Viva Tenerife

Különböző kultúrák és nemzetiségek együttélése

Tenerife déli része nem kis embertömeget mozgat meg, ide a világ minden tájékáról érkeznek emberek nyaralás és munkavállalás szempontjából is. Így egyáltalán nem ritka, hogy különböző nemzetiségek együtt élnek, együtt dolgoznak, vagy csak együtt töltik a szabadidejüket.

Több náció egy házban

Miután ideköltöztem a szigetre, az első három hetet a magyar barátaimnál töltöttem, mialatt lakást kerestem. Mivel a külföldi életem elején voltam, nem szerettem volna egyedül élni, úgy gondoltam anyagilag is jobban kijövök és talán nem is érzem magam majd annyira elveszettnek, ha lesznek lakótársaim.

Los Cristianos nevű várost céloztam meg, mert Tenerifén ez e hely turisztikai központnak számít, végül így bukkantam rá a jelenlegi otthonomra. A lakás nagyon jó helyen fekszik, a part és minden más amire csak szükségem lehet 5-10 perces körzetben megtalálható. Kifejezetten úgy kerestem lakótársat, hogy nem szeretnék magyarokkal élni, mert gyakorolni szeretném a spanyolt, így most ukrán és kanáriai lakótársaim vannak. A kanáriai fiú nagyon sokat segített, hogy belátásom legyen az itteni kultúrába, szokásokban. Rámutatott, hogy mennyire más szemmel nézik itt a világot, és hogyan kell pozitívabban és lazábban élni az életem.

Sokszor hihetetlen, mennyire máshogy gondolkodunk alapvető dolgokról, és mindezt csak azért, mert más országban nevelkedtünk, és esetenként más tartunk normálisnak, mint a másik.

Az ukrán lakótársaimmal is spanyolul beszélek, ők már tíz éve élnek a szigeten. Velük többször egyezik az álláspontom vagy az élethez való felfogásom, elég hasonlóan gondolkodunk. Az ukrán és a magyar konyha amúgy nem sokban különbözik, sok közös ételünk van, amikről itt a helyiek még nem is hallottak, így a kanáriai lakótársunk is gazdagodik egy adag új kultúrával, betekinthet a mi kis kelet-európai konyhavilágáunkba.

Úgy tapasztalom, hogy a különböző nemzetiségű emberekkel való együttélés alatt sokat lehet tanulni önmagunkról és a másik félről is.

külföldi lakhatás© Wonderlane

Talán jobban érzékeled és jobban elfogadod, hogy minden ember más és más, és nem mindenki fog feltétlenül úgy állni a dolgokhoz, ahogy te! És még ha ez sokszor idegesítő is tud lenni, valószínűleg idővel mégis tanulsz valamit a másiktól, vagy szemléleted változik bizonyos dolgokról. Ha pedig nagyon más kultúrából jöttetek, akkor ez még szórakoztatóbb lehet. Persze néha terhes is, hisz valamilyen szinten alkalmazkodni kell a többi félhez. Nálunk hála istennek, a lakás úgy lett kialakítva, hogy mindenkinek meg van a saját tere és maximum a konyhában, szalonban vagy a teraszon futunk össze, így ha olyan napunk van, nem is nagyon találkozunk, máskor meg kifejezetten sok időt töltünk együtt. Nem ritka, hogy esténként összeülünk és közösen vacsorázunk, borozgatunk és próbáljuk még inkább bemutatni egymásnak a saját kultúránk.

Munkahelyi kapcsolatok

Elég valószínű, hogy a munkahelyeden se te leszel az egyetlen külföldi. A nagyobb helyeken, mint a hotelek, reptér, éttermek…, rendszerint nagyon sok idegen országból érkezett vállal munkát. Jelenleg két hotelben is dolgozom fotósként egy olasz csapattal. Nekem ők a közvetlen munkatársaim, de a hotelek alkalmazottait elnézve tényleg a világ minden tájáról érkeznek emberek. Olaszok, angolok, dél-amerikaiak, románok, hollandok és még sorolhatnám, persze sok spanyol is jön le a szigetre a kontinensről. Ezáltal a sok különböző helyről érkezett embertől a baráti köröd is nagyon vegyes tud, amennyiben ezt a szigetet választod magadnak.

Barátság külföldi körökben

Persze a munkán kívül is sok külföldit ismerhetsz meg. Nem tudom, hogy az én esetem egyedinek számít-e, és a külföldiek egymással tényleg jobban egymásra találnak egy idegen országban, vagy csak nálam jött ki így a lépés, de a 10 hónap alatt egyetlen kanáriai barátom lett a lakótársam személyében. Mindenki más külföldi. Leginkább olasz barátaim vannak, valahogy mindig így jön ki a lépés, hogy olaszokkal barátkozok össze. Vannak persze magyar kapcsolataim is, és ismerek még más nemzetiségűeket és pár helyi lakost is, de velük valahogy nem alakult ki mélyebb kapcsolatom. Az a tapasztalatom, hogy a külföldiek sokkal nyitottabbak és segítőkészebbek egymással. Viszonylag hamar a barátjuknak fogadnak és ha valami gondod van, gőzerővel próbálnak segíteni. Sokkal kevesebbet aggódnak az élet problémáin és nem fognak fel mindent olyan drasztikusnak, mint mi magyarok. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kikapcsolódásra és a kapcsolataik ápolására, legyen az baráti, családi vagy szerelmi. Rengeteg új élményben volt részem velük és teljesen új életstílust ismertem meg általuk.

Én személy szerint kifejezetten szórakoztatónak és tanulságosnak tartom a kapcsolataimat a külföldiekkel és egyre több és több időt szeretnék velük tölteni, az életemet és felfogásomat teljesen megváltoztatták.

Rengeteg új élményben lehet részed, ha külföldi barátaid vannak, és sokkal nyitottabb rálátásod lehet az életre más-más szemmel is. Minél több országból vannak barátaid, és minél több féle embert ismersz meg, egyre közelebb kerülhetsz hozzá, hogy kirajzolódjon, melyik világkép áll hozzád a legközelebb, így esetleg később választani tudsz egy olyan országot vagy helyet, ahol tényleg szívesen élnéd le az életed!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.