Hiányszakmák és átlagkeresetek az Európai Unióban 2015

A munkanélküliség és a megélhetési nehézségek miatt egyre többen gondolkodnak el itthon a külföldi munkavállaláson. Most azoknak segítünk, akik szívesen mennének, csak nem biztosak abban, hogy szakmájuk elég keresett-e a határon túl. Bemutatjuk a hiányszakmákat és a 2015-ös EU minimálbér táblázatot!

A tavalyi adatokat felhasználva az EURES idén is összegyűjtötte, mely hiányszakmák a legkeresettebbet Európában és Magyarországon egyaránt. Lassan tendenciává válik, hogy tőlünk nyugatra, egyre nagyobb hiány van a tapasztalt szakmunkásokból, akik idegen nyelvet beszélve, megragadva a lehetőséget, sokkal több keresetre számíthatnak, mint itthon valaha. Nézzük mire számíthat egy álláskereső az európai munkaerőpiacon, mely szektorok pörögnek a legjobban külföldön:

 1. Szociális - egészségügyi szolgálat
 2. Technikusok és segédmunkások
 3. Egyéb szolgáltatás
 4. Értékesítés
 5. Kézművesek, kisiparosok
 6. Banki alkalmazottak
 7. Elektronikai és telekommunikációs szerelők
 8. Vendéglátás
 9. Üzemi és gyári gépkezelő
 10. Információ és kommunikáció-technológiai szakemberek

A legkeresettebb szakmákhoz, magas bérek is tartoznak. Az Egyesült Királyságban például egy szociális és egészségügy szektorban dolgozó pályakezdő, 300.000- 750.000 forintos fizetésre számíthat, munkától és munkáltatótól függően. Érdekességképp megemlíthető, hogy egy luxemburgi segédmunkás ugyanannyit visz haza, mint az izlandi átlagkeresettel rendelkező, ami körülbelül 400.000 forintnak felel meg. Segítségképp, listába szedtük Európa átlagkereseteit, hogy legyen mihez viszonyítanunk akár saját fizetésünket is:

A listán nem szerepel Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország sem, mert ezen országok nem határoztak meg nemzeti minimálbért. Egyes országokban pedig, eltérően számolják, és bizonyos feltételekhez kötik a minimálbért. Ezekről, a forrásként szolgáló FeedEE Global statisztikájából tájékozódhatsz.

A cikk megírásánál segítségünkre volt a Pénzcentrum.hu, az Eurostat, a GRB, és a FeedEE.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.