Így járhatod be Európát hátizsákkal szinte nulla pénzből

Idén nyáron életem eddigi legnagyobb kalandján vettem részt: Egy hátizsákkal és körülbelül 100 eurónyi költőpénzzel elindultam stoppolni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meg sem állok Európa legnyugatibb pontjáig, Portugáliáig.

Az utazásra néhány feltételt is szabtam magamnak: Nem költök majd utazásra és szállásra, csak élelmiszerre. Ez így működhet?

Kezdjük a történetem a legelején

Mindig is álmodozó voltam, de mivel a környezetem ezt nem minden esetben támogatta, így még gimnázium alatt elköltöztem otthonról, majd érettségi után nem sokkal kiköltöztem Angliába egy Londontól délre fekvő kisvárosba, ahol 3 évig éltem. Óriási hatással volt rám az új kultúra megismerése és rengeteget fejlődtem emberileg, szakmailag és persze nyelvtudásban is.

Itt kerültem közelebb az utazáshoz is és elhatároztam, hogy annyi helyre fogok elutazni, amennyire csak lehetőségem van.

hátizsákkal Európában

Hazaköltöztem Budapestre és egy barátommal nyitottunk egy webshopot, ami újra egy izgalmas kihívást jelentett számomra, de mikor készen voltunk és a mindennapi munka monotonná vált, akkor nyilvánvaló lett számomra: mindent addig élvezek, amíg új és izgalmas. Ezért elhatároztam, hogy nem halogatom az utazást, mert nem szeretnék évek múlva azon bánkódni, miért nem tettem meg.

Ne kifogásokat keress, hanem cselekedj. Nekem bejött!

Sok ismerősöm panaszkodik, hogy szeretne utazni, de nincsen rá ideje, pénze vagy lehetősége. Ezzel én is pont így voltam, ezért kiléptem az üzletből, hogy legyen időm. Eladtam a telefonomat, hogy legyen költőpénzem és így megteremtettem magamnak a lehetőséget. Kölcsönkértem egy hátizsákot, vásároltam egy sátrat és készen is voltam.

A terv annyi volt, hogy elstoppolok a horvát tengerpartra, onnan pedig Portugáliába megyek. Mivel sosem csináltam még ilyet, nem szabtam magamnak időkorlátot, mert fogalmam sem volt meddig tarthat elérni a végcélt. Azt sem tudtam, hogy vissza fogok-e egyáltalán jönni. Az úton végig a spontaneitásra és a közösségi oldalak tudására igyekeztem hagyatkozni, Portugáliában önkénteskedést terveztem a workawayen keresztül.

Aztán hirtelen eljött a nagy nap és útnak indultam.

A stoppolást az M7-es autópálya bevezető szakaszán kezdtem és Balaton volt az úti cél. Elsőre kellemetlen érzés volt idegenek mellé bekéredzkedni, de minél többet csináltam, annál könnyebben ment. Néhány nap alatt végig is mentem a Balaton környékén, majd elértem a horvát határt, ahol egy helyi srác kertjében sátraztam.

Másnap a határtól stoppoltam és a sofőröm hatalmas nevetésben tört ki, mikor elmeséltem neki mire készülök. Azt is elmondtam neki, hogy minden pénzemet Euróra váltottam, így nem fogok tudni vásárolni Horvátországban, de biztosan túlélem. Egyszer csak megállt egy boltnál, behívott és vett nekem vizet és egy halom kaját. Ezen a ponton úgyéreztem, biztosan sikerülni fog a tervem, mert idáig is sok segítőkész emberrel találkoztam. Ljubljanában egy orosz családnál Couchsurfingeltem, akik elvittek többek között a Bled tóhoz is.

hátizsákkal Európában

Olaszországban a tengerparton sátraztam, onnan pedig egy magyar kamionossal 30 óra alatt jutottam el Spanyolországba. Ezután egy angol barátomnál töltöttem pár napot Barcelonában, innen Madrid, majd Lisszabon lett volna a cél. Sajnos két napon keresztül senkit nem találtam, aki elvitt volna a fővárosba, arról a benzinkútról, amit a Hitchwiki nevű weboldal javasolt.

Ezután a rész után kicsit módosult az eredeti tervem, de azt gondolom, ilyenkor csak rögtönözni kell, nem pedig megijedni.

Végül egy lengyel kamionossal Franciaországba mentem meglátogatni egy másik barátomat, aki egy középkori kastély felújításán önkénteskedett. Úgy terveztem, hogy egy hétig maradok, de több mint három hónapot töltöttem a birtokon.

Nagyon tetszett, hogy új dolgokat tanulhatok munka közben, és hogy sok új embert tudok megismerni a világ különböző részeiről. A munkáért cserébe szállást és teljes ellátást kaptunk, így a pénz nem volt akadály, és azt is elmondhatom magamról, amit csak nagyon kevesen, hogy egy középkori Châteauban, azaz egy valódi kastélyban laktam.

Ezután végül hazatértem és megvalósítottam a legnagyobb álmomat

Ahogy írtam, több mint három hónapot töltöttem a birtokon, ahol volt rengeteg időm magamra és a feltöltődésre. Úgy döntöttem, mégsem folytatom az utam Európa legnyugatibb pontjáig, ahogy azt eredetileg elképzeltem, de ezt így utólag egyáltalán nem sajnálom. Majd legközelebb elérek odáig is, az életben soha nem a cél a fontos, sokkal inkább az út, amit megteszel odáig.

hátizsákkal Európában

Sokat olvastam, sok videót néztem, és elhatároztam magamban, nem fogom tovább halogatni a legnagyobb álmomat, ami nagyjából két éve fogalmazódott meg bennem. Ez nem más, mint hogy motivációs előadóként minél több fiatalt buzdítsak arra, hogy merjék követni az álmaikat.

Mivel sokan kérdezték, hogy milyen az út és kérték, hogy meséljek ha hazaértem, így elhatároztam, hogy csinálok egy eseményt a Facebookon, ahova meghívom a barátaimat és a Tudatos Fiatalok Közössége csapat tagjait. A nyílt eseményre pár nap elteltével több, mint 4.000 jelentkeztek, így az eseményt egy nagyobb helyre kellett költöztetnünk. Az eseményt végül regisztrációssá kellett tenni, mert csak 350-en férnek be az előadóba, óriási élmény volt ennyi ember előtt elmesélni az történetemet és az utazással kapcsolatos filozófiámat és tapasztalataimat.

Az út egyik célja az volt, hogy bebizonyítsam: az utazáshoz nem kell sok pénz. Azt lehet helyettesíteni, bátorsággal és jó tervezéssel.

A hatalmas érdeklődés okán az előadásnak ismétlése is lesz januárban és februárban. Az utam történetét és az utazást segítő weboldalakat és hasznos információkat összegyűjtöttem egy eBookban. Ha szeretnéd az előadást élőben látni vagy részt venni a személyes tréningeken, akkor látogass el a weboldalamra.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×