Öt ok, amiért érdemes fejlődő országba utazni

Három évvel ezelőtt az addigi nyugodt kis életem teljesen felkavarodott, amikor egy hónapra Ázsiába utaztam. Beleszerettem a fejlődő országok káoszába és azóta is amint lehetőségem van rá, inkább a világ szegényebb felére utazom.

Viszont nagyon sok esetben még a legközelebbi barátaimtól is megkapom, hogy miért szeretem mások nyomorát nézni, vagy hogy tudok boldog lenni kosz és mocsok között. Lehet sokunknak ezek a dolgok, amik először eszünkbe jutnak, de én szeretnék 5 olyan dolgot is mutatni, amit sosem éreztem még a fejlett nyugaton.

1. Amikor még forinttal is azt érzem, hogy kapok valamit a pénzemért

utazás Ázsia© Rufino

Egy pár extrém esetet leszámítva azért lássuk be, hogy a legtöbbünknek igen is drága egy külföldi út. Hát mégy akkor, ha beleessünk abba a hibába, hogy átszámoljuk, mennyi forint is lenne az esti pubban elfogyasztót sör vagy a kisboltban vásárolt szuvenír. Nem akarok senkit áltatni azzal, hogy Ázsiába eljutni olcsó, de amikor 10 dollárért kapunk egy franciaágyas szobát svédasztalos reggelivel, akkor végre nem érzem magam szegénynek.

2. Sokkal szabadabb lehetsz, mint azelőtt bármikor

utazás Ázsia© Naveen

Amikor Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak - tartja a mondás. Na, ezt megvalósítani úgy, hogy a helyiek kultúrájukban, bőrszínűkben és ruházatukba teljesen eltérnek szinte lehetetlen feladat. De ennek van egy hatalmas előnye is. Itt éreztem először, hogy nem kell megfelelnem mások elvárásainak.

3. A boldogság nem azon múlik, hogy mid van

utazás Ázsia© Tomoaki

A fogyasztói társadalomban valahogy belénk verik, hogy nem vagyunk elég jók, hogyha nem veszünk meg ezt vagy azt, vagy nem megyünk el erre vagy arra a programra. Nekem fantasztikus volt látni azt, hogy emberek, akiknek szinte semmijük nincs, milyen vidámak tudnak lenni, és nem azon keseregnek, amijük nincs. Ahelyett, hogy sajnáltam volna őket, felnéztem rájuk, mert tudnak valami olyat, amit én nem.

4. Csak egy ajtó választ el a kalandoktól

utazás Ázsia© afsusa

Ha egy számodra teljesen idegen kultúrába kerülsz, nem kell keresni az izgalmat, az mindig házhoz jön. Még olyan hétköznapi dolgok is, mint átkelni az úttesten, vagy ételt találni, életre szóló élményekké vállnak.

5. Hatalmas önbizalombomba

utazás Ázsia© juandedc

Egy ilyen út önbizalmat ad. Amikor hazatértem azt éreztem, hogy nincs olyan, amit ne tudnék megoldani vagy elérni. Ha egy teljesen idegen kultúrában meg tudtad állni a helyed, akkor itthon is bármivel boldogulni tudsz.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×