Londonban semmi nem megy kárba

A használaton kívüli metróállomásokból és nyilvános wc-ből hotelek, boltok, bárok és múzeumok lesznek a brit fővárosban.

Metróból hotel és bolt

A londoni tömegközlekedési vállalat (Transport for London - TfL) külső források és cégek bevonásával szeretne újra életet lehelni a mára hasztalanná vált londoni mertóállomásokba – írja a Evening Standard.

Ajit Chambers, egykori bankvezér vetette fel az ötletet még 2009-ben, miszerint a becslései szerint 3.9 milliárd fontot érő földalatti rendszert nem kéne csak úgy parlagon hagyni, helyette szállodák és boltok nyílhatnának a zsúfoltsági szint maximumát elérő brit főváros alatt. A felszínen már nincs hová terjeszkedni az 1.579km2-es metropoliszban valószínűleg részben ez is vezetett oda, hogy idén már London lett a világ legdrágább városa az ingatlanárak és a mindennapi megélhetés tekintetében.

londoni lakhatás © David Jones

Chambers öt éve meg is alapított az Old London Underground Company-t az állomások és alagútrendszerek újrahasznosításának előkészítésére. Összesen 34 helyszínt találtak felújításra alkalmasnak, amiből 13-at a közeljövőben szeretnénk művészeti galériává, szórakozóhellyé, valamint a National Fire Brigade múzeumává alakítani.

Nyilvános wc-ből otthon

A felszíni helyhiány és a magas lakásárak már nem csak a régi metróalagutak használhatóvá tételéhez vezettek, hanem olyan szokatlan helyiségek átépítéséhez, mint egy nyilvános wc.

Az elsőre elég bizarr ötletnek tűnő vállalkozásból egy minden tekintetben sikeres végkifejlett lett. A lakás semmilyen szinten sem hasonlít egy nyilvános wc-re, emellett teljes körűen fel lett újítva, és mindezt a londoni lakásárak töredékéből.

londoni lakhatás © Crystal Palace Toilets

A londoni lakásokat tekintve se a vásárlóknak se a bérlőknek nincs könnyű dolga, de az újfajta, kevésbé megszokott megoldások változtathatnak ezen a helyzeten.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.