Lépésröl lépésre

Máltai munkavállalás lépésről lépésre

Munkavállalási engedély, munkakeresés, lakhatási lehetőségek, adózás, bankszámlanyitás, társadalombiztosítás – avagy minden, amit indulás előtt tudni kell!

máltai munkavállalás
© John Haslam

Málta

Mediterrán éghajlat, lélegzetelállító tengerpart, ráadásul mindenki beszél angolul. Nem csoda, hogy egyre többen szeretnének Máltára költözni. A belépéshez a magyar állampolgároknak mindössze érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezniük. Viszont 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén már kérvényezni kell az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalnál az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát az alábbi formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával. Ez az igazolás a kiállítástól számított 5 évig érvényes.

Szisszkó alig egy éve költözött ki Máltára.

„Általában Máltára nyelvet tanulni, pénzt félretenni jön az ember. Meggazdagodni nem igazán lehet, hacsak nincs "olyan” munkád. Többségében fiatalok érkeznek szerencsét próbálni, főleg a nyári szezonra.

Az én történetem a tavalyi év augusztusában kezdődött, mikor is egy hónapon belül eldöntöttük a kiköltözést az akkori párommal, nem vesztegettük az időt sokáig. Az okok: nyelvtanulás, magasabb fizetés, pénzgyűjtés a hiteltörlesztéshez, tapasztalatgyűjtés és persze kaland. Olyan országba szerettünk volna menni, ahol angolul is beszélnek, így két országra redukáltuk a választást: Anglia, vagy Málta. Minimális vacillálás után a hűvösebb, esős Anglia helyett a napos, gyönyörű kicsiny szigetre esett a választásunk. Interneten tájékozódtunk, mi-hogy-merre-meddig. Ebből persze sok minden nem teljesen úgy volt, ahogy olvastuk, vagy hallottuk, de például a "Máltai Magyarok” Facebook oldala sokat segített.„

máltai munkavállalás
© Tobias Scheck

Munkakeresés, munkavállalási engedély

A többi uniós országhoz hasonlóan Máltán is viszonylag egyszerűen megy a munkavállalási engedély megszerzése. Az első lépés az engedély kérvényezése az illetékes hatóságnál, vagyis az úgynevezett „Employment and Training Corporation”-nál (ETC), ami gyakorlatilag a Munkaügyi Hivatalnak felel meg. Ezt általában a munkáltató intézi és mindössze bürokratikus ujjgyakorlatot jelent, hiszen az uniós állampolgárok automatikusan megkapják az engedélyt.

Az ETC-t viszont érdemes fejben tartani, mivel az online adatbázisában folyamatosan frissülnek az álláshirdetések, amik talán kis segítséget jelentenek kezdetben. Persze Máltán nem feltétlenül kell az internetes hirdetésekre támaszkodni munkahelykeresésnél. Mivel turistaparadicsomról van szó, a legtöbben a vendéglátásban tudnak elhelyezkedni, ezért ajánlott az éttermek és bárok ajtaján kopogtatni, attól függetlenül, hogy feltűnően keresnek új embereket, vagy sem. Elég nagy a fluktuáció a vendéglátós helyeken, úgyhogy nem lehetetlen a küldetés, bár számolni kell vele, hogy csak részmunkaidős állásokat ajánlanak fel.

„Szerintem legkönnyebben a vendéglátásban lehet elhelyezkedni, ugyanis itt a gazdaság fő motorja az idegenforgalom. Többségében "feketén", illetve részmunkaidőre bejelentve foglalkoztatják az embert, ez így történt velem is.

Ha csak szezonra, vagy rövidebb időre jön az ember, az azért többnyire nem jelent problémát. Az éttermi es hotel-munkák után az építkezéseken lehet még könnyen elhelyezkedni, valamint vannak irodai munkák is, ahol többnyire több nyelven beszélő embereket keresnek - angol, német és sok helyen feltétel a máltai is. A legtöbb helyen viszont az alap angol nyelvtudás is elégséges, hogy munkába állj. Ez az én esetemben is így volt, de azért 1 év után már elég jól belejöttem.„

máltai munkavállalás
© Alpha

Lakhatás

A legtöbb kiadó lakás és szoba jól felszerelt és bútorozott, általában kéthavi foglalóval kell számolni az elején. Ennyi induló tőke nélkül tehát ne is szálljunk fel a repülőre. Az árak az ingatlanok elhelyezkedésétől függően változnak. Természetesen, ha tengerre néző ablakokat és úszómedencét szeretnénk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Kisebb lakásokat viszont már 400-500 euróért is lehet találni havonta. Érdemes ingatlanügynökhöz fordulni, viszont ebben az esetben a közvetítői díjat is ki kell fizetni, ami nagyjából félhavi lakbérnek felel meg. Emellett hosszútávon a rezsiköltségeket sem szabad elfelejteni, mivel elég borsos tételt tud jelenteni a víz és az áram ára. Ennek egyébként teljesen kézenfekvő a magyarázata, a kis szigetnek importálnia kell a vizet és a tüzelőanyagokat.

„Lakást a „Máltai Magyarokon” keresztül találtam, ez adta meg a kezdő lökést. Egy srác rögtön írt, hogy ő távozik, lehet menni a helyére. Ez a kezdeti idők legköltséghatékonyabb módja, ámde megvan a maga hátránya, ha többedmagaddal laksz egy lakásban.

Lakást a nyári szezon (március-szeptember) előtt és után érdemes keresni. Ezt meg lehet tenni közvetítőn keresztül, ami kényelmes, de drága. Vagy egyenesen a tulajtól, illetve a közösségi oldalakon keresve.

A legolcsóbb megoldást a szobabérlés, illetve a másokkal való együttlakás jelenti. Ezeket nagyon olcsón ki lehet hozni, kb. 100-150euróból, ami attól függ, mekkora a lakás és hányan laktok együtt. Az is számit, Málta melyik részén szeretnél lakást bérelni, és persze, hogy milyen lakást.”

máltai munkavállalás
© Berit Watkin

Adózás és társadalombiztosítás

A máltai lakosok progresszív személyi jövedelemadó fizetésére kötelezettek, a munkát vállaló külföldi állampolgárok pedig csak a Máltán szerzett jövedelem után adóznak. Ennek a menete elég egyszerű, hiszen a társadalombiztosítással együtt ezt is a fizetésből vonják le. Ehhez azonban feltétlenül szükséges egy adókártya, amit a munka megkezdésekor kaphatunk meg. Ez azt jelenti, hogy ahány helyen dolgozunk, annyi adókártyára van szükségünk. Érdekesség, hogy a házastársaknak sokkal kevesebb adót kell fizetniük, mint az egyedülállóknak.

Az egészségségügyi ellátásról Szisszkó a következőket mesélte:

„Mivel Magyarország és Málta is az EU tagja, sok szempontból könnyebb a helyzetünk nem EU-s társainkhoz képest. Az orvosi ellátás EU-s egészségbiztosítási kártyával ingyen igénybe vehető. Persze más kérdés a magán orvosi ellátás, elég szép összegeket ott lehet hagyni.„

Bankszámlanyitás

A bankszámlanyitáshoz Máltán EU-s állampolgárként útlevéllel vagy személyigazolvánnyal kell rendelkezünk, valamint elengedhetetlen a lakcím igazolása, ami történhet például lakcímkártya, közüzemi számla vagy albérleti szerződés bemutatásával. Az egyetlen nehézség maximum az lehet, hogy az otthoni bankból származó ajánlásra is szükség van. A Bank of Valettában elfogadják az angol nyelvű, céges fejléces papírra kinyomtatott verziót is, azonban egyre több pénzintézet ragaszkodik a SWIFT rendszeren keresztül kért referenciához.

Fontos!

Máltán nincs magyar nagykövetség, Sliemában tiszteletbeli konzul van, a felügyelő képviselet viszont Rómában található.

További hasznos oldalak:

Konzuli tájékoztatás
ETC
ETC Tájékoztatás
Government of Malta

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.