Viva Tenerife

Milyen a külföldi élet a legjobb barátnőd / barátod nélkül?

Azt gondolom, hogy ahogy a szerelemben is létezik az úgy nevezett IGAZI, aki tökéletesen a másik feled és kiegészít téged, úgy a barátságban is van ilyen. És mint ahogy a szerelemben sem egyszerű megtalálni ezt a személyt ugyan úgy a barátságban sem. Igazi kincsnek számít. Van aki egy élet alatt se talál rá az úgynevezett legjobb barátra.

Én nagyon szerencsésnek tartom magam, mert több mély, őszinte, igazi barátságot is sikerült kialakítanom az évek alatt. Sikerült megtalálnom azt az igazi legjobb barátnőt és legjobb barátot, akikért mindenki hálás lenne, ami pedig még teljesebbé teszi ezt a kört, hogy mindhárman részesei vagyunk ugyanannak a barátságnak. Immár több mint 10 éve töretlen az összhang, és a távolság se változtatott a kapcsolatunkon.

Mindazonáltal nem is egyszerű az élet nélkülük. Összeszedtem pontokban, hogy mért is „kevesebb” az élet távol a legjobb barátnőnktől/barátunktól.

barátok külföld © Szomor Dalma

1

Mikor azt érzed, hogy most összeomlik a világod, sajnos nem tudsz csak úgy beülni a kocsiba és öt perc múlva már a másikkal lenni. Ez nagyon frusztráló, hiszen már csupán a másik jelenléte is megnyugtatna.

2

Bár külföldön is lesznek barátaid, egyszerűen nem érted, hogy itt miért nem működik a telepatikus kommunikáció. Ugyanazokat az arckifejezéseket használod, de az itteniek nem „veszik” a lapot.

3

Ugyanez a helyzet a fél szavas poénokkal, jelzőkkel. A legjobb barátnőddel/barátoddal fél szavakból is megértitek egymást, történelmetek van. Egyetlen szó, amit senki más nem ért, de ti úgy nevettek, hogy másoknak már inkább tűnhet hisztérikus visításnak. Itt viszont néha nincs is kedved belemenni, mert mire elmagyaráznád a lényeget, addigra már elveszne a „csattanó”.

4

Itt sohase lehetsz biztos benne mikor valaki azt mondja, hogy ez a ruha nagyon jól áll, akkor vajon teljesen őszinte, vagy csak nem akar megbántani. Így nem marad más hátra mint képeket küldeni a legjobb barátnőnek, hogy ez lesz-e a megfelelő darab.

5

A “ma egyedül akarok lenni, mert rossz napon van”, az igazából azt jelenti, hogy nem akarok semmi mást, csak egy átlagosnak és uncsinak tűnő, de igazából mindennél többet jelentő napot eltölteni.

“A” verzió, a legjobb barátnőmmel

Ahol smink nélkül, kócosan, melegítőben teletömjük magunkat mindennel, ami a hűtőben található, kivesézünk minden ismerőst, szituációt, kedvelt és nem kedvelt személyt. Fél órán keresztül megállás nélkül csak nevetünk, amíg az egyikünk azt nem mondja nevetéstől könnyes szemmel, hogy “jaj nem bírom tovább”. Majd jöhet a csöndes relax. Nem is kell egymáshoz szólnunk, de mégis ebben a csendben érzem a legjobban magam.

“B” verzió, a legjobb barátommal

Aki ha jelzem, hogy szörnyű napom van és nemsokára ott vagyok, megmondja a többieknek, hogy ma nem ér rá, mert tudja, ha sírva hívom fel, akkor nem vágyom más társaságára. Mire megérkezem már lehet, hogy megrendelte a kedvenc ételemet is, és miután alaposan helyretette a fejem, hogy mégis miért bánkódom ilyen-olyan hülyeségeken, utána mégis együtt érzően próbálja elterelni a figyelmemet és felvidítani.

“C” verzió: ezzel a két emberrel együtt csinálni ugyanezeket!

Ellenben külföldön ezeken a napokon tényleg egyedül vagy. Mert más nem is értene meg, és másra nem is vagy kíváncsi...

6

Rájössz, hogy már hónapok óta nem váltál bizonytalanná, ha például valaki mosolyogva megkínált valamivel. Itt gondolkodás nélkül elfogadod és a mosolyt látva nem az lesz az első kérdésed, hogy mégis mit csináltál vele? Itt tudod, hogy ez tényleg csak egy kedves gesztus, nem egy gonosz kis tréfa! Idegesítő, de még ez is hiányzik.

7

Minden alkalommal, mikor meglátsz egy képet, hallasz egy összejövetelről, összeszorul a szíved, hogy ilyen messze vannak, és nem tudsz ott lenni velük.

8

Nem mindig megy olyan egyszerűen a kommunikáció, mert hol te nem vagy internet közelben, hol ők, és az internet sem mindig a jó barátod. Főleg ezen a szigeten...

9

Megismersz valakit, aki fontos lesz az életedben, mesélsz róla, de mégsem tudod bemutatni nekik.

10

Új helyeket, helyzeteket, embereket és életfelfogást ismersz meg. Rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodsz, és sajnálod, hogy ők nincsenek veled és nem tudod megosztani velük ezeket a boldog pillanatokat.

+1 pozitív

Legalább tudod, hogy bármeddig is leszel távol, ez a kapcsolat nem fog változni, mert ez a barátság örökre szól. És ezért még sokkal hálásabb vagy, mint mielőtt külföldre költöztél. Talán nem is lehet elégszer kifejezni, hogy milyen sokat is jelent ez számodra!

Te is külföldön élsz?
Szívesen segítenél tapasztalataiddal másoknak?
Mit szólnál egy hasonló, saját bloghoz a Külföldre mennék-en?
Dobj egy emailt nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.