London, te Drága!

Eddig is sejtettük, de most már hivatalos: London a világ legdrágább városa. Egy friss tanulmányból derült fény arra, hogy a brit metropolisznak nemrég sikerült letaszítania Hongkongot a trónról. És hogy ez pontosan mekkora megterhelést jelent a távozni készülő magyaroknak? Megmutatjuk!

londoni árak © August Brill

Londonban az ingatlan bérlési költségek 2008 óta jelentősen, mintegy 39%-al növekedtek, így történhetett meg az, hogy hirtelen Párizst és New York-ot is maga mögé utasítva ugrott az ötödik helyről azonnal az elsőre a brit főváros. Az eredmény azért nem éppen meglepő. Egy másik, félévente összeállított felmérés szerint ugyanis London a világ elsőszámú pénzügyi szolgáltatási központjává nőtte ki magát az utóbbi években -ami valljuk be, már önmagában is elég magyarázat arra, miért magasabbak az ottani lakásárak, mint más városokban.

Összevetésképp, Londonban jelenleg az új lakások négyzetméterenként átlagosan 4000 euróba is kerülhetnek, míg a központhoz közel ez az ár meghaladja a 10 ezer eurót is, ami több, mint 3.000.000 Ft/m2. Ezzel szemben Budapesten az 1140 eurós átlagos négyzetméterenkénti ár a jellemző.

londoni árak © Garry Knight

Ezek a számok persze még nem mondanak túl sokat azoknak, akik éppen London felé veszik az irányt. Az mégis egyértelműen látszik, hogy akármennyire is vonzóak a kinti kereseti lehetőségek, bizony már a lakás vagy szoba bérlése kapcsán is csillagászati árakkal fogunk szembesülni. London belvárosában jó eséllyel kaphatunk havi 400-500 font körül egy szobát – de ez is inkább csak egy ágy, hiszen az biztos, hogy a szobán osztozkodnunk kell majd valakivel (jobb esetben egy ismerősünkkel, rosszabb esetben ki tudja kivel). A külső zónákban már kicsit szimpatikusabb a helyzet, de egy hármas zónában lévő 50 négyzetméteres lakásért így is minimum 1000 fontot kell fizetni havonta. Ráadásul ebben az esetben a tömegközlekedésre kell többet áldozni, főleg ha a közpotnban van a munkahelyünk.

londoni árak © Maxwell Hamilton

És ha már a tömegközlekedésénél tartunk, nézzük, mi mennyibe kerül a világ legdrágább városában a lakáson kívül.

Ahogy már korábban megírtuk, könnyen feltételezzük itthonról, hogy Londonban majd egy csapásra megemelkedik az életszínvonalunk a 6,30 fontos (körülbelül 2500 Ft) órabérnek köszönhetően. Azonban a legtöbb már Londonban dolgozó magyartól azt hallani, hogy a fizetésük mindössze a lakhatásukat és az alapvető megélhetésüket fedezi. És lehet azzal nyugtatni magunkat, hogy megannyi ingyenes szórakozási lehetőség van Londonban, azért mégsem árt tanulmányozni az alábbi listát a 6-7 fontos órabér fényében.

Buszjegy: 2.80£
Havi bérlet: 130£
Kávé: 2,50£
Tej: 0,96£
1kg csirkemell: 7,76£
Sör: 2-3 £
1 doboz cigaretta: 8£
Mozijegy: 12£
Vacsora 2 fő részére közepes színvonalú étteremben: 50-60£
További árak itt találhatók.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.