Top10

13+1 jel, hogy Finnországban születtél

Finnország az egyik legversenyképesebb állam a világon, az ezer tó országa, ahol a lappföldi mikulás is jól érzi magát. Szereted a finneket és élnél is náluk? Most kiderül mennyire vagy finn, mennyire illeszkednél az ottani társadalomba!

finnek © Aktiv I Oslo.no

1. Imádod a barna rozskenyeret

Furcsán nézel azokra, akik azt a lágy, fehér, kenyérnek hívott izét eszik? Persze, hiszen a finnek a ruisleipä-n(barna rozskenyér) nevelkedtek, így azt sokkal jobban értékelik a mindennapi étkezésük során.

2. Hozzászoktál, hogy nevetséges összegeket fizess alkoholért

Már külföldön járva is azt lesed, hol lehet olcsón, vagyis inkább normál árakon piát venni. Bár az alkohol nem boldogít, de a külföldi árak megérnek egy ünnepet. Sorstársaidat ilyenkor úgy ismered fel a bevásárlóközpontban, hogy az italszekciónál, ámulnak, csodálkoznak vagy csak csorog a nyáluk.

3. Mindig azon gondolkozol, hogy mit gondolnak az emberek rólad és a hazádról

Meglátsz egy külföldit az utcán és egyből azon gondolkozol, hogy vajon mit gondolhat most?! Kicsit alacsony a nemzeti önbecsülésed, várod a visszaigazolást, viszont sosem hencegsz az eredményeiddel.

4. Oroszország szomszédságában élsz, de sosem jártál ott

Még a svédekhez is többet jársz mint a keleti szomszédodhoz és nem is tudsz sokat az országról. Ráadásul furának tartod a nyelvüket és nem is ismerkednél meg jobban a kultúrájukkal sem. Bár jószomszédi viszont ápolsz velük, de inkább “mindenki maradjon a helyén” elvet követed.

5. Szerinted az angolod átlag alatti

Saját környezetedhez hasonlítgatod az angol tudásod, nem pedig más európai nemzetekéhez. Bezzeg, amikor külföldre mész egyből kiderül, hogy a tökéletesnek tartott angolod, maximum a társalgási szint alját súrolja.

6. A Muminok a legjobb dolog Shakespeare óta

Nagyok, fehérek, cukik, ráadásul egy csomó bögréden és használati tárgyadon rajta vannak. Nem érted, hogy miért nem imádja őket mindenki szerte a világban, azt meg főleg, hogy miért nem terjedt el jobban. A legtöbb finn pedig egyből rávágja, hogy melyik szereplőre hasonlít a legjobban.

7. Ice-bucket challenge? Hagyjuk már...

Egyáltalán nem hoz lázba. Főleg, hogy naponta úszol pár hosszt a jéghideg vízben. Inkább frissítőnek éreznéd, ha nyakon öntenének, mint bátor dolognak.

8. Legjobban a sportok érdekelnek, hátha nyer a nemzeti csapat valamit. Tehát a legjobban a jéghoki érdekel

Nálad a téli olimpia mellett a jégkorong viszi a pálmát, mivel ebben a sportágban a legsikeresebb nemzetként szerepel az ország. Ha nem csapatsportot nézel, akkor pedig kívülről fújod Kimi Räikönnen, Heikki Kovalainen és Tommi Mäkinen eredményeit.

9. Nem szereted annyira a telet, mint ahogyan azt sokan képzelik

Tél. Hideg. Sötét. Egy szóval: inkábblegyentöbbnyár. Télen sokat panaszkodsz az időjárás miatt, aztán lassan elfelejted, majd újra tél lesz és kezdheted elölről. Azt tervezgeted, hogy kicsit melegebb vidékre költözöl, de aztán belátod, hogy északi ember vagy, ezért ott sem lenne jobb. Ugyanakkor, imádod a sípályák lejtőit is, ez a kettősség él benned minden télvíz idején.

10. Szerinted egy másik embert legjobban egy jó berúgás alatt lehet megismerni

Szeretsz józanul más finnekkel beszélgetni, de a lelked mélyén tudod, hogy csak a púdert mutatják. Nagyjából a hetedik ital után viszont már a belső tulajdonságaik szikrája is megmutatkozik. Ezután már jobban meg lehet ismerni beszélgetőpartnerünket, ledőlnek azok a bizonyos falak.

11. Ha nincs nyaralód, homelessnek érzed magad

Anya, van nyaralónk? Nincs. Akkor mi hajléktalanok vagyunk? - hangozhat egy tipikus finn családi beszélgetés reggeli közben. Meglepődtél? Pedig a finneknél szokás, hogy van egy kis házikójuk a tenger partján is. Bár legtöbbjük, nem vette vagy építette, mert az már akkor is ott állt, amikor megszülettek.

12. Gúnyolódsz a svédeken, de titkon csodálod őket

Nevetsz a beszédükön, nem tartod őket egyenesnek és szerinted kicsit körülményesek is. Másfelől szereted a divatjukat, a zenéjüket, a politikájukat és Stockholmot is.

13. Nem lepődsz meg, ha politikussal találkozol a buszon

Ó, hát ki olvas itt újságot? A miniszterelnök. Óvatosan tekerjen miniszterúr! - hallható egy átlagos hétköznap Finnországban. Neked nem feltűnő, hogy a politikusok nem tűnnek és nem is akarnak kitűnni a hétköznapi emberek sorából.

13+1. Nem lepődsz meg, hogy mindenhol van internet

Mert az internet emberi alapjog. Finnországban.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.