogy már elszántan, tele önbizalommal úgy döntesz, hogy belevágsz az angliai munkavállalásba. Felmerül a kérdés, hogyan juss el oda, milyen közlekedési eszközt válassz... Figyelj arra, hogy már nem turistaként vágsz neki az útnak, jóval több lesz a csomagod, mint egy két hetes balatoni nyaralásra mennél. Lássuk, hogy mi a felhozatal.

Anglia óceáni éghajlatú ország, így az időjárása kiszámíthatatlan. Mint ahogy az iskolában tanultuk - mármint, aki odafigyelt - a nyár hűvösebb és a tél enyhébb. Előfordult, hogy júniusban pulóverben és sapkában mentem dolgozni kora reggel, de volt, hogy novemberben csak egy pólót viseltem dél körül, annyira sütött a nap. Ha itt nyáron húsz fok van, azt általában mindenki huszonhétnek érzi, főleg a magas páratartalom és a szélcsend miatt. Bármikor jössz, legyen nálad melegebb ruha is.

A kora tavaszi és az őszi időszak a legjobb az utazásra. Vízálló cipő, esőkabát és esernyő mindig legyen kéznél.

London költözés© Aidan Wojtas

Bármilyen módját választod, hogy ide érkezz, érvényes útlevéllel vagy kártyás személyi igazolvánnyal léphetsz be az ország területére, bár ezzel talán nem mondtam újat.

Csak a vakmerőeknek ajánlom: busz és autó

Ha hónapokra vagy évekre tervezel és a kedvenc háziállatodtól kezdve a mikrohullámú sütőig bezárólag, talán még a kukkoló szomszédodat is el akarod hozni, akkor érdemes busszal vagy kocsival jönnöd. De készülj fel rá, hogy nagyon hosszú út lesz, sőt! Annál is hosszabb. És jóval drágább, mint a repülő. Buszok Budapestről indulnak, ha jól tudom minden nap, az út ára 35.000 Ft körül kezdődik. Ha egyedül jössz autóval, tervezz be több megállót, Németország baromi hosszú és unalmas az autópályán. Ha ketten tudtok felváltva vezetni, úgy lehet, hogy jobban ki lehet bírni.

Repülővel: gyors és olcsó

Az utazás nem túl is drága és nem is túl hosszú, ha a repülés mellett döntesz, bár az igaz, hogy néha kényelmetlen. Akinek hosszabb lába van, mint az enyém - ami nem nehéz, mert nem vagyok egy kosaras alkat -, annak érdemes lehet kérni nagyobb lábhelyű ülést, ami 40 inch (101,6 cm). A fapados légitársaságok naponta többször indítanak járatokat a Londonhoz közeli repülőterekre (Luton, Stansted), a menetidő két és fél óra. Budapestről Ryanair, Easyjet és a WizzAir, Debrecenből a WizzAir segítségével juthatsz ki egyszerűen, gyorsan és aránylag olcsón a brit fővárosba. Az árakat nagyban befolyásolja, milyen időszakban utazol, például februárban és novemberben találkoztam már £20-os jeggyel is. Viszont ha hirtelen kell lefoglalni - mondjuk karácsony előtt - akkor £80-ba is kerülhet az egyirányú út. Arra számítani kell, hogy kb. egy óra (viharos időben másfél) mire beérsz egy ilyen külső reptérről a központba. Érdemes időben foglalni, ha megfogadod ezt a néhány tanácsot, garantáltan spórolhatsz jó pár fontot magadnak a repjegy foglalásnál.

London költözés© Walter

Vonat: két napi utazás és egy kis bőrönd

A vonatot imádók és a MÁV előszeretettel reklámozza, hogy " ...az út bár hosszabb, de annál érdekesebb. Több élményünk és fényképünk lesz így..." Ennyi előnye lehet hogy van, de a négy átszállás és a két nap utazás miatt sok cuccot nem tudsz magaddal vinni. Nem csak több élményed lesz, hanem több idegesség a gyomrodban és vízhólyag a lábadon és kezeden a cipekedéstől. Ráadásul, akinek nem megy az "idegennyelv ismerete" és ott áll Párizsban egyedül a vasútállomáson, inkább elveszettnek érzi magát, mint elégedettnek.

És végre megérkeztél...

... először kell pár nap, mire megszokod a magas páratartalmat. Ha minden jó ment, akkor te és a csomagjaid is egyben megérkeztetek és nem késtél le egy átszállást sem. Ha így van, akkor először pihend ki magad és kezdj ismerkedni a környékkel. Igyál meg egy kávét vagy egy sört egy közeli pubban. De ne feledd el a célod: Londonban vagy, már nincs akadálya annak, hogy elkezd az új életed. Itt olvashatsz róla, mennyit keres egy átlag angol, talán ez ad némi motivációt, ha az elején nem is érzed magad olyan jól, távol a hazádtól és családtól.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.