Interjúk

Barcelonába mentem

A KSH adatai szerint, az elmúlt 5 évben több, mint 35.000 magyar költözött Spanyolországba. Barcelonában található a legnagyobb magyar kolónia a spanyol városok közül, mai interjúalanyunk, Janka is itt él már 6 és fél éve.

A "Magyarok Barcelonában" facebook csoporton keresztül ismerkedtem meg vele és volt olyan kedves, hogy egy interjúval segített nekünk közelebb kerülni a Barcelonában élő magyarok életének megismeréséhez.

Janka 30 éves, Idegenfogalmi és szálloda szakon végzett a Heller Farkas Főiskolán és rögtön a diploma megszerzése után költözött ki Barcelonába.

Mikor és miért költöztél ki Barcelonába?

2007 augusztusában, külföldi tapasztalat szerzés céljából. Elvileg fél évre jöttem, azt gondolván, hogy majd jól mutat az önéletrajzomban egy külföldi szakmai tapasztalat. Fél év után meghosszabbították a szerződésem, szóval maradtam még, utána pedig felvettek állandóra, így végül kint ragadtam. Jelenleg Barcelona egyik külső kerületében lakok (Guinardo), bár pont most fogok majd lakást váltani.

Ha valaki mostanában tervez Barcelonába költözni, akkor Janka ajánlásával a következő ingatlanos oldalakon érdemes nézelődnie:

Spanyolul felsőfokon beszéltél már a kiköltözésedkor vagy kint tanultál meg?

Már megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám mikor kiköltöztem. Katalánt nagyjából megértem, de nem beszélem. Szerintem abszolút nincs szükség a katalánra. Barcelona nagyon nemzetközi. Katalánok leginkább csak a kisebb városokban, falvakban élnek és elvileg minden katalán beszél tökéletesen spanyolul is (ha akar).

Mivel foglalkozol odakint?

Recepciós vagyok egy 3 csillagos szállodában, a városközpontban. Azóta dolgozok itt, mióta kiköltöztem, immár 6 és fél éve.

spanyol munka

Milyenek a munkalehetőségek a városban? Kinek érdemes szerinted odaköltözni?

A spanyol nyelvtudás fontos, ha valaki itt szeretne munkát vállalni, de a legfontosabb, hogy belevaló legyen és „el tudja adni magát”. Nehéz munkát találni, de nem lehetetlen.

Kinek érdemes ide költözni... azt nem tudnám megmondani. Én azért választottam Barcelonát, mert többször voltam itt nyaralni és „beleszerettem” a városba.

Annyi biztos, hogy általánosságban a spanyolok sokkal életvidámabbak, mint otthon az emberek. Szerintem az életkörülmények is jobbak itt, bár az tény, hogy nagyon sok a munkanélküli.

Janka a következő spanyolországi álláskereső oldalakat ajánlotta nekünk, itt érdemes nézelődni:

Milyen fizetésekre lehet számítani odakint? Ez milyen arányban van az általános kiadásokkal, megélhetéssel.

Egy átlagos fizetés 800-1300 euro körül mozog. Persze ennél van sokkal jobb illetve rosszabb is. Ha valaki egyedül akar lakást bérelni, akkor ebből szűkösen lehet megélni. Amennyiben több emberrel lakik együtt és csak szobát bérel valaki, akkor viszont simán ki lehet jönni belőle és még félretenni is lehet.

 

Mik a céljaid Barcelonában? Mit szeretnél elérni?

Ez egy jó kérdés, de sajnos nem tudom a választ. Egyelőre nem látom tisztán, hogy mit szeretnék elérni, szóval munka mellett tanulgatok és képzem magam, leginkább nyelveket tanulok.

Mik a feltételei a spanyolországi munkavállalásnak?

Mivel én már több mint 6 éve itt vagyok, ezért nem tudok pontosat mondani, azóta nagyon sokat változott a rendszer. A legutóbbi információim szerint már csak akkor adnak NIE-t (külföldi munkavállalók regisztrációs száma) ha van munkaszerződés, illetve arra ígéret egy munkaadótól.

Hogyan fogadják Barcelonában a bevándorlókat? Mit tapasztalsz, milyen a magyarok megítélése a helyiek szemében?

Szerintem jól, legalábbis nekem nem volt semmilyen negatív tapasztalatom.

Mit tudsz a barcelonai magyar kolóniáról? Mennyire összetartó ez a csoport?

Ha jól tudom több mint 3000 magyar él Barcelonában, de persze ez közel sem pontos adat. Facebookon van néhány fórum „Magyarok Barcelonában” és „Magyarok Catalunyában”. Én nem igazán vagyok aktív ebben a társaságban, de tudom, hogy néha szoktak feldobni közös programokat.

Vannak olyan helyek, ahová gyakran járnak magyarok Barcelonában? Ha például turista vagyok és magyar emberekkel szeretnék találkozni, hova menjek?

Így konkrétan nincs. Általában aki magyarokkal akar találkozni, a facebookon ír a fórumokra és úgy szervez meg egy találkozót.

A város élhetősége szerinted mennyivel jobb vagy rosszabb, mint Budapesté?

Én nagyon szeretem Barcelonát. Megvan benne minden, amit akarsz: kultúra, természet, tengerpart, buli, boltok, éttermek. Számomra Barcelona élhetőbb, mint Budapest. Sokkal jobb a tömegközlekedés, illetve a taxi is sokkal elérhetőbb áron van, mint otthon.

Hogyan értékeled a kint eltöltött időt?

Sok tapasztalatot gyűjtöttem, mind szakmai, mind magánéleti területen. Szerencsére negatív változás nem történt mióta itt vagyok. Pozitív változás, hogy 2 és fél éve megtaláltam a párom.

spanyol munka

Gondolkodsz azon, hogy hazaköltözöl valamikor?

Igen, mostanában egyre többet agyalok, hogy hazamenni, vagy maradni. Nagyon hiányzik a család és a barátok. Bár én szerencsés vagyok, mivel a rugalmas beosztásom miatt 2-3 havonta, vagy még sűrűbben járok haza. Illetve interneten napi kapcsolatban vagyok mindenkivel, aki fontos nekem.

Az otthon élő magyarok véleménye nagyon megoszlik. Sokan mondják, hogy menjek haza és úgyis találok munkát a tapasztalatommal, nyelvtudásommal stb...

Mások azt mondják, hogy eszembe ne jusson hazamenni, mert otthon minden rosszabb. Hát majd meglátjuk, hogy alakul.

Ha szeretnél kapcsolatba lépni Spanyolországban élő magyarokkal, akkor a magyar közösségek facebook csoportjait itt találhatod meg.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.