Találd meg a hozzád illő várost! - Madrid

Mielőtt olyan nagy döntést hoznánk, hogy valamerre külföldön kezdünk el dolgozni, esetleg tanulni, érdemes egy pár napra ellátogatni a kiszemelt városba. Körübelül egy hét elegendő tud lenni ahhoz, hogy megérezd a város lüktetését, illetve hogy az ottani hangulat a te habitusodnak megfelelő-e.

Sorozatunkban olyanokkal beszélgetünk, akik már éltek az adott városban, hogy igazi bennfentes titkokat osszanak meg velünk - így könnyebben ráérezhetünk arra, hogy a számunkra megfelelő helyen járunk.

Először a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. Fél évig éltem Madridban, ami nagyon sok mindenben megváltoztatta az életemet. Önállóbb lettem, magabiztosabb, és ami a legfontosabb, hogy megtanultam egy új nyelvet.

Nekem szerencsém volt, Madrid nagyon jó választásnak bizonyult, de nem mindenkinek sikerül előzetes felderítő körút nélkül megtalálnia a hozzá legjobban illő várost. A következőkben kedvenc helyeimről olvashattok, én ezeket a helyeket járva éreztem igazán otthon magam Madridban.

Museo del Jamón

Ha valahol, hát itt igazán megtapasztalhatod milyen is a spanyol életérzés. Turisták nem igazán járnak ide, annak ellenére, hogy közvetlenül a főtér mellett (Plaza del Sol) kettő is található. Hatalmas a ricsaj, mindenütt áll valaki, viszont a kiszolgálás hihetetlenül gyors. Egy euróért kapsz egy pohár sört, hozzá ajándékba egy pár szem friss kolbászt, sonkát vagy ami épp kéznél van. További másfél euróért egy egyszerű, de friss szendvicset kapsz, nagyszerű sörkorcsolyaként.

külföldre költözés © Doc Searls

El Retiro

A legnagyobb park Madridban és télen-nyáron rengetegen járnak ide. Nem kell megijedni, nincs tömeg, remek alkalom ha egy kicsit sportolni szeretnél, vagy csak olvasnál egy fa tövében.

külföldre költözés © M a n u e l

Malasaña

Ez a kerület az egyik legfiatalosabb része Madridnak, rengeteg kávézóval, kocsmával és kis vállalkozások boltjaival. A legjobb itt nappal tenni egy sétát és betérni ezekbe az üzletekbe, utána pedig meginni egy kávét valahol.

külföldre költözés © Marta Nimeva Nimeviene

La tabacalera

Eredetileg dohánygyár volt, később évekig üresen állt, míg 2009-ben kormányzati engedéllyel elfoglalták és önálló szerveződésen alapuló szociális tér lett. El lehet képzelni mennyi zeg-zugos része van ennek a hatalmas létesítménynek. Ha nappal körbesétálsz, bicikliszervizbe, közös főzésbe botlasz, este pedig zenekarok próbálnak kisebb termekben, illetve pezseg az éjszakai élet.

külföldre költözés © Marta Nimeva Nimeviene

El rastro

Erről a bolhapiacról talán már hallottatok, minden vasárnap megrendezik, legkönnyebben a “La Latina” metróállomástól közelíthető meg. Az én tanácsom az, hogy inkább egy óra körül menjetek ki és ne reggel, mert délelőtt rengeteg a turista. Szerintem így lehet igazán ráérezni ennek a vásárnak a hangulatára. Készüljetek fel, rengetegen lesznek, de mindenképpen érdemes körülnézni.

külföldre költözés © nicoaye

Jótanácsok

Mindenképpen érdemes couchsurfingelni, amiről már korábban itt írtunk. Egy helyi lakos szemével egészen más a világ, és nagyobb biztonságban is érezhetjük magunkat. Általában szoktak pár programot szervezi nekünk ilyenkor a vendégül látók, akikkel akár tartós barátságot is köthetsz, csak jól kell házigazdát választani.

Ha először utazol Madridba, mindenképpen egy ‘Free walking tourt’ ajánlanék, ilyenkor lelkes helyi vagy régóta itt élők kalauzolnak körbe a városban. Jó alkalom arra, hogy kicsit feltérképezd a várost, és utána akár egyedül tegyél sétát és fedezd fel a környéket.

A legfontosabb, hogy nyitott légy minden újdonságra, így tudod igazán megismerni pár nap alatt a környéket. Könnyebb döntést hozni, ha már látod, körübelül mi is vár rád. Ne feledd, ez egy fantasztikus kaland kezdete, mindenképp érdemes belevágni!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.