Viva Tenerife

Hasznos tippek és hivatalos intéznivalók spanyolországi munkavállalás esetén

Mint Tenerifén élő és dolgozó magyar, most azoknak szeretnék segíteni, akik rászánták magukat, hogy külföldön próbálnak szerencsét, és azon belül is a Kanári-szigetekre, vagy Spanyolország más területére esett a választásuk. Van néhány hasznos információ amit jó tudni már indulás előtt.

Pénz nélkül sehova

Első körben arra hívnám fel mindenki figyelmét, hogy csakis megfelelő tartalékokkal induljatok el. Bele kell kalkulálni, hogy akár hónapig nem talál munkát az ember, de kiadásai attól függetlenül ugyebár lesznek. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen akut eset előállhat, amikor szintén a tartalékainkhoz kell nyúlnunk. Személy szerint azt gondolom, hogy ha valaki „meghúzza” a nadrágszíjat, akkor 600€ körüli összegnek elégnek kell lennie egy hónapra. Bár ez persze függ attól is, hogy ki mennyiért bérel lakást/szobát illetve, hogy egyedül érkezik vagy sem...

Ne számíts semmi jóra nyelvtudás nélkül

Második nagyon fontos dolog a nyelvismeret! Ezt nem győzöm hangsúlyozni. Vannak akik nyelvtudás nélkül érkeztek a szigetre, de jó sokáig nem is találtak munkát vagy pedig csak ideig óráig tudták így megtartani azt. Persze előfordul, hogy valakinek szerencséje lesz és nyelvtudás nélkül is sikerül elhelyezkednie, de sokkal nagyobb eséllyel indul, aki beszél nyelveket. Az angol nyelvismeret alapkövetelmény a turisták miatt, de a spanyol is fontos, hisz az esetek többségében a munkáltatód, vagy akár a kollégáid nagy része is ezt a nyelvet fogja használni.

Ezt semmiképp ne felejtsd el kiváltani, ha Spanyolországba költözöl

Miután elfoglaltad/elintézted a lakásodat, első dolgod legyen, hogy időpontot kérsz a rendőrség helyi irodájában (Policia Nacional). Ezt megteheted telefonon és interneten is, de akár be is sétálhatsz és kivárhatod a sorodat. Itt ki kell váltanod a NIE-t (Numero de Identidad de Extranjeros). Erre mindenképpen szükséged lesz,ez egy azonosító szám a Spanyolországban tartózkodó külföldiek számára. Emellett azért is fontos, mert ennek hiányában szinte semmit nem tudsz elintézni. Mindenhol ezt a dokumentumot fogják kérni tőled. (telefonszámla nyitásánál, internet szolgáltatóknál, bankokban, munkavállaláskor stb. stb.) Szükséged lesz a személyi igazolványod, útleveled fénymásolatára és tízen pár euróra. Miután befizetted a csekket, helyben elkészítik a zöld kis kártyát és már viheted is.

Tenerife ügyintézés © Szomor Dalma

Ha sokáig maradsz Tenerifén, akkor itt feltétlen regisztráltatnod kell magad

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy mindenki, aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik Tenerifén, regisztráltatnia kell magát a hozzá legközelebb eső irodában (Certificado de Registro), mint itt tartózkodó külföldi állampolgár. A regisztráció feltétele, hogy érvényes lakcímmel rendelkezz. Amennyiben nincs érvényes lakás szerződésed, mert mondjuk csak egy szobát bérelsz valakitől, annak a személynek kell elkísérnie akinek a nevére szól a bérleti szerződés! Itt megjegyezném, hogy nagyon sok előnnyel is jár ha ezt megtetted, mert mint rezidens tag kedvezményekre vagy jogosult, így olcsóbban vehetsz igénybe bizonyos szolgáltatásokat mint a turisták. (Belépő jegyek vízi parkokba, állatkertekbe, repülőjegyek Spanyolország területén belül stb. stb. )

Így vigyázz az egészségedre

A saját példámat felhozva az első időszakokban fizettem otthon tovább a TB-m és az EU-s taj kártyát használtam, amíg nem volt bejelentett munkám. Miután volt munkaszerződésem már kaptam TB számot (Seguridad Social) és beregisztráltattam a lakcímem és így ezek után már tudtam menni TB-s alapon háziorvoshoz és a kórházakba is. Bár itt még talán rosszabb az egészségügy, mint otthon, így azzal jársz a legjobban ha egészség biztosítást kötsz magadra itt kint. Számtalan lehetőséged és variációd van erre.

Lépj kapcsolatba a helyi magyarokkal

Tenerifének több magyar csoportja is megtalálható a facebookon, mint például:

 • Távol vagy tőlem és mégis közel Magyarok a Kanári szigeteken (Tenerife)
 • Tenerife Magyar Szívvel

Ezekben a csoportokban a kint élő magyarok közül sokan nagyon készségesek, és szívesen válaszolnak felmerülő kérdésekre, információkkal látnak el. Bárki csatlakozhat ezekhez a csoportokhoz aki kint él vagy tervezi a kijövetelt. Ezt tényleg érdemes megtenni még kiérkezés előtt, így sok hasznos információ birtokába kerülhetsz, amelyekre a későbbiekben biztos szükséged is lesz.

Te is külföldön élsz?
Szívesen segítenél tapasztalataiddal másoknak?
Mit szólnál egy hasonló, saját bloghoz a Külföldre mennék-en?
Dobj egy emailt nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.