Kivándorlók, akik eltévedtek a kolbászos kerítéshez vezető úton

Nem azért költöztem külföldre, mert azt hallottam, kolbászból van a kerítés. Kicsivel jobb életszínvonalat szerettem volna, angoltudás nélkül, 45 fonttal, elkeseredve elindultam, mert itthon nem találtam munkát, a két közgazdász diplomám ellenére.

Én 10 év után találtam meg azt a bizonyos “kerítést”, igaz soha nem is kerestem. Ha valaki azzal a tudattal megy külföldre, hogy kint biztos megtalálja és minden nap görcsösen keresi, az az ember el fog veszni és soha nem talál majd rá a boldogságra.

Zsuzsi előző írását a külföldre költözéséről itt tudjátok elolvasni: 8 fontos dolog, amit a külföldi élet adott nekem, és amik még a pénznél is többet érnek.

Röviden bemutatom nektek azokat az embertípusokat, akik nagyon eltévedtek a kolbászos kerítéshez vezető úton

külföldre mentem© Nikki

Pisti, aki azonnal kiköltözne, miután Angliából hazatérő ismerőse megmutatta neki legújabb ájfonját

Vannak azok az emberek, akik egy kebab shop WC-jét takarítják Londonban, majd hitelre vesznek egy menő ájfont csak azért, hogy mikor hazamennek megmutassák, ők mekkora királyok lettek külföldön, hadd egye a fene a Magyarországon élő ismerőseit. Pisti ezt látva hirtelen felindulásból kiköltözik, megkéri az ájfonos ismerősét, hogy segítsen neki gyorsan munkát keresni, majd persze az nem tud (vagy nem is akar) segíteni. Pisti rossz céllal költözött ki, ezért valószínű rossz úton fog elindulni, és emiatt nehezebb lesz fejlődnie, ha egyáltalán fog, vagy akar.

Béla, aki idő előtt feladta

Béla az a típus, aki kijön, hogy körülnézzen Angliában, milyenek a lehetőségek, és nem sok mindent tesz. Elkezd egy kis takarító vagy építő munkát csinálni, aztán elkényelmesedik, nem jut ötről a hatra, hiszen Angliában van, és van munkahelye is, de nem tanul vagy gondolkodik, így pedig nem is fejlődik. Egy idő után rájön, hogy igazából semmire sem vitte, úgyhogy nagy duzzogva hazaköltözik.

Nekem másfél évig volt rossz, vagy másképpen fogalmazva nehéz a külföldi élet. Takarítanom kellett gusztustalan, koszos emberek házában, akik még barátnőnek is akartak nézni. Olyan munkákat csináltam a közgazdász diplomámmal, amit nehéz volt lenyelni.

Hogy az életszínvonalad milyen gyorsan kezd felefelé menni, csak is rajtad múlik. Volt olyan, amikor a 17 órás shiftem után hazamentem a miniatűr egyszobás lakásba (ahol amúgy nyolcanan laktunk), és elkezdtem tanulni angoltul. Sok embernek még 5-6 év után sem jön be a számítása, lehet keményebben kellett volna dolgozni/tanulni az elején.

Gizi, aki inkább maradt volna otthon

A külföldre költözés nem mindenkinek való. Sokan kiköltöznek, de beburkolózva élnek és csak a rosszat látják a más kultúrában. Ők elvannak a saját kis magyar baráti társaságukban, csak magyarokkal barátkoznak, angolul nem igazán mernek megszólalni, ezért nem is beszélnek és persze az angoljuk így nem fejlődik, tehát a munkahelyen sem fogják sokra vinni.

Minden ország/kultúra más. Az angolok például szeretnek sorban állni, meg 10 tea szünetet tartani egy nap, és imádják a szőnyegüket a fürdőszobában. Ettől ők még nem hülyék (ahogy sok magyar gondolja) csak mások. Ezek a magyarok mindig hangoztatják, hogy Magyarország milyen jó, és itt minden olyan rossz és más. Mindig jönnek azzal, hogy a magyarok mennyi mindent felfedeztek és mi milyen okosak vagyunk. Ez mind igaz, szép és jó, de hát akkor is, nem a saját szülőföldünkön vagyunk és ezt tiszteletben kell tartani. Ahogy mi is elvárnánk a hazánkba bevándorlóktól, hogy ne fitymálják le az országunkat, ha már egyszer itt élnek.

Ha külföldre költözik az ember nyitottnak kell lenni, és ezután a lehetőségek elkezdenek kitárulkozni. Viszont ha zárkózott az ember, akkor inkább maradjon is otthon.

Géza olyan, aki milliomos akar lenni egy hét alatt

Van azoknak az embereknek a halmaza, akik kijönnek görcsösen és azonnal egy zsák pénzt akarnak keresni. Aztán szomorúak, mikor 2-3 év után még mindig nem jött össze annyi pénz, hogy Magyarországon házat vegyenek, és lenyugdíjazzák magukat örökre. Persze ők is minimális angol tudással jöttek ki, mint a Bélák, Gizik és Pistik, és még mindig nem jutottak el arra a szintre, hogy megkérdezzék: “Vere iz d szoszidzs fensz?” vagyis “Merre van a kolbászból a kerítés?”

Nem is fogják soha megtalálni…

Szóval hol van az a fránya kolbászos kerítés

Csak azért, mert az ember egy jobb gazdaságú országba költözik, az még nem azt jelenti, hogy egyből minden szuper lesz. Sőt, az életszínvonal minden bizonnyal csökkeni fog: egy szobában fog élni másokkal, alantas munkát kell gyakran végezni, nem lesz autó, olcsó és rossz minőségű Tesco kaját kell enni.

Igaz több lesz a fizetés, de a kiadások is. Hiszen annyiba kerül egy kis szoba bérlése egy koszos házban Angliában, mint otthon egy apartmant bérelni Budán.

Külföldön is keményen kell dolgozni és tanulni, csak éppen ott eredménye is lesz egy idő után.

Igazi kitartó személyiségnek és nyitottnak kell lenni, meg persze nem szabad feladni. Keresni kell nap mint nap a lehetőségeket, és amint akad egy, gondolkodás nélkül megragadni. Mindenkinek más a álma arról, hogy mi is az a kolbászos kerítés. Az én “kerítésem” az volt, hogy utazhassak világszerte. Jelenleg ezt a cikket a Himalája magasságaiban írtam, a világ körüli utamon, ahol megtaláltam önmagam, vagyis amiért keményen dolgoztam. Nekem sikerült megvalósítanom az álmaimat, amit jelenleg minden nap megélek.

Nagyon sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek, aki külföldre tervez költözni.

Zsuzsi blogot is vezet a világkörüli útjáról, itt tudjátok őt követni:

Weboldal: www.femaleyeti.com
Facebook: Female Yeti
Instagram: femaleyeti
Pinterest: Female Yeti

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×