Visszajönnék, mit csináljak? Elintézendő ügyek külföldről hazatérőknek

Egy korábbi cikkünkből már megtudhattátok, milyen elintézendő ügyekkel kell szembenézni, ha külföldön szeretnétek munkát vállalni vagy letelepedni. Most megnézzük, mi a teendő, ha külföldről tértek vissza, mert bizony ügyintézés ekkor is van bőven.

Ha a külföldre költözés előtt megtartottad a Magyarországon bejelentett lakcímed, akkor szerencsés helyzetben vagy, mert ebben az esetben csak TAJ kártyát kell igényelned. Minden egyéb (személyi igazolvány, adókártya, lakcímkártya) még nálad van.

Ha azonban a külföldi letelepedést választottad, akkor a magyarországi lakcímed törlésre került, a lakcímkártyádat és a személyi igazolványodat le kellett adnod, vagyis ezekből újakat kell igényelni. De hogyan?

hazaköltözés külföldről© Kathryn Dacker

1. Állampolgárság igazolása

Erre alkalmas az érvényes magyar útlevél, a 2001. január 1. után kiállított érvényes magyar vezetői engedély, valamint, ha van Magyarországon bejelentett lakcímed, akkor a lakcímkártyáddal és a személyi igazolványoddal egyértelműsíteni tudod, hogy magyar állampolgár vagy.

Ha ezek közül egyikkel sem rendelkezel, akkor - még mielőtt visszajönnél - az állandó lakhelyed szerinti illetékes konzulátuson tudsz útlevelet igényelni, vagy hazatérés után az okmányirodákban. Ismerve az itteni ügyintézést, én inkább a konzulátust javasolnám.

2. Nyilvántartásba vétel

Amikor megérkezel Magyarországra, épp csak egy szusszanásra van időd, ugyanis 3 munkanapon belül meg kell jelenned a lakóhelyed szerinti illetékes jegyzőnél. Miután ott eleget tettél a lakcím-bejelentési kötelezettségednek, kaphatsz lakcímkártyát, személyi igazolványt és személyi azonosítót.

3. Egészségbiztosítás

Aki Magyarországon jogosult egészségügyi szolgáltatásra, de nincs TAJ kártyája és TAJ száma, az az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhet mindkettőt, természetesen a lakhely szerinti kirendeltségnél.

Az igényléshez szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára és a jogosultságot igazoló dokumentumokra. Nagyon fontos, hogy ha lejár a külföldi biztosításod, akkor a lejárat másnapjától már legyen Magyarországon biztosításod, egyszerűen azért, mert kötelező. Ha ezt elmulasztod, akkor is be kell fizetned visszamenőleg az egészségbiztosítási járulékot, de már a késedelmi kamattal.

4. Adózás

Ha külföldön dolgozol és adózol a jövedelmed után, akkor is köteles vagy kitölteni személyi jövedelemadó-bevallást. Egészen addig minden évben ki kell töltögetned az adóbevallásod, amíg magyar állampolgár vagy. Ha pedig kettős állampolgár leszel, akkor addig, amíg van Magyarországon bejelentett lakcímed. Május 20. az adóbevallás elküldésének határideje, egyéb határidőkről a NAV honlapján találtok tájékoztatást. A fentiek tudatában tessék gondoskodni a magyarországi lakcímről vagy annak megszüntetéséről.

5. Vám

Amennyiben EU-tagállamból térsz haza, nem kell vámot fizetned a vagyontárgyaid után, kivéve, ha dohány- vagy alkoholtermékről van szó, ez esetben mennyiségi korlátozásokra is számíthatsz, ezekről részletesebben itt írtunk. Az EU-ból behozott személygépjárművet Magyarországon forgalomba kell helyezni, regisztrációs adót és ÁFA-t vagy köteles fizetni.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.