Külföldön sokkal kiszolgáltatottabb vagy, úgyhogy a legjobb folyamatosan résen lenni

Az egész kálváriám 2014. júniusában kezdődött, amikor is kimentem Németországba. Rokonok hívtak magukhoz, van-e kedvem szerencsét próbálni náluk, mert ha igen, akkor menjek nyugodtan és ők majd segítenek az elindulásban.

23 évesen nekiindultam Németországnak és egy egészen jól fizető állást hagytam itthon a külföldi álmok reményében, de végül sajnos egészen másképp alakult a történet, mint ahogy azt korábban elképzeltem. Ha visszagondolok még most is ki tudok borulni a történteken, úgyhogy most el is mesélem, hogy más is tanulhasson a külföldi tapasztalatimból.

A bevezetésben már említett bizonyos rokon nem is volt annyira távoli, mert anyukám húga volt. Teltek múltak a napok szépen sikerült mindent elintézni, különböző papírokat meg bejelentéseket és végül a munkát is rokonom férjének a munkahelyén sikerült elhelyezkednem nekem is. A munkám az volt, hogy autóalkatrészeket kellet ellenőrizni, amit a Porsche, Audi és VW gyártott. Betanított gyári munka tulajdonképpen, de az elfogadhatóbb fajtából. Stuttgartól 50 kilométernyire voltun Geislingen an der Steige-be. Gondolom ez nem sok embernek mond bármit is, de nem is ez a fontos része a sztorinak.

Azért döntöttem úgy hogy kimegyek dolgozni, mert a párommal akartunk egy saját vállalkozást indítani itthon és kellet volna hozzá egy kis alaptőke, amit a külföldi munkával nyilván 3x gyorsabban össze tudtam volna gyűjteni, egészen pontosan 5 évet terveztem odakint eltölteni.

Németország© francesco

Szépen lehetett keresni odakinn, közben pedig elég jól sikerült kiismernem a rég nem látott rokont (Innentől az egyszerűség kedvéért csak Erikának hívom majd). Egyre több lett a vita és a félreértés hármónk között, szinte mindenért képesek voltak beszólni, ha rossz helyre raktam a poharat az asztalon, már azért is. Közben egymást is piszkálták és idegesítették, nem voltak egyszerű esetek, amikor béke volt kettőjük között akkor megint engem vettek elő, szóval egy igen nehéz helyzet volt.

Ez így ment hónapokig közben nagyon sokat fogytam, 15 kilót 3 hónap alatt. Ekkor mentem el orvoshoz és kaptam nyugtatót illetve vitaminokat, mondván azért vagyok "depressziós", mert itthon hagytam a párom. Az orvos az otthoni piszkálódásokat nem tudta persze. És ahogy az lenni szokott egy csomó pénzt el is kértek tőlem lakbérre és kajára + egyéb másra.

2014 októberében jöttek ki szüleim, akik saját pénzt hoztak magukkal, de tőlük is elkérték a lakbért Erikáék. Szüleim másfél éves kis húgommal jöttek ki németbe, hogy majd ott új életet kezdenek. Egy hónapig sikerült mostoha apumnak dolgozni ugyan annál a cégnél, ahol én is meg Erika férje dolgozott. Elég jól ment neki is a munka és a nyelvet is kezdte már megtanulni. Ám Erika férje folyamatosan piszkálta és csesztette, hogy milyen béna, ügyetlen… Egyre jobban elmérgesedett a helyzet, míg mikuláskor egy nagyobb szóváltás volt otthon, amikor is Erika és a férje megfenyegettek minket, hogy rendőrt hívnak, majd ez meg is történt másnap délután. Kijött a rendőr és közölte velünk,hogy most rögtön menjünk el a lakásból, mert hiába vagyunk oda bejelentve az albérleti szerződésen nem vagyunk feltüntetve. Mindez úgy, hogy ott volt velünk a másfél éves kistesóm.

Utcára kerültünk, de sikerült a kollégák segítségével találnunk egy munkásszállót, ahol én anyum, mostoha apum és kis húgom eltöltöttük a hétvégét. Hatalmas szerencsénk volt, hogy pont akkor kaptunk fizetést, így volt miből kajálni és fizetni, különben ki tudja mi lett volna. De azért hadd ne mondjam, hogy törökökkel, románokkal és egyéb más népekkel kellet egy szobában lakni, ami viszonylag rendben volt tartva, de azért még is csak egy munkás szálló volt.

Majd sikerült albérletet találnunk, ahol folytatni tudtuk volna a kinti életünket, de Erika férje, Tibor vasárnap kirúgatott minket, mondván fél velünk együtt dolgozni a történtek után.

Így az albérletet visszamondtuk és hazajöttünk, anyuméknak azóta is németben van mindenük egy volt kollégánál. Nehezen, de sikerült újra elkezdeni az életet nekik is és nekem is itthon, de azért amióta kinn voltam és haza jöttem már félnék kimenni máshová külföldre. Ha az kint történt dolgokra gondolok, mindig felgyűlik bennem a harag és a tehetetlenség, hogy nem tudtam tenni semmit, amikor kiraktak minket az utcára.

Ebből a történetből azt akartam kihozni, hogy ugyan remekül lehet külföldön keresni és jól is elsülhet minden, de nagyon oda kell figyelni, hogy kire mit bízunk rá és kiben bízunk meg, mert még a rokon is képes átverni és kicseszni a másikkal. A magyaroknak pedig sajnos van egy olyan szokása, hogy ha kikerülnek szerény kis hazánk határain kívülre, elszabadul bennük valami és teljesen megbolondulnak, folyamatosan fúrják és áskálódnak a másik ellen.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×