Tippek a spanyolországi munkavállaláshoz

Az Eurostat uniós tagállamok munkavállalási adatival foglakozó statisztikáinak ismeretében nem kis bátorság kell ahhoz, hogy valaki a régió második legmagasabb munkanélküliségi rátájával küzdő országába induljon munkát vállalni. A tavalyi évben az országban az állástalanok aránya meghaladta a 26%, sőt a 15-24 év közötti fiatalok esetében az 50%-ot is.

spanyol munkavállalás
© er Guiri

Elképedve tapasztaltam, hogy – ha minden igaz – ennél még itthon is jelentősen könnyebb állást találni. Igaz, itt nincs tengerpart, pálmafák és Carl Cox is csak egyszer játszik évente.

Egy helyi álláskereső portál segítségével összeszedtük a spanyolországi elhelyezkedés leghasznosabb tippjeit:

Ismeretség

A megfelelő helyi kapcsolatok nagyban hozzájárulhatnak a munkakeresés sikeréhez (persze ez minden országban igaz, de Spanyolföldön a „dupláját” érik az angolszász országokhoz képest), de segíthetnek lakhelyet találni, felfedezni, hogy hova érdemes vásárolni, szórakozni, strandolni, sportolni menni.

Persze nem születik mindenki Spanyolországban élő milliomos nagybácsival, de a megfelelő Facebook csoportokon és fórumokon (melyeket a magyar közösségek fülön össze is gyűjtöttünk nektek) tucatjával találhattok segítőkész magyarokat, akik szívesen adnak tanácsot.

Tanulj spanyolul!

Viszonylag kevés azon munkahelyek száma, ahol teljesen nemzetközi lenne a munkakörnyezet és az angol nyelvtudás elég lenne a boldoguláshoz, ezért a helyi nyelv ismerete rendkívül kitágítja a potenciális munkaadók körét. A spanyol nyelvtudás a mindennapi élet ügyes-bajos dolgainak elintézéséhez amúgy is viszonylag hamar mindenki számára szükségessé válik. Persze nyelvkörnyezetben töltött 6-12 hónap alatt elég komoly nyelvtudás szedhető fel akár az „utcán”, a mindennapos beszélgetések során, de ha erős nyelvi alapokkal vágunk neki az útnak sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Mindenképpen érdemes tehát időt, energiát és persze pénzt fektetni a nyelvtanulásba. Hosszútávon kamatostul kifizetődik.

Legyen spanyol önéletrajzod

Elhelyezkedési esélyeid egy spanyol önéletrajz is nagyban javíthatja. Ha még nem tudsz spanyolul, fordíttasd le valakivel és mindenképpen az ottani HR-esek által is ismert és elfogadott (mint például ez) formában továbbítsd.

Legyenek meg a megfelelő papírjaid

Spanyolországban minden üzleti tevékenységet folytató személynek kötelezően rendelkezni kell úgynevezett NIE, azaz adóazonosító számmal. Ez mindenképpen érdemes időben beszerezni, mert a legális munkavállalás alapfeltétele.

Nyelvtanítás mint „B terv”

Mivel – a cikk elején is említett okok miatt – a spanyol fiatalok közül rengetegen fontolgatják a külföldi munkavállalást, ha elnyert pozíció nélkül érkezünk az országba érdemes tartalék tervkén észben tartani a nyelv, elsősorban angol tanítás lehetőségét.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.