8 fontos dolog, amit a külföldi élet adott nekem, és amik még a pénznél is többet érnek

Amikor 10 éve még elkeseredetten éltem Magyarországon, majd repülőre ültem angol tudás nélkül 45£-al a zsebemben, csak egy kicsivel jobb jövőben reménykedtem. Akkor még nem tudtam, hogy Anglia milyen elképesztően jó lehetőségetek fog adni.

Azt meg még legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az élet ilyen jó is lehet. Egy hónapja pedig rátettem az i-re a pontot és elindultam a világ körül hátitáskával Az élet soha nem volt jobb.

Álmok itthon és nyugaton

Magyarországon egyetlen szerény álmom volt. Egyszer eljutni Amerikába. Aztán kikötöztem Angliába és kinyílt a világ, azóta már 6 kontinensen jártam, többek között lefutottam a NYC maratont, tangoztam Buenos Airesben, Kubában szivaroztam, Ausztráliaban bungy jumpingoltam, Bahamákon cápákkal úsztam, Himalájában túráztam, Afrikában sziklát másztam, Rió karneválon a Szambadromeban táncoltam, Las Vegas-ban buliztam és ez csak pár az eddigi kalandjaim közül.

Valóság - Miért döntöttem úgy, hogy külföldre költözzöm?

Ahogy kellett, jó magyar állampolgárként sokat tanultam és dolgoztam otthon. Ugye ezt sulykolják az emberbe, hogy így viszi majd valamire, de én nem vittem sajnos semmire. Az egyetemet távoktatáson végeztem el, hogy mellette dolgozni tudjak, mert saját magam finanszíroztam a tanulmányaimat. Miután megkaptam a diplomát, elkezdtem rendes munkát keresni, viszont senki nem akart velem szóba állni, mert nem beszéltem angolul, csak németül. Na meg persze nem volt 20 évesen 30 éves szakmai tapasztalatom.

Egyik nap bemorcosodtam, bepakoltam a táskám és vettem egy repülőjegyet az összes megtakarított pénzemből Angliába.

világutazó

Fogalmam sem volt, hogy mi fog rám kint várni, de itthon tudtam, hogy nem sok. Aztán most 10 év csodálatos angliai élet után bepakoltam megint a táskám, mert úgy éreztem, még többet akarok látni és megélni ebből a csodálatos világból. Ebben az esetben elkeseredettségnek semmi nyoma, csak az izgalomnak.

Íme 8 fontos dolog, amit a külföldi élet adott nekem és még a pénznél is többet ér.

1. Többet mosolygok

Pár év angliai kintlét után valahogy észrevétlenül egy 24 órás mosoly ragadt az arcomra. Már nincs szükségem különleges indokra, hogy mosolyogjak. Reggel felkelek, kinyitom a szemem, és ez már elég indok egy mosolyra.

2. Sokkal nyugodtabb lettem

Emlékszem, hogy Magyarországon és még kiköltözésem első éveiben nagyon sok dolgon úgy felidegesítettem magam, hogy a vérnyomásomat jó párszor jól felment a plafonig. Ez már jó pár éve nem történt meg, és erre igazából ezen cikk írásakor döbbentem rá. Pedig manapság is történnek dolgok amelyek nagyon felidegesíthetném magam, csak éppen most már másként kezelem. Sok kis apró dolgon sem idegesítem fel magam többé, mint például ha valaki elém tolakszik a buszmegállóban. A busz nem fog hamarabb elmenni, csak mert az az ember elém tolakodott, nemigaz?

3. Már nem bosszant fel, ha másoknak más a véleménye

Külföldre költözésem előtt, ha valakinek más volt a véleménye, mint az enyém, azzal vitáztam, vagy csak nem fogadtam el, vagy mindkettő. Most már megtanultam elfogadni, tolerálni, sőt most már örülök legtöbbször, ha az embereknek más a véleménye. Milyen unalmas lenne az élet amúgy is, ha mindenkinek ugyanaz lenne a véleménye, mint az enyém. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden véleményt helyeslek, hanem, hogy megtanultam meghallgatni/elfogadni mások véleményét.

4. Az elvárások már nem nyomasztanak

Amikor Magyarországon vagyok, akkor érzem igazán, hogy ott a nyomás, mert már igencsak a 30-as éveimet taposom, és még nemhogy gyerek, de még pasi sincs. Itthon kérdezgetik az emberek, hogy: Életem végéig egyedül leszel?... Azt is mondják, hogy a Gizinek meg Rozinak már két gyereke van (nem mintha nem tudtam volna, és nem láttam volna a Facebookon már 8987 millió képet a gyerekekről), dehát a Gizi meg a Rozi lehet soha nem fogja megvalósítani az álmait. Hacsaknem gyerekvállalás volt mindig is az álmuk, ebben az esetben tévedtem.

Angliában soha nem kérdeznek rá, hogy ennyi idősen miért nincs családom. Nagyon sok szingli barátom van a 20-70 éves korosztályban. Sőt, a legjobb bulikban a 69 éves szingli haverommal voltam. Szinglinek lenni teljesen elfogadott, de nem csak a szingliségről beszélek, hanem bármiről. Az a lényeg, hogy az ember boldog legyen, senki nem nyom senkire bélyeget vagy vonja kérdőre.

5. Megtanultam másokat tolerálni

Magyarországon nem kell sokféle kultúrát tolerálni, mert ugye kis országunkba nem sok ember vándorol be, maximum át manapság. Angliában mindenki annyira toleráns, soha nem mondják, ha esetleg (akaratlanul is) megbántja őket az ember. Egy nap nekem általában 10-15 nemzetiségű emberrel volt dolgom. A magyar virtusom kicsit túl egyenesnek számított az elképesztően udvarias Angliában, úgyhogy tudtam, változtatni kell, itt más a kultúra, sokkal színesebb és összetettebb, és ezt tisztelnem és tolerálnom kell.

6. Ha hibázom, abból tanulni kell és nem bánkódni rajta

Az élet nem lesz többé langyos víz, minden nap történni fog valami. Ha jó valami, akkor annak örül az ember, ha pedig nem jó, abból tanul és gyorsan továbblép. Az élet pörög, nincs idő duzzogásra, idegeskedésre, vagy bármi negatív dologgal vesztegetni az időt. Menni kell tovább és megoldani a problémákat, mert ha ma ezt nem oldod meg, holnap jön egy másik. Aztán ha összegyül egy pár, akkor már valóban lehet ideges lesz az ember.

Valahogy természetes problémamegoldó lettem, mert csak így lehet fejlődni és igazából ez is hozzájárult, hogy az életem nyugodtabb lett.

Problémák nélkül nem feljlődik az ember, és ezzel a filozófiával kell minden probléma megoldásnak nekimenni. A probléma nem probléma, hanem kihívás és tanulólecke. Amikor ellopták egy nyaraláson a pénztárcám, ruháim, telefonom tele pótolhatalan képekkel, bizony egy percig nem voltam ideges, mert tudtam, hogy sajnos nem tudom megváltoztatni.

Én otthonról azt vittem magammal, hogy ha hibázol, akkor megbuktál. Én ennek megfelelően dolgoztam addig, míg a londoni főnököm leültetett egy nap az irodában, majd elmondta, hogy igenis ő azt akarja, hogy kövessek el hibákat, vállaljak több kockázatot és ne nézzem bukásnak, ha hibázok. Hibákból tanulunk és szeretne hibázni látni, és tanítani, hogy máskor mit kellett volna másként csinálnom. Ezek után több felelősséget/kockázatot vállaltam a munkahelyen, és az életben. Hihetetlenül sokat tanultam, nemcsak a munkámról, hanem emberekről és az életről.

7. Nem szabad feladni

Amikor kimegy az ember külföldre, az életszínvonala lejjebb megy és sokkal alacsonyabb szintű munkákat kell csinálnia, amit valószínű Magyarországon soha nem csinált volna. A legtöbb ember, mint például én is, nagy pofont kapott az élettől, amikor az egyetemi diplomájával takarítónak állt. Tudtam, hogy ezen túl kell jutnom egy jobb jövő reményében. A lényeg, hogy megtanultam nem hátra nézni (számolgatni a diplomáimat), hanem előre. Ha tanulok és minden nehézség után felállok, csak akkor vár rám valami jobb.

És valóban várt rám egy sokkal jobb jövő, csak azért mert nem adtam fel.

8. Sokkal segítőkészebb lettem

Otthon egy fillért nem adtam jótékonyságra, nagyon segítőkész sem voltam. Most pedig átutaztam a fél világot és Nepálban tanítok és önkénteskedek. Úgy érzem, hogy az elmúlt pár évben annyi mindent kaptam a élettől, hogy itt az idő kicsit visszaadni valamit.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×