Online jelenlét

Hogyan segíthet a közösségi média, állást találnod külföldön?
Az online presence vagyis az online/ webes jelenlét már nem csak egy a szolgáltatásai, termékei számára vásárlót kereső cégnek elengedhetetlen, hanem a saját magát, vagyis munkaerejét, szaktudását értékesíteni kínáló munkavállaló számára is.

Hogy miért? Egy több mint ezer vállalati HR-es bevonásával készített felmérés szerint a fejvadászok 93%-a használja a LinkedIn-t, 66%-uk a Facebookon, 53%-uk a Twitteren is rákeres a cégéhez jelentkezőkre. Dan Schawbel a Forbes szerzője egyenesen azt állítja online jelenlétünk 10 év múlva teljesen kiszorítja majd az önéletrajzokat.

LinkedIn

 • Mivel egy önéletrajz 2-3 oldalnál ritkán hosszabb és csak címszavakban foglalja össze a jelentkező előéletét és tapasztalatait a LinkedIn-en azonban jóval több lehetőségünk van kibontakozni. Érdemes azonban az aktuális munkaterületünkre, az itt elért eredményeinkre kapcsolatos eredményekre fókuszálni.
 • Ha egy kép többet ér ezer szónál, akkor miért csak beszélnél eddigi munkádról, tapasztalataidról? Mivel fényképekkel és videókkal is kiegészíthetjük profilunkat, a LinkedIn erre is megoldás lehet. Például egy, még az egyetemen megtartott angol nyelvű előadásunkról készült felvétellel nemcsak szak- de nyelvtudásunkat is bemutathatjuk.
 • Saját LinkedIn profilunk elkészítése előtt érdemes megnézni egy-két profiét is. Szerintem nincs abban semmi kivetnivaló, ha néhány jó ötletet átemelünk (ez például egy személyi szakács tuti profilja).
 • Nem szabad elfelejteni, hogy a LinkedIn profilunk egy soha el nem készülő mű, hiszen folyamatosan frissítést/ karbantartást igényel.
 • Power Words: olyan szavak, kifejezések gyűjtőneve melyek önéletrajzunk olvasóiban jó érzést keltenek. Ne felejtsük megfelelő mennyiségűt elrejteni belőlük online és offline önéletrajzunkban (itt találsz ilyen szavakat).

Facebook

Szerintem itt érdemes a megfelelő adatvédelmi beállítások „ninja füstje” mögé rejtőznünk. Egy másik felmérés szerint a HR-esek több mint harmada utasított el jelentkezőket azok közösségi média profiljában talált tartalmak miatt. Az okok többnyire:

 • a jelentkező provokatív/trágár képei/kommentjei
 • piálás/ droghasználat
 • gyenge kommunikációs képesség/ rossz helyesírás
 • az előző munkáltató fikázása
 • tapasztalatokkal kapcsolatos valótlan állítások voltak.

A profilkép

Mindkét felületesetében kritikusan fontos a megfelelő profilkép kiválasztása. Tudom, hogy az emberek többsége érzelmi alapon választ profilképet de legalább amíg munkahelyet keresünk próbáljuk egy szolid portrékép mellett maradni. Öltöny, nyakkendő, semleges háttér és nem, a ballagási fotód ide nem lesz jó!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.