Viva Tenerife

Milyen otthoni eseményekről maradsz le, ha a külföldi életet választod?

Amíg te szépen éled a kis életedet messze az otthonodtól, a családodtól és a barátaidtól, otthon sem fog megállni az élet. Azt már természetesnek veszed, hogy a mindennapos történéseknek nem vagy a részese, de mi van azokkal az eseményekkel, alkalmakkal amelyek korántsem mondhatók mindennaposnak?

Abból is akad bőven. És nem mindig fogod jól megélni, hogy te ezeknek a jó vagy rossz eseményeknek nem lehetsz a részese. Ha a szerencséd van és már egy kialakított élettel rendelkezel kint és hosszú-hosszú hónapok vagy évek óta dolgozol egy helyen, akkor persze megteheted, hogy egy-egy nagyobb eseményre hazalátogatsz, de ha a kezdeti szakaszban vagy akkor sajnos ezt több mint valószínű, hogy erre nem lesz alkalmad.

Ezek sok esetben olyan események, amikről otthon, az indulás előtt, még nem is feltétlenül gondoltad, hogy ennyire mélyen fognak érinteni. Akkor teljesen magaddal voltál elfoglalva és ezer más dolgon járt az eszed. Pedig kinttartózkodásod alatt lesznek olyan események, élethelyzetek az otthoniak életében, amiken sajnos te nem leszel jelen.

De mégis milyen eseményekről is beszélhetünk?

Esküvők

Egyszer csak jön a hír egy vagy több közelebbi barátodnak/barátnődnek esküvője lesz és méghozzá olyan időpontban, amikor te nem teheted meg, hogy hazautazz rá! Bár nagyon boldog vagy, hogy ilyen híreket kapsz, de maga a tudat, hogy nem lehetsz jelen és legjobb esetben is csak képeken láthatod az egész eseményt mélységesen elszomorít!

külföldi munka© micadew

Gyerekek

Mint ahogy az esküvők is egyre sűrűbbek, úgy egyre több barátodéknál jönnek a gyerekek is. És te megint csak képeken követheted, ahogy növekednek. Ezt pár éve még elképzelhetetlennek tartottátok volna, hisz szinte napi szinten kapcsolatban álltatok. És most, a számára legfontosabb személyt szinte csak képekről ismered. Ismételten rossz érzés!

külföldi munka© Diego F Garcia P.

Betegségek

Kapod a hírt, hogy egy szeretted, barátod kórházba került. Bár mindenki próbál megnyugtatni, hogy aggodalomra semmi ok, te mégse vagy teljesen nyugodt, hisz nem tudsz bemenni és a saját szemeddel meggyőződni a hallottakról. Vagy sajnos az is megtörténhet, hogy egy szeretted nagyon beteg és akár már végstádium közeli állapotban van. Beszélhetsz vele telefonon, de az nem lesz ugyanaz. Megmarad az emberben egy folyamatos lelkiismeret-furdalás, hogy amíg a szerettünk otthon „szenved”, addig te kint próbálsz érvényesülni és abban se lehetsz biztos, hogy tudtok-e még újra személyesen találkozni.

külföldi munka© Phalinn Ooi

Lelki válság

Amíg te kint éled az életed, otthon történhet bármilyen olyan esemény a szeretteiddel, barátaiddal ami padlóra küldi őket. Ilyenkor szeretnél segíteni és támaszt nyújtani, ahogy azt még otthon is tetted, de erre egy-egy telefonbeszélgetés vagy egy-egy hosszabb e-mail nem biztos, hogy elengedő lesz. Ez megint csak rossz érzést tud kelteni az emberben, hisz teljesen tehetetlennek érzi magát tőle. Persze az otthoniak megértőek ezzel kapcsolatban, hisz tudják, hogy ennél többet most nem tudsz nyújtani, de mégis egyrészről úgy élheted meg mintha „cserben hagytad ” volna őket...

Zárás

Na és persze ott vannak a természetesnek vett események, amikkel számoltál, hogy ezekről le fogsz maradni, mint a karácsony, a húsvét, a születésnapok, a családi és baráti összejövetelek, a fesztiválok, a közös nyaralások, a közös programok...

Az otthoniak valószínűleg kevésbé élik meg drasztikusan a hiányodat, mint te az övékét, hisz ők együtt vannak ezeken az eseményeken, amit te csak a távolból “követsz”. De neked kint, messze, egyedül ezek a napok elhozhatják az úgynevezett mélypontokat. Persze senki sem ígérte, hogy könnyű lesz kint. De azért ne szomorodjunk el teljesen, a kinti életnek is megvannak a maga szépségei, amiket viszont otthon nem tapasztalhatnánk meg! Ez kevés vigasz, de nyugtathatod magad ezzel ezekben a napokban...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.