Téged mi tart itthon? Menni, vagy nem menni: az itt a kérdés

Mindenkinek más a mozgatórugója, amiért úgy dönt, hogy külföldön szeretne élni. Valaki fejlődni szeretne a munkájában, valaki tovább tanulás céljából megy ki, valaki a szerelem után megy, valaki kalandra vágyik, vagy csak jobb életet akar.

Bármi is az indok amiért az ember lépni szeretne…várjunk, miért is vagyunk még itthon?!

„Azt mondják, minden utazásban az elindulás a legnehezebb.” – Tullio Avoledo

Azt első perctől kezdve meg tudjuk mondani mi az, ami motivál minket az utazással kapcsolatban. Még az adott országot is tudjuk, ahová szívesen mennénk. Legalább egy ismerőst is tudunk mondani, aki kint él, vagy élt, és tud tanácsot adni nekünk. Akkor mi is az, ami itthon tart minket? Bármi is jut most eszedbe, azt úgy hívják, kifogás.

külföldre költözés© Image Catalog

Számtalan információt kapunk arról, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, ha külföldre szeretnénk menni. De ez még nem fog minket elmozdítani!

Gondoljuk végig mi is az, ami még itthon tart minket:

  • család
  • barátok
  • kételyek, bizonytalanságok
  • „mi van ha” kérdések
  • „mi lesz ha” kérdések

Sorolhatnám, hogy kinek mi a démona, vagyis igazából ezt csak TI tudhatjátok, hogy mi az, amitől nem mozdul a láb. Tehát valójában mitől is nem mozdul? Bármi is az indok, az mind átalakítható és elengedhető. Számtalan sikertörténetet olvashattatok, hallhattatok azokról a sirályokról, akik a légáramlatot kihasználva a természetnek ellentmondva országokat repültek át.

Merj lépni, mert nem azt fogod bánni, hogy esélyt adtál magadnak, hanem azt, hogy nem lépted meg és életed végéig egy „mi lett volna, ha” mondat fog benned befejezetlenül állni.

külföldre költözés© Kevin Hale

A mondat és ami mögötte van

„Nem volt könnyű az első időszak.” Amikor az ember elhagyja komfortzónáját, az először sosem könnyű. A megszokott rutin, még ha nem is tetszik nekünk, akkor is egy perc alatt megszépül. Mint egy rossz párkapcsolat, aminek vége lett, de az idő elteltével nehezebb napokon megszépül, és mégis meleg szívvel gondolunk vissza rá.

„Nyelvtudás nélkül, ne induljon el az ember.” Szerintem mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki nyelvtudás nélkül indult el a számára oly kedves országba. És mi lenne, ha te lennél az az ismerős, aki azt a legendát erősíti. Londonban például lehet tolmácsot kérni a N.I. szám megkérésekor, ugyanis a hivatalban dolgozó munkatársak fel vannak készülve azokra a munkavállalókra, akik az alapfokú nyelvtudásnál kevesebbet tudnak.

„Ő is kint volt, megpróbálta, de üres zsebbel jött haza.” Egy szó: kifogás! Azok az emberek, akik kimentek, de valami miatt hazajöttek, ők mind be akarták fejezni azt a bizonyos mondatot. Bátran kimentek, és akármi is történt, sokkal előrébb léptek, mint azok, akik még toporognak az első lépés megtétele előtt.

„Kint sincs kolbászból a kerítés.” És? Itthon sem! Itthon is dolgozni kell, úgy ahogy kint.

Biztos, hogy ti is tudnátok még ezeket a mások szájából elhangzott mondatokat sorolni, de nem ez a cél. A cél az, hogy a te döntésedet ne egy másik ember által leírt tapasztalat alapján hozd meg. Adj magadnak egy esélyt, élj úgy, ahogy élni szeretnél! Sok ember sikertörténetét olvashatjátok, ki hogyan indult neki ezeknek a nagy kalandoknak. Voltak olyanok, akik eladták a lakásukat, és kimentek. Voltak olyanok, akik felmondták az albérletüket, hazaköltöztek, szorosra húzták a nadrágszíjat és takarékoskodtak. És igen, vannak olyan kalandorok, akik csak összepakoltak, vettek egy repülőjegyet és kimentek. És most ezek az emberek hol is vannak? Mit is csinálnak? Azt, amit akartak!

Hiszen tudjátok, sosem leszünk öregen bölcsek, ha fiatalon nem voltunk kicsit őrültek!
Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×