Lépésröl lépésre

Franciaországi munkavállalás lépésről lépésre

Munkakeresés, munkavállalási engedély, nyelvismeretek, lakhatási lehetőségek, adózás, társadalombiztosítás – avagy minden, amit indulás előtt tudni kell!

francia munkavállalás © rhodesj

Munkakeresés, munkavállalási engedély

Uniós csatlakozásunk óta munkavállalási engedély nélkül is vállalhatunk munkát Franciaországban, a magyar állampolgároknak mindössze érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal kell rendelkezniük. A francia hatóságok ugyanakkor a belépéskor és a tartózkodás során bármikor ellenőrizhetik, hogy a beutazó vagy már az országban tartózkodó magyar állampolgár rendelkezik-e a tartózkodás anyagi fedezetével, amely nagyjából 47,80 eurós összegnek felel meg egy főre levetítve naponta. Ha sikerült munkát találni, fontos tisztában lenni azzal, hogy Franciaországban a heti munkaidő 39 óra/hét, a szabadság általában 25-30 nap évente, valamint ezt 11 nap nemzeti ünnep egészíti ki. A túlórákat pénzbeli juttatással, illetve szabadsággal fizetik ki.

Zsolt több évet élt és dolgozott Párizsban:

„Többnyire két vonalon lehet elindulni munkakeresés esetén, könnyű út nem létezik. Az egyik lehetőség az, hogy olyanfajta szaktudással rendelkezik valaki, ami kint hiányszakma a munkaerőpiacon. A másik pedig az, hogy olyan munkát keres, ahol szükség van a magyar nyelvre. Ez utóbbira ugyan ritkán van lehetőség, de azért akadnak cégek, akik a magyar piacra dolgoznak és kell valaki, aki tud beszélni az itthoniakkal. Ajánlatos beállítani pl. a www.monster.fr vagy a www.indeed.fr oldalakon keresési kulcsszónak azt, hogy "magyar nyelv" (persze mindezt franciául) kombinálva ezt egy e-mail értesítéssel, hogy ha talál valamit a rendszer és így azért hetente lehet 1-1 újabb pozíciót találni. Harmadik variáció is van, ezt úgy hívják, hogy óriási szerencse, amikor az ember egy olyan pozíciót tölt be, amire könnyen találhattak volna egy franciát is.

Azt ne felejtsük el a jelentkezés során, hogy a francia önéletrajz különbözik a többi országban megszokottól. Itt egy oldal lehet a maximális terjedelem, plusz egy oldalas a motivációs levél. Ha hosszabb ennél a pályázatunk, akkor valószínűleg el sem fogják olvasni. Továbbá kötelező elem az arckép.

Mikor bekerültünk egy munkahelyre, készüljünk rá, hogy a franciákról kialakult sztereotípia miszerint nem dolgoznak és lusták, nem állja meg a helyét. Tény, hogy óraszámban mérve nem dolgoznak sokat, de amikor dolgoznak akkor nagyon dinamikusan és határozottan csinálják a dolgukat. Azt jobb tudni, hogy ha magyar mentalitást követjük, miszerint nem merünk ellentmondani a főnökünknek és abban reménykedünk, hogy ha szóról szóra azt tesszük, amit mond, akkor előrébb jutunk, ki kell hogy ábrándítsak mindenkit. A franciák igenis elvárják, hogy valakinek legyenek önálló, kreatív ötletei, és ha esetleg úgy gondolja, hogy a főnöknek nincs igaza, akkor egy intellektuális vita keretén belül, nyomós érvekkel alátámasztva, igenis "szembe lehet szállni" a főnökkel...”

Nyelvtudás

A legtöbb esetben hangsúlyozzuk itt a Külföldre mennéken, hogy nem érdemes biztos nyelvtudás nélkül külföldre költözni, azonban ez Franciaország esetében hatványozottan igaz.

Zsolt szerint ez a következőkkel magyarázható:

„A gond ott kezdődik, hogy nagyon sok különböző nemzetnek szinte "hazai pálya" Franciaország. Gondolok itt a volt észak-afrikai gyarmatokra, ahol mindenki beszéli a francia nyelvet, de ide sorolnám Spanyolországot is a földrajzi közelség és a két nyelv közti hasonlóság miatt. Főleg a gazdasági válság kitörése óta, megsokszorozódott a munka reményében Franciaországba költözők száma. Ebből adódóan, nagyon sok a külföldi, nyelvet beszélő munkanélküli, ami igen nehéz helyzetbe hozza a franciát nem, vagy csak közepesen beszélő betelepülőket. Épp ezért mindenkit lebeszélnék arról, hogy felsőfokú nyelvtudás nélkül nekivágjon ennek az országnak. Ha valaki középszerű nyelvtudással rendelkezik, akkor ajánlatos (ha még diák) Erasmus-al eltölteni kint egy fél évet vagy többet, vagy ha már nem diák, akkor például au-pair-kedéssel kezdeni és úgy felszedni egy kis nyelvtudást. Tapasztalataim szerintem még takarítói, illetve gyorséttermi munkára sem vesznek fel olyat, aki nem beszéli jól a nyelvet, hisz akkora a túljelentkezés.”

francia munkavállalás © Ben

Lakhatás

A lakáskeresésnél (is) érdemes szétválasztani Párizst és a vidéket. Párizsban jóval magasabb árakkal kell számolni, hiszen hatalmas a túljelentkezés minden egyes lakás esetében. Egy lakást egyedül bérelni pedig hatalmas luxusnak számít, a bérleti díja egy 30-40 négyzetméteres stúdiólakásnak könnyen meghaladhatja az 1000 eurót, amit még adott esetben az ingatlanosnak járó jutalék is megdrágíthat. Ha ingatlanos segítségét kérjük, akkor a bérlőnek meg a bérbeadónak is rendszerint egy havi bérleti díjat kell kifizetnie. Ebben az esetben a seloger.fr honlapot ajánljuk, ahol csak ingatlanirodák hirdethetnek. Ha azonban valaki szeretné megspórolni ezeket a költségeket, érdemes a pap.fr oldalt megnézni, ahol kizárólag magánszemélyek hirdetnek. Érdemes számításba venni azt a lehetőséget is, hogy vadidegenekkel költözünk össze, ami nagyban csökkentheti a kiadásainkat. Erre a legjobban ismert oldal a www.colocation.fr , de különböző facebook oldalakon is lehet találni hírdetéseket, pl, az "expatriates in paris" csoportban.

Zsolt azt meséli, hogy a tökéletes lakás megtalálásával még nincs vége a problémáknak:

„Arra fel kell készülni, hogy egy akadékoskodóbb lakástulajdonos hihetetlen mennyiségű igazolást fognak kérni tőlünk. Az "alap": útlevél (személyit sokszor nem fogadják el), bankszámlakivonat + kaució (bútorozatlan lakás esetében 1 hónap, bútorozott esetében 2 havi lakbér). Ezen felül szoktak kérni iskolától igazolást, ha tanuló az ember, illetve munkaszerződést + fizetési igazolást, ha dolgozik. Ráadásként szokott jönni még a kezes személyije, bankszámlakivonata, munkabér igazolása, munkaszerződése, de volt olyanra is példa, hogy az előző albérletem főbérlőjétől kellett igazolást vinnem, hogy fizettem rendesen a lakbért, mindezt alátámasztva a tulaj személyijének fénymásolatával.

Azt tudni kell, hogy a franciák úgy számolnak, hogy a bevételük 1/3-át költik lakbérre. Magyarán szólva a lakbér min. háromszorosát kell keresnünk, különben nem állnak szóba velünk. Erre kell ugye a munkabér igazolás, ami ugyan csak egy papír és annak tartalmát a tulaj nem tudja leellenőrizni, tehát sok ember photoshoppal tuningolja fel a fizetését. De ha véletlenül ezzel lebukik az ember, akkor okirathamisításért nagy eséllyel börtönbe kerül... A párizsi ingatlanpiacról még azt is tudni kell, hogy egy kiadó lakás rendszerint 1-2 napon belül kiadásra kerül, de nagyon sokszor órák, sőt percek alatt elkel, tehát ha megtetszik valami, akkor szó szoros értelmében rohanni kell a lakásra, mert még így is sokszor kiadják mire odaér az ember.

Bejelentkezni a lakcímre nem feltétlen szükséges, én személy szerint évekig éltem úgy, hogy nem jelentkeztem be. Nem szükséges a hivatalos ügyintézésekhez. viszont ha valaki bejelentkezik, akkor készüljön fel, hogy fizetni fog "lakhatási adót", ami körülbelül egy havi lakbérrel ér fel. Szerintem csak azoknak érdemes bejelentkezni, akik hosszú távon az állampolgárságot akarják megszerezni, mert ott jól jön, ha az ember tudja igazolni, hogy tényleg Franciaországban volt a lakóhelye.”

francia munkavállalás © Dustin Gaffke

Társadalombiztosítás és személyi jövedelemadó

Munkába állás után a munkáltató feladata, hogy bejelentse a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez, aki ezek után egy úgynevezett regisztrációs számhoz jut. Ez alapján tudja a későbbiekben a társadalombiztosító nyilvántartani a biztosítási időszakot és fizetéseket, ami után majd a járulékot fizetni kell.

A személyi jövedelemadóra viszont érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen sok kellemetlenség érhet bennünket, ha félreszámoljuk magunkat.

„A rendszer elég szokatlan. A bérünkből amit megkapunk még a személyi jövedelem adót magunknak kell befizetni az éves bevallásunk után. Tehát nem szabad elkölteni az összes pénzünket és úgy kell kalkulálni, hogy 2000 eurós fizetés környékén körülbelül 1 havi bérünk a személyi jövedelem adó. Amúgy ez sávosan működik, minél többet keres az ember, annál többet adózik. A pontos sávoknak érdemes utánanézni.”

További hasznos linkek

A francia Külügyminisztérium honlapja: www.diplomatie.gouv.fr
A hivatalos kormányzati portál honlapja: www.premier-ministre.gouv.fr
Munkaügyi Központi Ügynökség (Agence nationale pour l'emploi): www.anpe.fr
Foglalkoztatási, Szociális és Lakásügyi Minisztérium (Ministère de l’emploi, de la cohésion sociale et du logement): www.cohesionsociale.gouv.fr
Párizs repülőterei: www.aeroportsdeparis.fr, és www.aeroportbeauvais.com

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.