Kellner ösztöndíjjal Amerikában

Hollywood a 90’es évekbeli Disney délutántól, a hajnal négyes Oscar díj átadás maratonokon keresztül a Jóbarátokig alapvető részét képezték az Amerikáról alkotott képnek, mikor kimentem tavaly ősszel.

Én is Hot Dogot akartam enni a Central Parkban és kávét inni valahol az East Village-ben, ahol elvileg a Central Perk van! Los Angelesben végig akartam menni a Hollywood Boulvardon és belelépni a sztárok lábnyomaiba a Chinese Theatre előtt, New Orleansban jazzre vágytam és a Vágy villamosára, Chicagoban metrózni, mint a Vészhelyzetben, San Franciscoban a hippikkel meg a fókákkal lógni a tengerparton.

Számomra is elképesztő, de végül sikerült mind kipipálnom a listán szereplő filmvászonról ismert jeleneteket. Mégis nem biztos, hogy ezek az élmények azok, amik legelőször eszembe jutnak Amerikáról.

New York Kellner ösztöndíj

Sokkal inkább bizarr, nem várt furcsaságok kötődnek ahhoz a 9 hónaphoz, amit ösztöndíj keretében az államokban tölthettem. Például az, hogy a Time Square az ott töltött időm teljes egészében fel volt állványozva és folytonosan korlátokat meg munkásokat kellett kerülgetni, akik nem sokban különböztek a budapestiektől. Az, hogy hogyan vár türelmesen a Fifth Avenue-n egy orthodox zsidó bácsi a kelet felé mini szőnyegre boruló Street Food-os férfire, hogy befejezze az imádkozást és kiszolgálja. Hogy senkit sem érdekel egy Central Parkon bugyi kék koszorús lány ruhában, babakocsiban sárga pudlit toló, vállán élő papagájt hordozó szakállas fazon.

Az urbánus világ színkavalkádján kívül megannyi hihetetlen tanúbizonyságot láttam arról, hogy Észak Amerikát egyelőre (hálisten’) nem tudta a civilizáció teljesen bekebelezni.

Így kellett konstatálnom, hogy teljesen normális az, ha egy Upstate New York állambeli egyetem kampuszán komótosan átvonul egy bűzös borz vagy egy őz pár. Volt olyan is amikor arra keltem, hogy egy harminchárom órás vonatút (Denver – San Francisco) közben, hajnali hatkor a vezető felhívja a figyelmet arra, hogy a nevadai sivatag kellős közepén a vonat mellett vágtázó vad musztángok haladnak el. De tarkította az utazást olyan félálombeli pillanat is, mikor az éjszaka a Yosemite nemzeti parkban parkoló kocsinkat egy elemózsia után koslató medve bocs szaglászta körbe.

New York Kellner ösztöndíj

Ezt a rengeteg pillanatképet a Kellner ösztöndíj keretében gyűjtögethettem össze. ELTE amerikanisztika szakosként második alkalommal pályáztam erre a tényleg egyedülálló ösztöndíjra. Egyedülálló léte abban mutatkozik meg, hogy nemcsak belenyalinthatsz az “amerikai álomba”, miközben kenyéren és vízen élsz (mint az ösztöndíjak többségében), valamint kívülállóként téblábolsz a körülötted jólétben fürdőző amerikai felső középosztálybeli diákok között. A Kellner olyan jóléti körülményeket biztosít neked, hogy kilenc hónapig reálisan felmerül benned a kérdés: “ilyen az igazi Amerikából jöttem?”

New York Kellner ösztöndíj

Nem tudok egy sztorit kiemelni milyen is volt a Kellneres Amerika, inkább leírom, mit finanszírozott és milyen lehetőségeket adott nekem ez az ösztöndíj.

- Kilenc hónapig Amerikai egyik elit főiskolájára a Bard College-ba járhattam, ahol olyan emberek előadásain vehettem részt, mint a fantasy egyik ma élő császára Neil Gaiman, a most Booker Prize-ra jelölt Joseph O’Neill vagy a nagy presztizsű amerikai gazdasági és politikai lap volt szerkesztője Andrew Nagorski.

- A New York-i BGIA (Bard Globalization and International Affairs) programnak köszönhetően együtt fedezhettem fel Amerika partizósabb oldalát amerikaiakkal, oroszokkal, indiaiakkal, görögökkel, franciákkal, ecuadoriakkal, elefántcsontpartiakkal és még sorolhatnám a nemzetek hosszú és ámulatos sorát.

- Négy hónapig Manhattan legdrágább környékén egy 92Y nevű kultúr és közösségi ház kollégium részében lakhattam 10 percre a Central Parktól, a Metropolitan Múzeumtól és a Guggenheimtől.

- Gyakornokoskodhattam a Fifth Avenue-n egy apró, de nagyon profi New York-i kiadónál, ahol elképsztő szakmai álmokba pislanthattam bele.

- Olyan magas kultúrális élményekben volt részem fillérekért (maximum, amit költöttem 10 dollár volt egy jegyre), hogy még most is beleborsózik a hátam: úgy néztem meg Kubrick 2001: Űrodüsszeiát, hogy a New York-I Filharmónikusk játszották a vászon alatt a film zenéjét; kaptam Ian McKellen – től (Magneto, Gandalf) és Patrick Stewart-tól (Professor X) aláírást, miután láttam őket a Godot-ra Várvában a Broadwayen; a csütörtök délelőttjeim nagy részét a Metropolitan múzeumban tölthettem, ahol az európai művészet nagy része át lett kompolva a mi kontinensünkről az Új Világba; voltam koncerten Brooklyn leghipszterebb negyedében Williamsburgben, ahonnan például a Scissor Sisters indult stb.

- Nem utolsó sorban megtehettem a következőket:
frizbiztem éjszaka a Michigan tó partján Chicagóban; maffiásat játszottam egy görög egy bhutáni egy magyar és öt amerikai társaságában egy New Orleans-i kocsmában; megtaláltam San Fransisco legolcsóbb és legfinomabb cukrászdáját a kínai negyedben; kocsikáztam ott, ahol Ryan Gosling is a Drive-ban Los Angelesben; egy héten belül fürödtem a Csendes és az Atlanti Óceánban.

New York Kellner ösztöndíj

Az (egyelőre) utolsó amerikai estémet egy Brooklyn-i háztetőn ülve olcsó pezsgőt kortyolgatva, házilag (35 fokban) sütött tortát éve búcsúzkodtam Manhattan hipnotikus fényeitől.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×