Valami jobbra vágytam - Londonba költözésem története

Amikor három éve úgy döntöttem, hogy belevágok egy angliai munkába, még nem voltam biztos magamban. Nem tudtam, mit fogok dolgozni, milyen ételekkel találkozok, hogyan telnek majd a napjaim, mire lesz elég a nyelvismeretem. Azóta fogytam tizenkét kilót, megtanultam egészségesen étkezni és úgy takarítok, mint Winston Wolfe a Ponyvaregényben.

Nem azért írom le ezeket, mert ki akarok tűnni a tömegből vagy hogy bármilyen szinten sajnáltassam magam. Csupán az a tervem ezzel, hogy másoknak is bepillantást engedjek, mit vállal az a bátor magyar ember, aki az angliai kiutazást fontolgatja. Otthonról minden olyan szépnek tűnik: a magas kereset, átlag feletti életszínvonal, a csábító nyugati nagyvárosi élet és persze kolbászból van a kerítés (sic!). Viszont le kell mondani a magyar ízekről, a rokonok, barátok látogatásáról és a nyári meleg időjárásról.

Valami jobbra vágytam, mint ami itthon volt

A tanárképző főiskola elvégzése után két évig más pályán helyezkedtem el, majd 2008-ban állás kaptam egy általános iskolában, kis idővel később pedig megnősültem. Pár évig rendben ment minden, de az otthoni fizetésből nem tudtunk félretenni, rengeteg pénz ment a hiteltörlesztőre, a rezsire és az élelmiszerre. Valami jobbra vágytunk (főleg én), több pénzre, de ezt már egyedül kellett megoldanom, mert - 2012 decemberében - már Londonban kezdtem önálló életet. A házasság egy ideig még működött, de megromlott a kapcsolatunk, mivel külön országban éltünk, így elváltunk.

A kezdet mindig nehéz, főleg egy idegen országban

Anglia munkavállalás© Amaya

Életemben másodjára repültem, mikor kiutaztam munkát keresni. Javarészt a fapados légitársaságokat használom, mint a legtöbb londoni magyar, az út csak két és fél óra, teljesen kibírható. Amikor a brit fővárosba értem, egy régi ismerősöm segített szállást találni. Azt javasolta, hogy a Londoni Magyarok-on keresztül foglaljak szobát, mert nagyon segítőkészek. Általában van szabad férőhelyük és autóval el is vittek a házhoz, ami Hendon városrész közelében volt. Kifizettem a szállást előre, megismerkedtem az ott lakókkal és próbáltam beilleszkedni az új környezetbe. Mivel az otthonról kihozott pénzem rohamosan fogyott, - erre számíthat mindenki, aki Londonba készül - ezért sürgősen állást kellett találnom.

Ha megvan a szállás, jöhet a munka

Az elején egy senkinek éreztem magam, állás, család és barátok nélkül. Szerencsére decemberben - a legrosszabb időszakban, amikor nincs igazán munkakínálat ezen a vidéken - megtaláltam a megfelelő helyet és januárban elkezdtem dolgozni egy ételkiszállító cég konyháján. Az angolom a béka feneke alatt volt. Előtte több interjún is részt vettem, de nem maradtam sokáig egyik helyen sem a borzasztó körülmények miatt. Egyik étteremben például a hátsó folyosón esőben kellett egy zsák burgonyát meghámozni hihetetlen gyorsan. Négy napot dolgoztam ott. Azóta már jól megy a pucolás, spárgahámozásban világbajnok vagyok.

Volt olyan hely, ahova be se mentem az interjúra, mert a lépcső tetejéről lenézve azt láttam, hogy öt kétes külsejű alak két libát próbál megszabadítani a tollától brutális módon.
Most is hallom, hogy kiabáltak utánam: Boy! Wait, stop! Úgy futottam, mintha az életem múlna rajta.

Anglia munkavállalás© Daniel

Ha jól dolgozol, akkor van előrelépés

Négy hétig részmunkaidőben mosogattam, fél állásban irodát takarítottam. Úgy nézett ki egy napom, hogy reggel hét órakor kezdtem az egyik városrészben egészen egyig, onnan busszal haza, majd este öttől tízig folytattam a másik munkahelyen, ami London másik felén volt. Egy hónap után úgy néztem ki, mint az egyik szereplő a Walking Deadből. Lehet, hogy nagyon tetszett a sorozat az ételkiszállító cég főnökének, mert közben teljes állást ajánlottak, mint Commis chef (az a szerencsés, aki a szakács keze alá dolgozik). Ezt örömmel elfogadtam. Amikor ez biztossá vált, utána néztem egyáltalán először körül a városban, felfedeztem magamnak a látnivalókat és a munkahelyen - ahol magyarok is dolgoztak akkor - jobban összeismerkedtem a kollégákkal. Azóta lengyel, portugál, spanyol és litván ismerőseim is vannak. Minél több külföldi emberrel találkozol, annál többet kell használni az angol nyelvet, ami nem hátrány.

A család nem pótolható

Másfél év konyhai munka után - már jobb nyelvtudással - sofőrnek jelentkeztem, majd kicsi átképzés és az angol jogosítvány megszerzése után felvettek dolgozni. Ez a munkakör már sokkal jobb volt mint konyhán dolgozni, másképp volt fárasztó és legalább tudtam, hogy mikor végzek. Aki dolgozott már vendéglátásban, az tudja, ott nem lehet(ett) tervezni. Azért írok múlt időben, mert most váltottam munkahelyet.

Jelenleg itt tartok, de hiányzik a családom, a keresztlányom, a barátok, a tanítványok, a nyár, a Túró Rudi, a magyar kolbász, de tudok élni az alacsony fizetés, a menekültáradat, Kis Grófo és a Wellhello nélkül. Ha ezek után is csatlakozni szeretne valaki az angliai munkavállalók körébe, annyit tudok mondani, hogy "Just do it!",de nem lesz sétagalopp.

Mostantól egy állandó rovat formájában fogok jelentkezni Londonból heti rendszerességgel itt az Külföldre mennék-en. Lesz szó munkavállalásról, mindennapi életről, hasznos és érdekes információkról,élményekről, tapasztalatokról, érzésekről, egyenesen Angliából.

Ha felkeltettem az érdeklődésed a témával kapcsolatban, akkor mindenképp nyomj egy like-ot a Külföldre mennék facebook oldalára, ahol követni tudsz többek között engem is!

Te is külföldön élsz?
Szívesen segítenél tapasztalataiddal másoknak?
Mit szólnál egy hasonló, saját bloghoz a Külföldre mennék-en?
Dobj egy emailt nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.