Interjúk

Szerelem és esküvők Toszkánában

Pusztai Gabriella hat éve él Toszkánában, a közelmúltban pedig indítottak barátnőjével egy közös vállalkozást, aminek különlegessége, hogy magyar pároknak szerveznek a régióban esküvőket. Ugyan Olaszország nem az elsődleges célpont nálunk a külföldi munkakeresési rátában, azért mégis érdemes megfogadni Gabi tanácsait. Még úgyis, ha csak látogatóba megyünk. Vagy esetleg esküvőt szerveznénk.

olaszországi toszkán esküvő © Milos Milosevic

Mikor és milyen elhatározásból költöztél Olaszországba?

2008 márciusában érkeztem Olaszországba, miután az olasz párommal másfél évig ingáztunk a két ország között. A költözés oka tehát a szerelem, mint nagyon sok itt élő magyar esetében.

Mikor született meg a blogod ötlete és mennyien kérnek tőled segítséget?

A blogomat (Olaszországba jöttem) 2008 őszén kezdtem el írni, leginkább azért, mert az első félév alatt annyi mindent tanultam, ügyintéztem, okosodtam a helyi viszonyokról, hogy úgy gondoltam, érdemes lenne megosztani másokkal is, akik már itt élnek, vagy ide készülnek költözni bármilyen okból. Nagyon sok témát megbeszéltünk már az elmúlt hat év alatt, sok szó esett a munkakeresésről, munkavállalásról, és persze a mindennapok érdekességeiről.

Sok megkeresést kapok (hetente 3-4), főleg olyan Magyarországon élő magyartól, akik itt szeretnének szerencsét próbálni. Sajnos el kell őket bátortalanítanom, nagyon nehéz itt munkát találni, ha talál is ismerős révén valamit, akkor gyakran rövidtávú, kevés jogot garantáló szerződésekkel, kevés pénzért (ami abszolút értelemben lehet viszonylag sok is, de az olaszországi élet költségeihez képest alacsony). Talán az egyetlen keresett szakma a diplomás szakápoló, olasz nyelvtudással. Azt szoktam mondani, hogy ha biztos állást szeretne valaki, akkor ebbe az irányba induljon.

Mit tapasztalsz, mennyi magyar költözik ki Olaszországba?

Olaszország nem a legkedveltebb célpont, ha az ember külföldön keres munkát, és ennek nem az az oka, hogy ne vonzaná a magyarokat a vakációjuk alatt itt megismert olasz lazaság, életstílus, finom ételek, hanem az, hogy alapvetően nincsen nagyon munkalehetőség. Ezzel együtt mégis kb. százan vagyunk Toszkánában, és persze hasonló arányban más régiókban is. A legtöbben, akik kijönnek, az olasz párjuk miatt döntenek így, aztán az évek alatt igyekeznek valamilyen megoldást találni a munkára. Sokan a családi vállalkozásban, cégben dolgoznak, esetleg saját vállalkozást indítanak, a nők gyakran főállású anyaszerepben ragadnak évekig.

Mi az, amit mindenképp érdemes tudni, mielőtt odaköltöznénk?

Nem lesz könnyű... Az olasz életnek sok pozitív vonása van, de a negatívumokkal leginkább már csak akkor szembesül az ember, amikor kint él. A szolgáltatások hiánya, rosszul szervezettsége, a munkaerőpiac kaotikussága, a mindennapi élet magas költségei, a gazdasági problémák sajnos a legtöbbünket érintenek, csakúgy (vagy jobban), mint magukat az olaszokat.

Mennyire fontos beszélni az olasz nyelvet?

Nagyon. Angol nyelvismerettel gyakorlatilag csak azoknál a top multi cégeknél lehet boldogulni, amelyek speciális szakmai munkákra vesznek fel embereket, akár külföldről is. Nagyon kevesen vannak. Aki családi gondozó, takarító állásra jelentkezik, az esetleg beérheti alacsonyabb szintű nyelvtudással is, de ebben az esetben gyakran feketemunkára, minimális fizetésre, kiszolgáltatottságra számíthat. Minden egyéb esetben olaszul egyszerűen tudni KELL.

Hogyan jött az esküvőszervezés ötlete?

Én kiérkezésem óta dolgoztam alkalmi, projektszerződésekkel (projektmenedzser vagyok, EU-s projekteket írok és menedzselek, tanítok is alkalmilag), de nagyon nehéz volt a sokszor méltatlan körülmények között, hónapos késésekkel kifizetett munkával nap mint nap szembesülni. Ezért olyan tevékenységbe szerettem volna kezdeni, ami az enyém, rajtam múlik, és élvezem is. Egy barátnőmmel, Kamarás Gabival fogtunk bele az Esküvő Toszkánában felépítéséhez, és nagyon nagy örömünket leljük benne a mai napig.

Jó néhány párnak segítettünk már az álomesküvője megvalósításában, és ami fontos, hogy ez nagyon örömteli tevékenység (a párok életének legszebb napját szervezzük) és még közelebb visz Toszkánához (állandóan bővítjük a beszállítóink, szolgáltatóink sorát, sok új helyre elmegyünk ismerkedni, kipróbálni). A projektmenedzseri gyakorlatom pedig hasznosnak bizonyult: jó alap ahhoz, hogy egy esküvő szervezését is az utolsó részletig szorosan kézben tudjuk tartani.

olaszországi toszkán esküvő

Mennyire nehéz beilleszkedni?

Az attól is függ, hol élsz. A toszkánokat maguk az olaszok is zárkózottaknak gondolják. A mindennapokban kedvesek, ismer a szomszéd bárban a hölgy, és kérdés nélkül készíti a kávém, mindenki mindenkivel könnyen szóba elegyedik, akár a boltban, akár a postán sorállás közben. De mélyebb kapcsolatokat nehezebb kialakítani, és ennek talán nem is az az oka, hogy magyar vagyok, hanem hogy 35-40 éves kora körül mindenki elsősorban a munkájára, családjára koncentrál. Én személy szerint nem éreztem sosem, hogy a munkában kevesebbre tartanának pusztán azért, mert nem vagyok olasz, bár tény, hogy nem 100, hanem 200 százalékot kell teljesíteni mindenhol, hogy ez eszükbe sem juthasson.

Szerinted befogadóak az olaszok?

Igazándiból sokkal zárkózottabbak annál, amit gondolunk róluk első látásra. Nagyon könnyen szóba elegyednek, felszínes kapcsolatokat tartanak mindenkivel, de mélyebb barátságokat nehéz velük kötni. Mindig óvok mindenkit, hogy a nyaralás alatt tapasztalt hangulatból messzebb menő következtetéseket vonjon le Olaszországról.

Tervezed, hogy hazaköltözöl?

Egyelőre nem. De hogy mi lesz 15-20 év múlva, azt nem tudom most. Nagyon változóban van a világ, és mi is az a generáció vagyunk, aki nem biztos, hogy ott él 40 évesen, ahol 20 évesen élt, vagy 70 évesen, ahol 50 évesen élt.

olaszországi toszkán esküvő

Szerinted inkább turisztikai célpont Olaszország, vagy sok magyar próbál ott szerencsét?

Turisztikai célpont mindenképpen, sok magyar jön ide nyaralni. A problémák is nagyban abból adódnak, hogy azt hiszik, az ország olyan a munkás mindennapokban is, mint a tengerparton eltöltött 4-5 nap alatt nyáron.

Mit szeretsz a legjobban az országban?

A gasztronómiát, az étkezési kultúrát, a melegebb teleket, a sok napfényt, azt, hogy a tenger csak 100 km-re van. Toszkánát, mert az egyszerűen csak csodálatos.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.