Eladtam a lakást, megyek Londonba!

Azért ne annyira sietősen, még annyi mindent meg kell beszélni. Tudsz angolul? Van félretett pénzed? Komolyan gondolod? Amióta kiköltöztem, rengeteg hasonló témájú levelet kaptam: "Holnap tudnék indulni, segíts nekem munkát keresni!". Nem egyszerű feladat. Saját tapasztalatom alapján megpróbálom összeszedni, mire figyeljen oda az, aki most szeretne londoni munkavállaló lenni.

Legutóbbi számítások szerint már több, mint 200.000 magyar dolgozik a brit fővárosban. Vidéken kevesebben, de azok száma is folyamatosan növekszik. Mindenki más ok miatt jön ki szerencsét próbálni. A legtöbbjük célja - köztük az enyém is - a gazdasági helyzetük javítása volt, de a gyakoribb válaszok között volt az is, hogy a rossz magyar politikai helyzet elől költöztek el.

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz London meghódításába, a következőkre kell figyelned.

Otthonról nem tudsz munkához jutni. Kivéve, ha nem kötsz szerződést egy közvetítő céggel, aki segít állást, szobát találni. Főleg azokat célozzák meg ezzel, akik kevés nyelvtudással rendelkeznek és hajlandók pénzt (!) is fizetni a tanácsadásért. A lehetőség, hogy más intézze az ügyeidet, az nagyon rizikós, bár járhatsz szerencsével. Először gyári munkával kezdesz, jobb esetben konyhai kisegítőként fogsz dolgozni. A közösségi oldalakon felkereshetsz ismerősöket, akik régebb óta kinn élnek és kérhetsz tőlük tanácsot, de a munkát ők sem tudják garantálni, neked kell személyesen megfelelni az interjún. Volt olyan, hogy az előző munkahelyemre bevittem egy ismerőst dolgozni, de azt hozzátettem: "Ha azt mondják neked, hogy nem felelsz meg, akkor feleslegesen jöttél ki." Erre rámehet a barátságotok.

Anglia munkavállalás© Vadim

Mennyi pénzt hozzak ki magammal?

Először munkát kell találni, ez eltarthat egy ideig. Attól függ, hogy melyik időszakban jössz ki, milyen az angolod és mennyire tudsz lejjebb adni az igényeidből. Tanárként dolgoztam Magyarországon, három éve mosogatással kezdtem. "Annyi pénzért bármit megcsinálok" - hányszor hallottam már ezt a közhelyet. És nem, nem jó egész nap mosogatni. Hidd el, tudom, hogy miről beszélek. Heti, kétheti vagy havi fizetés van, amíg nincs állásod, addig is laknod kell valahol és enned sem árt. A lakás, ha valakivel együtt laksz egy szobában (double room), heti £70 körül van a külső kerületekben. Egyedül (single room) £110-től találsz szobát. A közvetítő cég kínálatában általában tömegszállások vannak, ami azt jelenti, hogy hat vagy több emberrel kell együtt élni az elején egy nagyobb házban. Ez roppant idegesítő, hiszen várni kell a konyhára, fürdőszobára és nagyon nehéz tisztán tartani az egészet. Elég, ha már két ember van köztetek, aki nem takarít alaposan vagy sehogy. Bérletet is kell venni, hogy bejuss dolgozni, az kb. £25 hetente. Így összeszámolva, ha két hét után találsz melót és nem akarsz éhen halni, akkor minimum £500/fő az indulási pénzed.

Megéri kijönni?

Az első időszak nem lesz egyszerű. Nagyjából három hónap után érzed magad kényelmesebb helyzetben, keresgélhetsz jobb szállást, jobb munkát és végre kimozdulsz körülnézni. Tudok olyan magyarról, aki öt év után se volt benn még a belvárosban. Sokan nem bírják a kezdeti nagy hajtást, amikor indiai, román felettesed napi szinten beszólogat neked, de te csak csinálod a dolgod, mert nem akarod elveszteni a bizalmat és a minimálbéres (min. £950/hó) munkád. Nagyon türelmesnek kell lenni. Könnyebb lesz egy kicsit, amikor fél év után hazalátogatsz Magyarországra feltöltődni, újra találkozol a rokonokkal és a barátokkal. Évekkel később már jobbak a lehetőségek, jelenleg sofőrként dolgozok egy online webáruháznak és összesen hárman lakunk egy házban. Ha ezek után úgy gondolod, hogy jössz, az a te döntésed lesz. Ha őszinte vagy a munkáltatóval és jól végzed a dolgod, akkor Anglia nyitva áll előtted!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.