Újabb érdekes kutatási eredmény látott napvilágot a brit bevándorlásról!

Május 7-én esedékes Nagy-Britanniában a következő parlamenti választás, és ahogy már korábbi cikkeinkben megírtuk, nagy szerepet kap a választási programokban a bevándorlás kérdése. Egyre növekszik a letelepedni vágyók és munkát keresők száma az Egyesült királyságben, legalábbis ezt olvashatjuk mindenhol. Ám egy, az Oxfordi Egyetem végzett kutatás eredménye épp az ellenkezőjét állítja.

Hétfőn ismertették az Oxfordi Egyetemen működő Migration Observatory kutatóközpont által elvégzett kutatás eredményeit. Eszerint a 2010-ben hatalomra került konzervatív-liberális kormánykoalíció utolsó parlamenti ciklusa alatt.

“A közhiedelemmel ellentétben jelentősen csökkent a Nagy-Britanniába települő munkavállalók száma, ezen belül viszont nőtt a bevándorlás a régi EU-tagállamokból, míg a közép- és kelet-európai uniós államokból érkezők száma az átlagnál is jobban visszaesett”- írja a hvg.hu.

A kutatás szerint legtöbben Spanyolországból, Portugáliából és Olaszországból érkeznek munkát vállalni, ez az utóbbi öt évben ez 40 százalékos növekedést jelent, míg a Magyarországról érkezők száma átlagosan 35 százalékkal csökkent.

Ettől függetlenül, folyamatosan nő azoknak a száma Magyarországon, akik bár lehetséges nem Nagy-Britanniában, de úgy döntenek külföldön próbálnak szerencsét - az elmúlt hat évben hatszorosára nőtt a magyar kivándorlás üteme.

A kutatás szerint ugyan csökkent a bevándorlás üteme, továbbra is komoly problémát jelent az Egyesült Királyság számára mind gazdasági, szociális és kulturális szempontból ez a folyamat.

David Cameron brit kormányfő célkitűzései közé tartozik a következő kormányzati ciklusban, hogy a Nagy-Britanniában letelepült bevándorók nettó száma évi 100 ezer alá csökkenjen.

Derül ki egy, a The Telegraph-on olvasható cikkből. Cameron további szigorításokat is alkalmazna, melyekről már korábban itt írtunk.

A fő kérdés az EU-tagság

Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív párt kormányon marad az idei választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a témában. Az ellenzéki Tony Blair szerint ez káoszhoz vezethet, mely a gazdaság kiszámíthatatlanságát eredményezné. Véleménye szerint maga Cameron se támogatja valójában Nagy-Britannia távozását az EU-ból, csupán a több szavazat reményében igyekszik megnyerni a radikálisabb EU-és bevándorlás ellenes szavazókat. Az ellenzéki munkáspárt vezetője és miniszterelnök jelöltje Ed Miliband semmiképp nem tartana népszavazást, úgy véli ez csak évekig tartó vitákat generálna.

A bevándorlás érzékeny téma, a következő brit kormány semmiképp se kerülheti meg a kérdést. Május 7-én kiderül melyik irányba mozdul a mérleg nyelve.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.