A nagy EU kontra Egyesült Királyság pókerjátszma – mi lesz az EU-vándorokkal?

Ha az Egyesült Királyság területén szeretnél letelepedni, dolgozni, tanulni vagy esetleg Magyarországon élő brit állampolgár vagy, vess egy-két pillantást az elkövetkező hónapok brit politikai döntéseire. A miniszterelnök, David Cameron ugyanis olyan lépéseket fontolgat, melyek minden EU-polgár életét megváltoztathatják – még a tiédet is! Olyan ez, mint egy kártyajáték: nem tudod, milyen lapot osztanak legközelebb.

Jelenleg nagyjából 102 ezer magyar állampolgár él és fizet társadalombiztosítást az Egyesült Királyság területén; a valóban ott élők száma persze ennél jóval magasabb lehet, és statisztikák szerint folyamatosan nő. Kinn élő magyar társaink mellé oda kell helyeznünk a többi EU-s (és nem EU-s) országból érkező embert, és máris hatalmas számokat kapunk. Nem csoda, hogy Cameron szeretné elkerülni a brit szociális rendszer megterhelését. Az EU-n kívülről érkezők helyzetének szigorítása után most újabb játékosokat venne be a nagy kártyacsatába: következnek az EU-tagok!

Most már nemcsak azon aggódhatunk, hogy a britek 2017-ben esetleg kiválnak az EU-ból, melyet a külügyminiszter, Philip Hammond egyenesen az EU-nak való „alágyújtásként” vizionált, hanem szorongva várhatjuk Cameron royal flush-ét. Bejelentette, hogy szigorú belépési limitet állítana fel azok számára is, akik az EU határain belülről vándorolnának országába hosszabb távú letelepedés céljából. Ha belegondolunk, az egyik legfontosabb EU-s alapelvet, azaz a szabad mozgás gyakorlatát korlátozná. Nézzük, valóban értékes ütés lenne-e ez Camerontól, vagy inkább visszavetné országa helyzetét a nagy nemzetközi pókerjátszmában!

Anglia EU © European Parliament

A legsúlyosabb eredmény talán az lenne, hogy ezzel a lépéssel majdnem minden fontosabb EU-szerződést, és ezzel a szabad mozgás elvét is módosítani kellene. Ha ezt nem tennék meg, az EU alig tudna egységes szervezetként létezni, hiszen egy tagja nem a többihez hasonlóan működne. Vajon mi lenne a következménye, ha egyik napról a másikra átdolgoznák például a szabad mozgás jogát biztosító Római Szerződést? (A teljes módosítás persze nem lenne lehetséges, ehhez egy tag eltérő intézkedései nem elegendőek.) Minden olyan ország, melynek fejfájást okoz a bevándorlás, boldogan kapna az alkalmon? Ha ez így lenne, a többi államnak kellene foglalkoznia az őket megcélzó új munkaerő foglalkoztatásával; ez csaknem lehetetlen lenne, hiszen általános európai probléma a munkanélküliség. 1 pont tehát az EU javára.

A másik nagy kérdés, hogy mi lesz azzal a csaknem 1,5-2 millió brit állampolgárral, akik más EU-s államban vállaltak munkát. Mindenüket hátrahagyva kellene hazautazniuk, esetleg arra kényszerülnének, hogy végleg maradjanak az adott országban, ha a britek bevezetik a szabad mozgás korlátozását? Mindenesetre a hamarosan a bizottsági elnöki posztról leköszönő Barroso nem engedné meg ezt: „Nagy-Britanniának mindazt biztosítania kell az EU-nak, amit az EU ad Nagy-Britanniának.” Például szabad mozgásteret. 2-0.

Anglia EU © Number 10

Persze nem arról van szó, hogy a britek ne tegyenek meg mindent saját rendszerük védelmében. Valójában rendkívül nehéz helyzetben vannak, hiszen az odavándorlás problémája nagyon mély forrásból ered (pl. az egyes tagállamokban uralkodó munkahiány, alacsony fizetések, rossz szociális feltételek). Érthető álláspont, hogy Cameron szerint „a személyek szabad áramlása nem egyenlő a segélyturizmussal.” Ugyanakkor Cameron bejelentésének legfájóbb pontja, hogy az EU-országokból érkező, alacsonyabb kvalitásokkal rendelkezők belépését korlátozná, vélhetően azért, hogy a munkaerőpiacon a gazdaságot fellendíteni tudó személyek jelenjenek meg. Így ezek az emberek egyfajta vákuum-helyzetben maradnak: saját hazájukban nem tudnak érvényesülni, a briteknél pedig nem kapnak sem állást, sem lehetőséget arra, hogy fejlődjenek és tanuljanak. Az ő felháborodásuk is érthető, de Cameron érvei is megállják a helyüket. Az állás így 2-1.

Cameron álláspontját valamilyen furcsa oknál fogva nem lehet sem teljesen megvédeni, sem megtámadni. Meddő vita helyett inkább azokon a problémákon kellene enyhíteni, melyek a bevándorlási hullámot generálják. Ez már az EU feladata, melynek viszont a britek is részesei egyelőre, így ők sem vonhatják ki magukat az EU-s ügyek intézéséből. Így tehát az állás – jelenleg – 2-2.

A következő ütésre várnunk kell. Bízzunk a pozitív eredményben azoknak a magyaroknak a nevében is, akik jelenleg az Egyesült Királyság területén várják a kártyajátszma végét.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.