Apple, Facebook, Google - így dolgozhatsz náluk!

Csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy testközelből megismerjék a fent említett cégek valamelyikét, még kevesebbeknek az, hogy állandó munkatársakká váljanak. Viszont ez most a szerencsenapod, mert összegyűjtöttük neked az összes lehetőséget, hogy bejuss Te is a világ legmeghatározóbb vállalataihoz!

Reméljük, hogy eléggé belelkesültél ahhoz, hogy tovább olvasd a cikket, DE előre szólunk:

Nehéz, hosszú és gyötrelmes út vár rád, emellett pedig szakmai szempontból a legjobbnak kell lenned! 2 körös interjú? Arról ne is álmodj! 3 körös? Áhh. 4? Tovább is van mondjam még?

APPLE

Kezdjük névsor szerint az elsővel, csatlakozz az Apple birodalmához! Luis Abreu egy szerencsés és tehetséges ember, aki végigment a cég hosszú kiválasztási procedúráján és megtapasztalhatta azt, amit csak kevesen. Saját blogján írta meg élményeit, amelyet itt olvashatsz angolul, de röviden most mi is leírjuk a sztorit.

dolgozz az Apple, Google, Facebook csapatában © scottjacksonx

Az egész azzal kezdődött, hogy tavaly a WWCD fejlesztői konferencia után, egy nagyon részletes cikkben összegezte a friss iPhone/iPad operációs rendszer újdonságait. Az Apple ezután figyelt fel rá először, és fel is kérte interjúra. Ez még csak az első szakasz volt, de sikeresen átverekedte magát a cég három kiválasztási szakértőjén, akik egyenként 30 percben vizsgálták(telefonon keresztül) azt, hogy beleillene-e a csapatba. Ezután, hasonló hosszúságú FaceTime hívások következtek, amelyben már a szakmai tapasztalatairól kérdezték, és itt már ő is puhatolózni kezdet egy kicsit.

Ha vagy olyan szerencsés és éles eszű, hogy eljutsz idáig, akkor következik majd a legdurvább rész: 6 órás interjú, 12 munkatárssal karöltve, Cupertinóban.

Ebben a szakaszban nem is az interjú hangulata volt a durva, hiszen főleg szituációs példákon keresztül tesztelték a habitusát, kérdezték az operációs rendszerről és érdeklődtek a személyesebb témákról is, de mindez jó hangulatban telt. Az volt benne igazán a lélekfacsaró, hogy miután átment a 4 hónapos procedúrán, ez volt az a végső interjú, ahol végül megbukott. Természetesen nem derült ki az, hogy miért nem felelt meg, illetve az sem, hogy volt-e több jelentkező, de azt már ti is láthatjátok, hogy miért dolgoznak a világ legkiválóbb koponyái az almás vállalatnál.

FACEBOOK

Tudtad, hogy legkönnyebben a Facebook saját karrier oldalán (igen ilyen is van!) találhatod meg a nyitott álláslehetőségeket? Most, hogy megnézted milyen pozíciók vannak, Carlos Bueno történetén keresztül bemutatjuk, hogy milyen kiválasztási folyamatra számíts.

dolgozz az Apple, Google, Facebook csapatában © Marco Paköeningrat

Legelőször itt is a recruiter (hr szakember) lép kapcsolatba veled email-en vagy telefonon keresztül, ahol elhangzanak a szokásos(beszélj az előző munkádról, miért akarsz nekünk dolgozni?, van-e kérdésed?) mondatok. Következik egy olyan beszélgetés, ahol már a jelölt is megjelenik videótelefon vagy személyes interjú formájában, ez egy 45 perces szűrési szakasz, amelyben egy potenciális munkatársaddal beszélgetsz. Ennek során bemutatják a munkakört, a céget, rátérnek az önéletrajzodra, a tapasztalatodra és a motivációdra stb., de az idő nagy részét pár problémamegoldó, programozási feladat fogja kitenni.

Ha ezen is túljutsz, meghívást kapsz a Facebook bázisára, hosszú, több szakaszból álló interjúsorozatra. Ez lesz igazán a kemény dió.

Egynapos interjúsorozat (csak egy ebédszüneted lesz), olyan feladattal, mint: Mutasd be a kódolási ismereteidet a táblánál (semmi szövegszerkesztő, semmi trükk)! Kérdezni természetesen ér, már ha tudsz. Ez persze nem minden, pár adottságnak is meg kell felelni ahhoz, hogy felvegyenek. Például: értsd meg az összetett dolgokat, legyél lelkes és motivált, hozz merész döntéseket, legyél sokrétű, problémamegoldó és jó programozó. Végül kapsz egy ajánlatot amit vagy elfogadsz, vagy elfogadsz, mert úgyis elfogadod!

GOOGLE

Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen a cég magyarországi irodával is rendelkezik, sőt magyar oktatóközpontja is létezik. Nebehaj Viktor nagyjából 7 évet húzott le a vállalat dublini főhadiszállásán, kiválasztásában pedig német nyelvtudása volt ez egyik fő érv.

dolgozz az Apple, Google, Facebook csapatában © Mike Knell

Viktor call centeres tapasztalata mellett, széles mérnöki és informatikai háttérrel is rendelkezett, ráadásul pont akadt, egy neki tetsző pozíció. A jelentkezés viszonylag egyszerű, hiszen a cég rendszeresen hirdet betölthető állásokat, de a kiválasztási folyamaton túljutni itt sem egyszerű.

A nagyjából 10 fordulót felölelő interjúk során, például olyan kérdést is feltettek, mint a “Mennyi pizzát fogyaszt egy nap alatt London lakossága?

A HR csapat inkább a kognitív képességekre kíváncsi, nem lexikális tudást várnak, és értékelik a megfelelő gondolatmenetet (lásd az előbbi kérdés). “A Google-nél nem szokatlan az, hogy olyasvalakit vesznek fel egy állásra, akinek korábban esetleg csak érintőlegesen volt tapasztalata az adott területen, mert biztosan mást fog csinálni, mint egy konvencionális szakmabeli.”-mondja Viktor. Őt végül felvették, igaz először csak egy nem túl jó, határozott idejű szerződéssel, végül határozatlan időre is. A dublini csapatban egyébként jelenleg is vannak magyar munkatársak és akár a magyar team-be is be lehet kerülni, szóval srácok csak kitartás és tudás kérdése az egész. Hajrá!

Mi számít jó pontnak a cégeknél?

 • APPLE: van ajánlásod a cégből; aktív Apple fejlesztő vagy; elkötelezett Apple felhasználó vagy.
 • FACEBOOK: létrehoztál már alkalmazást vagy terméket vagy szervezetet; sűrűn használod a Facebookot; van ajánlásod a cégből.
 • GOOGLE: szoftverfejlesztő vagy; igazi csapatjátékos vagy; vannak kreatív ötleteid.

Pár tipp, hogy neked is sikerüljön!

 • Tanulj informatikát, adatelemzést, programozást, webanalitikát és mindent ami online!
 • Fejleszd magad, ismerj meg több szakterületet!
 • Tűnj ki a tömegből a szaktudásod alapján!
 • Legyen szakmai tapasztalatod!
 • Tedd fel magadnak a kérdést: Miért engem válasszanak a több ezer jelentkező közül?
 • Tűzd ki magad elé a célt és vidd végig a hozzá vezető utat!
 • Légy csapatjátékos, kreatív és problémamegoldó!
 • Legyen minőségi kapcsolati hálód!
 • Bízz önmagadban!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.