Interjúk

Szöulban magyarként!

A közelmúltban megkértük a Szöulban élő Jánost, hogy válaszoljon nekünk pár kérdésre a kiköltözéséről. Szerettük volna megtudni, hogy mégis mi repít valakit ilyen messze a hazájától és mégis milyen magyarként Dél-Koreában élni. János 32 éves, alkalmazott grafikus és marketing végzettségű fotós, aki Budapestről költözött Szöulba.

Hogy jött az ötlet, hogy külföldre költözöl?

Feleségem külföldi, Dél-Koreai, így volt két választás, vagy otthon, vagy a feleségem hazájában. Magyarországon fél évet töltöttünk, ami meggyőzött minket arról, hogy Dél-Koreában kiszámíthatóbb jövő áll előttünk.

Mivel foglalkozol odakint?

Szabadúszó fotós, grafikus vagyok, jelenleg ezzel foglalkozom. Keresem a lehetőségeket és ismerkedek az ázsiai üzleti kultúrával.

Szöul

Hogy sikerült kint munkát találnod? Nehéz vagy könnyű volt? Hol érdemes munkát keresni annak, aki a közeljövőben szeretne szerencsét próbálni Szöulban?

Szabadúszóként nagyon nehéz munkát találni, főleg bevándorlóként. Ide csak vízummal lehet jönni, ha valaki itt szeretne dolgozni, annak otthonról kell keresnie munkaadót. Ha sikerült találni, illetve a munkaadó szerződik vele, csak akkor irány Szöul!

Mióta laksz kint és hogy ítéled meg az eddig itt eltöltött időt?

5 hónapja vagyok itt most egyhuzamban, de már közel egy évet töltöttem itt összesen egy rövidebb megszakítással. Egy év nem sok mindenre elég. Az látható, hogy erős a verseny minden területen, így rendkívül jól kell teljesíteni.

Milyen nehézségekbe ütköztél és milyen lehetőségeket látsz magadra nézve Szöulban?

Nagy nehézség számomra például a nyelv. Nagyon jól kéne beszélni ahhoz, hogy egy vállalkozás igazán jól menjen. Alapszinten már beszélek, sok mindent megértek, viszonylag gyorsan megy a tanulás. Szerencsémre a környezetemben sokan beszélnek angolul is. Így azért könnyebb persze. Lehetőségeket látok több területen is, elsősorban európai fotósként látok alternatívákat.

Szöul

Hogyan fogadják Szöulban külföldről érkezőket? Nehéz beilleszkedni szerinted?

A koreaiak nagyon barátságosak. De szerintem, mint minden normális országban, itt sem tárt karokkal fogadnak bevándorlóként. Az elfogadásért meg kell küzdeni, teljesíteni kell.

Mik az előnyei és mik a hátrányai szerinted a külföldre költözésednek?

Külföldre költözni nem könnyű, főleg nem egy tökéletesen idegen kultúrába, család, ismerősök és barátok nélkül. Ez rendkívül megterhelő. Nagyon nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy megszeressük az új otthonunkat. Saját szemszögemből hátrányt nem igazán látok, egy külföldi létnek inkább előnyei vannak. Új világnézet, új ismeretségek, új nyelv. Szóval fiatalként szerintem előnyös a külföldi élet. Valószínűleg 70 évesen már nem költöznék ilyen messzire.

Szöul

Mennyivel drágább kint az élet és ez milyen arányban van a fizetéssel?

Vannak dolgok, amik drágábbak, és vannak, amik jóval olcsóbbak. De mindennapi élethez szükséges dolgok általában olcsóbbak, mint Budapesten. A fizetések nagyon változóak, de az átlagfizetésből jól meg lehet élni, ha nincs hiteled, illetve ki van fizetve a lakásod. A lakhatás borszótan drága, a lakásbérlés nem olcsó mulatság. Olyannyira nem, hogy egy rendes fizetés 60% elviszi.

Más Szöulban élő magyarokkal tartod a kapcsolatot? Összetartó a kint élő magyar közösség vagy Te inkább a helyiekkel vagy barátságban? Van egyáltalán magyar közösség ott?

Nincsenek magyar barátaim itt, nem is hinném, hogy szükséges lenne, hogy magyarokkal állandóan találkozzak. Mondjuk nehéz is lenne, hisz nem sok magyar él itt.

Kinek tudod ajánlani, hogy Koreába költözzön?

Nem ajánlom! Korea nagyon más, nagyon nagy a szakadék a két kultúra közt. Pont ezért az ide bevándorlók egy jó része nem tudja megszeretni Koreát. Annak ellenére sem, hogy alapvetően jó itt élni. Annak javaslom Koreát, aki élt már más országban, tudja milyen az, amikor minden kicsit más. Itt minden nagyon más! Ami komoly nehézségeket, feszültségeket okozhat.

János indított pár barátjával egy magyaroknak szóló, Koreával foglalkozó három nyelven szerkesztett magazint, a Seoul-Budapest Magazin-t.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.