Szakmai magyar csapatok külföldön! Ez olyan hihetetlen?

A közelmúltban futótűzként terjedt az interneten annak a magyar orvos csoportnak a híre, akik a bristoli Emersons Green klinikán dolgoznak. Nem sokkal később egy londoni étterem heti beosztása is napvilágot látott, szintén nem kevés – feltehetően - hazánkból távozott személy nevével. A kérdés: érdemes-e még meglepődni azon, hogy ennyi magyar dolgozik külföldön?

Szerintem 2015-ben ennél sokkal kevésbé kellene megdöbbennünk azon a tényen, hogy magyarok dolgoznak a nagyvilágban. Pláne Európán belül! Hogy miért? Mert a hírek nagy része a kivándorlás folyamatos növekedéséről szól. Ettől függetlenül tavaly novemberben még nagy felháborodást okozott, hogy egy angol szendvicsgyár magyar munkaerőt toboroz.

Tények:

 • Csak a tavalyi év kilencedik hónapjára, közel 1500 magyar orvos és nővér kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást (via)
 • A magyar migráció évről-évre növekszik
 • A legtöbb országból a szakképzett munkaerő vándorol el

Magyar csapat egy bristol-i klinikán

magyar kivándorlás © via

Nyilván furcsa az, hogy ennyi magyar található egy munkahelyen és szektorban külföldön. Talán a legjobb magyarázat erre a jelenségre: mindenki vitt magával még egy embert. Pontosan ezért is tömörülhetnek ilyen szinten egy csoportba - és ez a világ minden táján így van -, mert nagy valószínűséggel ismerősökön keresztül jutottak ezekhez a pozíciókhoz. Persze, nem tartom kizártnak, hogy a bristoli klinikán a meghirdetett állásokra random módon jelentkeztek hazánk egészségügyi dolgozói, de tegyük a szívünkre a kezünket: elhisszük?! Azt azért leszögezném: ezt semmiképpen sem kell negatívumként értékelni. Sőt! Ebből is látszik, a magyar emberek összetartóak. Ha számunkra adódna hasonló lehetőség szakmánkon belül, feltehetően mi is élnénk az ilyen, és ehhez hasonló lehetőségekkel.

Egy londoni étterem beosztása

magyar kivándorlás © via

Saját tapasztalatomból tudom, mennyit jelent ha az embernek vannak külföldön társai. Angliában egy takarítói munkát is barátokon/ismerősökön keresztül szerez meg az ember, leginkább azért, mert így nem túl megerőltető és nem is igényel különösebb utánajárást. És ez nem csak a szigetországban bevett szokás. Ennek köszönhető az is, hogy ennyi magyar tömörülhet egy helyen. Mert az, hogy rengeteg honfitársunk él külföldön nem kérdés. Ebből a szempontból a vendéglátás, illetve a további szektorok sem különböznek olyan nagyon. Csak a felvételi eljárások mások. Az gondolom egyértelmű, a közép-, felső vezetői pozíciókba a legnehezebb érvényesülni biztos nyelvismeret nélkül Itt vissza is kanyarodhatunk az orvosokhoz. Az, hogy ennyi egészségügyben dolgozó személy távozik hazánkból, az itteni állapotokat jellemzi. Annak viszont örülhetünk, ők külföldön is megállják a helyüket és megbecsült tagjai lesznek az adott országnak. És ez az, ami igazán nagy dolog!

Kérlek töltsd ki nekünk ezt a rövid kérdőívet, hogy a te tapasztalataidat és véleményedet is megismerhessük!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.