Rengeteg pénzt utalnak haza a külföldre költözött magyarok!

Egészen konkrétan 343 millió €-t, azaz mai árfolyamon számolva 110 milliárd forintot utaltak haza 2013-ban a kivándorolt magyarok, az Eurostat kimutatása szerint.

A hazautalásoknak legnagyobb nyertesei a portugálok, akik a magyaroknál 10x többet küldtek haza tavaly (3.603 millió €), pedig a népesség náluk is 10 millió fő körül mozog, mint nálunk. A második helyezett a hazautalások tekintetében a legtöbb kivándorlóval 'büszkélkedő' lengyelek, ők 2.616 millió €-t küldtek haza. Mi magyarok a szerény 7. helyen állunk a 343 millió €-val.

A legnagyobb vesztesei a tőke kiáramlásának a franciák, olaszok és angolok, bár valószínűleg Németország is ott lenne ennek a statisztikának az élén, ha szerepelne a listán.

kivándorlásEurostat

Mennyit is ér ez a 110 milliárd forint?

Mivel ez a pénz nem az államhoz vándorolt, hanem magánszemélyekhez, ezért elsősorban a vásárlóerő növekedésében játszik nagy szerepet, az államhoz csak az elköltött összeg 27%-a folyik be ÁFA formájában.

De ettől függetlenül azért érdekes lehet, mennyit is ér ez a külföldről Magyarországra érkező pénzmennyiség.

El lehetne például költeni a Puskás Stadion teljes felújítására, aminek összegét 90-100 milliárd forintra saccolják. Ha esetleg valami értelmesebbre szeretnénk költeni, akkor meg lehetne belőle duplázni a megújuló energiák támogatását, vagy például 3-4x be lehetne foltozni vele azt a 30 milliárdos lyukat, amit a kormány ütött a felsőoktatás költségvetésén 2013-ban.

A teljes EU-s statisztika 18 milliárd € mínuszban van

Ez nem nevezhető meglepő adatnak, hisz sok munkavállaló érkezik az EU-n kívülről, akik nem költik el helyben a pénzüket, hanem fizetésük jelentős részét hazautalják. Ez a tendencia amúgy csökkenést mutat, míg 2011-ben még 20,5 milliárd € távozott az EU-ból, addig 2013-ban már csak 18 milliárd, vagyis 12%-al csökkent a kiáramló tőke. És hova távozik ez a pénz? Az összes bevándorló körülbelül 8%-át teszik ki a törökök, 6%-át marokkóiak, 3%-át albánok, 2%-át pedig kínaiak, ők utalják valószínűleg a legtöbb pénzt az EU-n kívülre.

kivándorlás Eurostat

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.