Továbbtanulás Dániában

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállítàsra. Mindeféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt.

Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában. Az egyik ismerősöm ajánlotta Dániát, hiszen azon felül, hogy ingyenesen tanulhatsz számos előnye van.

Rengeteg szak van angolul, nagyon magas az egyetemeken a színvonal és az állandó vizsgák helyett, gyakorlati feladatok vannak. A szak amit választottam, Horsensben van a VIA University College-en. Két év AP degree-ből áll és utána másfél év a Bachelor program, ami egy 6 hónapos gyakorlatot is magába foglal.

Szertintem ez hatalmas előny, mert így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad. Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott, mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kellett írni és ezen kívül olyan nyelvvizsgát kértek, amit külföldön is elfogadnak (IELTS,TOEFL,Cambridge). 

Májusban a szóbeli érettségi előtt e-mailben értesítettek, hogy felvételt nyertem. Nagyon nagy erőt adott az érettséginél a tudat, hogy arra az egyetemre, amit a legjobban szerettem volna, felvettek és elkezdhetem intézni a költözést.

Lehetetlen volt Magyarországról lakásokat keresni, így maradtam az iskola “kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával.

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Miután megjött a sárga kártyám (itt Dániában, csak ezzel tudsz munkát vállalni) elkezdtem munkát keresni. 

Találtam egy hirdetést az egyetemen, hogy olaszul beszélő diákot keresnek részmunkaidőre, egy férfi kiegészítőket àrulò céghez. Rögtön jelentkeztem. Örültem, hogy végre találtam munkát. 

Kiderült, hogy van a cégnek magyar weboldala is, (https://www.trendhim.hu/) így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. 

Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, minnél több nyelvet beszélni, mekkora előnye van annak az embernek, aki az angolon kivűl beszél más idegen nyelvet is. 

Általában a diákok nyolcvan százaléka elmegy a dán tanfolyamra, ahol az eu tagjai 180 órát tanulhatnak ingyen. Nem olcsó az élet Dániában, de van egy olyan lehetőség, hogyha az eu-ból jöttél, diák vagy (Nem Erasmus programon) és dolgozol heti 10-12 órát, akkor kaphatsz az államtól egy SU nevezetű támogatást. Ezt nagyon sok diák kihasználja, mert nagyon nagy segítség.

A tanárok teljes mértékben partnerként kezelik a diákokat, bármiben segítenek és motiválnak minket. Minden szünet előtt egy nagy projectet kell leadni a tanulócsoportoddal, ami egy négy főböl álló csapat, különböző nemzetiségekből. Így próbálják meg a tanárok elérni, hogy jobban megismerjük egymást és elfogadjuk egymás kultúráját.

Mindenkinek ajánlom Dániát, aki ingyen szeretne tanulni multikulturális környezetben, akár Erasmus programon, akár a teljes egyetemi évei alatt.

Ha bárkinek kérdése lenne, nagyon szívesen várom az üzeneteket, akár Facebookon akár a lili@trendhim.com e-mail címre.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×