Tényleg megéri az óceánon pénzt keresni? II.rész

Megszületett a döntés, elterveztél mindent és még a szüleidet is meggyőzted arról, hogy nem lesz semmi baj, pár hónap és itthon is vagy. Már hónapok óta bújod az internetet információk után kutatva, gyűjtöd a tapasztalatot és hintaszékben alszol, hogy könnyebben alkalmazkodj.

Sikerült valamennyi pénzt is félretenni, ám az ismeretek hálójában kissé elveszettnek hiszed magad? Ne csüggedj, összeszedtük neked, azokat a felmerülő költségeket, melyekkel számolnod kell utad során! A két részes írás első része itt érhető el.

Még a hajótestre lépés előtt a legelső feladatunk, letenni a vizsgát, képesítést szerezni, elvégezni a kurzust, hozzájutni az oklevélhez, nevezzük bárhogy, a lényeg az, hogy jogosultak legyünk arra, hogy egy hajó fedélzetén végezzünk munkát. Itt akadhatnak olyan költségek, melyekkel nem számolunk az oktatás díján (regisztrációs és közvetítői hozzájárulás) és a repülőjegy (vagy busz/vonatjegy) árán túl:

 • erkölcsi bizonyítvány: 3.100Ft
 • egészségügyi alkalmassági vizsgálat: 0-50.000Ft-ig
 • a tanfolyam és a lakóhely közti utazás

A megfelelő hajós képesítés megszerzése után a legfontosabb természetesen az előző részben már említett kombinált tranzitvízum (C1/D) megszerzése, melynek lépései a linken megtalálhatóak.

Igénylés és költségek:

 • vízumkérelmi díj: 36.800Ft (160USD-nek írják, de nem napi árfolyammal számolnak)
 • DS-160 űrlap kitöltése
 • időpont egyeztetés (útlevélszám, CGI hivatkozási szám, az űrlap visszaigazolóján található vonalkód)
 • angol vízuminterjú (az összes kapott nyomtatvány, összes útlevél, fénykép)
 • vízum kézhez vétele, futár szállítja: 1.800Ft

hajós munka

A felmerülő egyéb költségek között megemlítendő az előzetes bevásárlás, a napi szükségleteinket kielégítő árucikkek beszerzése, illetve a megfelelő poggyász kiválasztása. Érdemes tudni, hogy ha az óceánra készülünk, nem szükséges az összes csecsebecsénket, féltett értékeinket magunkkal vinnünk, hiszen a kabinok kis kialakítása miatt, úgysem férnénk el és valószínűleg egy vagy több emberrel kell osztoznunk majd.

Végezetül, miután mindent beszereztünk már csak várnunk kell arra, hogy kitűzzék az indulás időpontját. Fel kell készülnünk arra is, hogy pár napot még a kikötőben kell állomásoznunk, előzetes oktatás és eligazítás miatt. Jobb, ha tartalékolunk egy kis költőpénzt erre is. Ha szerencsénk van, a befizetett orvosi-, vízum- és utazási költséget megtérítik, ahogy felszálltunk. Általában a hotelt és a teljes ellátást fizetik. Összegezve olyan 3-400.000Ft-ot különítsünk el a bankszámlánkon, hogy ne érjenek minket nagyobb meglepetések, és ha úgy alakul haza is tudjunk jönni.

hajós munka

FONTOS! Mindig körültekintően válasszunk munkaadót, megbízható cégeket keressünk, alaposan nézzük meg az állásajánlatokat és legyünk bizalmatlanok, ha nyelvtudás, tapasztalat és képesítés nélküli munkákat ígérnek magas keresettel.

Ha van tipped, tapasztalatod a témában akkor írj nekünk a media@kulfoldremennek.hu email címre.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.