Frei: Európának igenis az a sorsa, hogy egyre kevesebben leszünk!

Tegnap este találkoztam egy írással Frei Tamás hivatalos facebook oldalán, ahol az öregedő európai társadalomról és ennek a migrációt generáló hatásairól írt egy érdekes eszmefuttatást.

„Európa és azon belül Magyarország népesedésproblémáit nem a bevándorlás és letelepedés szabályozásával, hanem családpolitikai eszközökkel kellene megoldani. Egyre sűrűbben hallani ilyen és ehhez hasonló mondatokat, főleg kelet-európai kormányfők szájából. Orbán Viktor is előszeretettel beszél erről.

A közérthetőség szintjére egyszerűsítve a problémát, arról van szó, hogy az európai országok születési arányai messze elmaradnak a kívánatos 2,1 gyerekes statisztikai átlagtól. Ennyi kellene ugyanis a népesség számának változatlanságához.

Ehhez képest vannak már olyan nyugati országok, ahol 1,5 körüli az átlag. Egyre több nő nem szül, vagy legfeljebb egy gyermeket.

Előre látható tehát, hogy pár évtized múlva katasztrofális mértékű „munkáskéz-hiány” lesz Európában.

Közben pedig drasztikusan öregszik a társadalom (Nyugat-Európában lassan nyolcvan évhez közelít az átlagos élettartam), vagyis egyre több lesz az eltartandó nyugdíjas, miközben a nyugdíjkorhatár emelésének már csak a felvetése is egyet jelent a választási vereséggel.

A Lufthansa pilótái például ezen a héten az 55 éves nyugdíjkorhatár megtartásáért sztrájkoltak.

Ebből a helyzetből kellene kiutat találni.

Létezik természetesen a családpolitikai megoldás. Különböző eszközökkel elérni, hogy a nők továbbra is átlagosan két gyermeket szüljenek. Az ilyen eszközök persze valakinek pénzbe kerülnek. Vagy az aktív, munkaképes lakosság adófizetőinek a családtámogatási juttatások költségvetési terhén keresztül, vagy mindenkinek, ha csak elmaszatolt politikai döntések születnek. Lásd, a magyarországi vasárnapi üzletbezárások ötlete, mert ha a vasárnap a családé, akkor a szeretet állítólag jobban hódít majd, és több gyerek lesz, nem kevesebb.

Sokak számára ez nehezen követhető logika. Főleg a nyugati országok vannak ezen túl. Manapság nem növelni, hanem épp csökkenteni igyekeznek a szociális kiadásaikat, hiszen már így is óriási lyukak tátongnak az állami költségvetésekben. Jöjjenek tehát inkább a bevándorló munkáskezek. Ami persze bizonyos mérték után (lásd Nagy-Britannia lakosságának egyre hevesebb indulatait) szintén nem megoldás.

Mert persze kell a kelet-európai olcsó munkaerő, a kórházi ápolónő és adót fizető villanyszerelő, meg a pakisztáni buszsofőr és kukásember, de ezeknek az „alacsonyabb rendű” szolganépeknek mégse járjon annyi a szociális ellátórendszerből, mint egy „rendes” nyugatinak. Jöjjenek, dolgozzanak, de legyenek tehermentesek és láthatatlanok. Beszéljenek szépen, ne terheljék meg a tömegközlekedést, a lakáspiacot és így tovább.

Láthatóan ez sem megoldás.

Európának igenis az a sorsa, hogy egyre kevesebben leszünk, egyre több nyugdíjassal, mert az emberek ugyanúgy hatvanéves koruk körül szeretnének leállni a munkával és persze az adófizetéssel, mint amikor az átlagéletkor még a hetvenet sem érte el.

Ezért lehet érdekes az a svájci oktatáspolitikai felvetés, amely lefelé szeretné kitolni a munkában töltött időt. Korábban beléptetni mindenkit a keresők és adófizetők táborába. Már 18 évesen.

A szakmunkást éppúgy, mint az egyetemistát.

Teljesen átszervezett, részmunkaidős, egészen más struktúrájú felsőoktatásra van tehát szükség. Mert képtelenség, hogy valaki 25 éves, és még mindig csak tanul, hogy eltartja a társadalom, a szülők, és az iskola, nem pedig adófizető polgár már hosszú évek óta..."

forrás: Frei Tamás hivatalos oldala

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.